Objavljeno u Nacionalu br. 830, 2011-10-11

Autor: Ivan Starčević

20-mjesečni Filip Balaško zna više od V. Šeksa

U petak u 'Globalnom sijelu' vidjet ćemo dječaka iz Banove Jaruge koji već čita sva slova, što je dovoljno za mjesto potpredsjednika Sabora

GLOBALNO SIJELO
Petak, HRT 1, 17.14
Gledanost prve emisije u ovoj sezoni je ogromnih sedam posto, što će se iz petka u petak povećavati, ako neki dobronamjerni mudrac iz rukovodstva, mudrog rukovodstva, usred sezone odmah ne promijeni dan i sat emitiranja "Globalnog sijela". Uništi emisiju koja je gledana i donosi novac, e to se jako njegovalo kao odnos prema emisiji Joška Martinovića. Sad je došlo do malog prekida do prve zgodne prilike. Vidjeli smo odlične reportaže Hrvoja Bučara (o đakovačkim zapregama), Helene Lončar, traumatologa Vjerana Mišurca i Sanje Pražen (o čovjeku koji sa psom šeće po Marjanu). U drugoj emisiji ove sezone, u petak, vidjet ćemo malu senzaciju: dječaka iz Banove Jaruge koji već čita sva slova, što je dovoljno za mjesto potpredsjednika Sabora. 20-mjesečni Filip Balaško zna više od Vladimira Šeksa, jednog od nekoliko potpredsjednika Sabora, poznatog po tome što je političkoj gospodi Srbima zakonom htio dati status pravne osobe, tj. novu Krajinu. To je spriječila Vesna Pusić, a mogao je i mali Filip.



IZA EKRANA
Petak, HRT 1, 17.56

Rubrika "Osobna priča" vrlo je zanimljiva, ali imamo prijedlog. Nađite nekog zanimljivijeg, barem je takvih puna državna televizija. Umjesto njih, iz bogatog muzeja voštanih figura netko je s dva prstića uzeo Aleksandra Kostadinova koji je studirao pravo i postao najmlađi glazbeni urednik na svim televizijama uopće. Imao je tada 26 godina, zamislite samo. Jedina vrijednost ove aseptično tužne priče o karijeri je komadić filma na kojemu je i pokojni Dražen Vrdoljak, neumrli rock-kritičar od kojeg su svi učili pisati, ogromna većina uzalud, jer takvi su zakoni majčice prirode. Draženu Vrdoljaku dužna je Hrvatska televizija i jednako toliko Hrvatski radio neku osobnu priču. Prije toga nešto lakše, da emisija malo živne. Umjesto o Aleksandru Kostadinovu, Bruni Kovačeviću i sličnim ludo razbarušenim tipovima za koje nitko nikad nije čuo, dajte nam film o životu Dijane Čuljak. Znamo, jedan ste već emitirali, ali tada se ona uklapala u niz Aleksandar, Bruno itd. Sad nam je dajte iz potpuno nove perspektive.


RTL DANAS
Petak, RTL TV, 18.30
Ima lijepih stvari u zemlji Hrvatskoj. KIO, tvornica keramičkih proizvoda u notorno cvatućoj Orahovici, koju su političari obožavali, u stečaju je već koju godinicu, neisplaćeni radnici i radnice plaču u kameru. USKOK se napokon pozabavio tajnom bogatstva "doktora Rubale", lokalne medijske zvijezde, inače pravog doktora za mirovine. U Saboru je propao još jedan Šeksov zakon. Cijeli tjedan, tzv. Šeksove Trte Tjedan (TRT), dotični se crvenio i napuhavao po svim televizijama. Srbija je zbog ratnih zločina raspisala još jednu potjernicu, ovaj put čak i za ovim velikim stranačkim i saborskim funkcionarom, ne ni za kakvim Purdom, doktoricom Bosanac ili nekim drugim domoljubom serijske proizvodnje. Unikatno uvrijeđeni Šeksonja, inače saborski namještenik, blebnuo je da mu taj poziv na sud ne će ni Bog uručiti. Dosad je iznad Sabora bio samo Bog, a sad ova grozota.

HRVATSKA - GRČKA
Petak, HRT 2, 20.37
Igrači hrvatske nogometne reprezentacije skrivali su se po terenu iz kojekakvih razloga. Ili im se ne da igrati besplatno, ili su čuvali kondiciju i nožice za svoje inozemne klupske ugovore, ili očekivali da se protivnik preplaši takvih veličina. Sportski reporter Drago Ćosić naređivao nam je da svi zajedno moramo biti strpljivi i pobjeda će doći. Ovo sportsko upućivanje normalnih TV pretplatnika u tajne hrvatskog domoljublja bilo je nepotrebno. Svi znamo našu najnoviju povijest: šuti i trpi da te pljačkaju. Od nogometaša se očekivalo da nas zabave, opljačkali su nas za sat i pol nedužne razonode, a državotvorni element Ćosić našao je u tome neki viši smisao, svima nama predobro poznat i po tome što su sportski reporteri lopovske državne TV uvijek bili glavni domoljubi. Kako tad - u vrijeme Jugoslavije i komunističke diktature zločinca Josipa Broza, tako i danas - u demokratskom raju.

DNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 12.00
U dnevniku Ane Glavan i nadređenih, očišćenom od jučerašnjih starih i gnjusnih domaćih političkih vijesti, što nije uvijek slučaj, našlo se mjesta i za lombardijsku žabu. Ona je najugroženija životinjska vrsta u Hrvatskoj. Njeno stanište je okolica Motovuna, odakle dolazi i vijest godine: na sudu je, za sada, propao plan da se u Brkaču pokraj Motovuna sagradi golf-igralište. Dušica Radojčić iz udruge Zelena Istra pozdravlja odluku da se ne dopusti uništavanje 240 ha visokovrijednog motovunskog zemljišta. Pobijedile su udruge, stručnjaci i Državni zavod za zaštitu prirode. Oni su se zalagali za europske norme. Izgubili su golferi poduprti općinom Motovun i ministarstvom zaštite okoliša, ali tek nakon tri godine sudskog postupka, ističe Tomislav Tomašević iz udruge Zelena akcija. Samo je sretna okolnost htjela da investitor u tom vremenu nije počeo graditi - upozorava Dušica Radojčić.



Vezane vijesti

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

Nemam ništa protiv homofobije, ako je unutar 4 zida

DNEVNIK 3 Srijeda, HRT 1, 23.03 “Na Braču sam. Inače, Sinišu Kovačića je nemoguće braniti, sjećam se kako je nemoralno napao svoju kolegicu Anu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika