11.10.2011. / 09:31

Autor: Hina

Predstoji nova sezona nezakonitih lova?

Predizborna kampanja službeno počinje objavom kandidacijskih lista, a DIP ima mogućnost ući u trag nelegalnim transkacijama i na njih će reagirati ako se pojave

Ilustracija (Pixsell)Ilustracija (Pixsell)Na parlamentarnim izborima prvi put će se primjenjivati Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, rečeno je večeras na briefingu za novinare u organizaciji nevladine udruge GONG-a u vezi s ulogom Državnog ureda za reviziju i Državnoga izbornog povjerenstva (DIP) u reviziji i nadzoru financijskog poslovanja političkih stranaka te mogućnosti izricanja sankcija.

Predizborna kampanja službeno počinje objavom kandidacijskih lista, a DIP ima mogućnost ući u trag nelegalnim transkacijama i na njih će reagirati ako se pojave. Promidžba se može financirati samo s posebnih računa koje će političke stranke otvarati u pojedinim bankama, a na njih će pristizati donacije za tu namjenu. Ti se računi zatvaraju pošto se s njih obavi i posljednja transakcija, a to može biti i nekoliko mjeseci nakon izbora, rekli su predstavnici DIP-a na briefingu održanom u organizaciji nevladine udruge GONG-a.

DIP će provesti kontrolu sedam dana prije izbora po izvješćima o donacijama, 15 dana nakon izbora imat će konačno izvješće o troškovima, a nakon 30 dana izvješće o donacijama i troškovima kampanje. DIP nadzor provodi u suradnji s Ministarstvom financija i Državnim uredom za reviziju i očekuje da će akteri izbora biti transparentniji u trošenju novca za kampanju, rečeno je.

Unatoč dobrim zakonskim rješenjima, vrlo je teško kontrolirati izborne kampanje jer stranke i kandidati uvijek mogu naći nekakve tzv. 'sive zone' i zaobići zakon i u biti 'muljati' na izborima, što ne bi trebali, rekao je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Najavio je da će GONG uoči parlamentarnih izbora pokušati nadzirati koliko stranke troše na oglašavanje i to usporediti s njihovim službenim financijskim izvještajima.

Podsjetio je da je GONG zajedno s Transparency Internationalom Hrvatska 2007. utvrdio da je, primjerice, HDZ samo na oglašavanje potrošio 20 milijuna kuna, no iz te su stranke tvrdili da je to ukupno potrošen novac. Može se reći da su možda zapravo potrošili dvostruko više, ocijenio je Zelić. To su bili javni podatci, o tome su mediji pisali, no Državno odvjetništvo i druge institucije nisu pokrenuli postupke, upozorio je. Napomenuo je da je GONG mjerodavnim institucijama o tome poslao izvješća, ali, dodao je, očito nije bilo političke volje ili su im "ruke bile vezane" da pokrenu postupke.

Naveo je i slučaj kandidata Milana Bandića iz 2009., koji je sam rekao da nije mogao pronaći donatore za plaćanje 10 milijuna kuna troškova, a javnost ni danas ne zna tko je financirao njegovu kampanju. Možda su i porezni obveznici grada Zagreba, dodao je.

Nadamo se da su stranke nešto naučile iz afera i da će građanima pokazati čiste račune te da će to biti znak sazrijevanja hrvatske demokracije, no nikad ne možemo biti sigurni i da će mjerodavne institucije reagirati na zloporabe financiranja političkih stranaka, rekao je Zelić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 11.10.11. 10:03

Taj DIP (kratica koja neodoljivo podsjeća na DRP) nam doista ulijeva povjerenje.

Da je Kra-De-Ze na prošlim izborima potrošoi milijardu kn a prijavili milijun, našem 'oku sokolovom' DIP-u ni tu ništa ne bi bilo sumnjivo.


registracija
9/3/11

poluprovokator, 11.10.11. 11:34

dio iz crnih torbi su morali istresti za kampanju, a sigurno je dio pohranjen u "fond za crne dane" iz kojeg ce se financirati nasrtaj na novu vladu, negativni PR i vanredne izbore za pokusaj povratka na tron.
jadnanammajka


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika