11.10.2011. / 14:24

Autor: Nacional.hr

HBOR predstavio izmjene uvjeta kreditiranja

HBOR nastavio s prilagodbama kreditnih programa kako bi gospodarstvenicima izašao u susret olakšavanjem uvjeta

Anton KovačevAnton KovačevDanas je u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak predsjednik Uprave Anton Kovačev predstavio izmjene uvjeta kreditiranja i ukratko predstavio IDFC International development finance club koji je osnovalo 19 svjetskih razvojnih banaka među kojima je i HBOR.

U 2011. godini gospodarska kriza je i dalje nastavila otežavati poslovanje hrvatskih gospodarstvenika te je HBOR odlučio izaći im u susret olakšavanjem uvjeta po pojedinim kreditnim programima i to u vidu produljenja počeka i roka otplate te smanjenja kamatnih stopa.

Tako su uvedena produljenja počeka i rokova otplate po sljedećim programima: po programu Zaštite okoliša poček je produljen s 2 na 3 godine, a rok otplate s 12 na 14 godina; po programu Gospodarstvo poček je produljen s 2 na 3 godine dok je rok otplate produljen s 10 na 12 godina; po programu Turizam poček je povećan s 2 na 4 godine, a rok otplate s 15 na 17 godina, po programima Poljoprivreda i ujednačen razvoj i Otoci poček je produljen s 2 na 3 godine dok je rok otplate produljen s 12 na 14 godina; po programu Malo i srednje poduzetništvo poček je produljen s 2 na 3 godine, a rok otplate s 10 na 12 godina; po programu Početnici poček je produljen s 2 na 3 godine dok je rok otplate produljen s 12 na 14 godina; po programu Pronalasci produljen je rok otplate s 12 na 14 godina.

Što se tiče godišnjih kamatnih stopa one su smanjene po programu Zaštita okoliša na 4% ili 3M EURIBOR + 2%; po programu Infrastruktura na 4 % te po programu Pronalasci na 2% i 4%.

Ostale uvedene izmjene su mogućnost ugovaranja kredita u kunama po programima: Restrukturiranje, Otoci, Poljoprivreda i ujednačeni razvoj, Početnici i Pronalasci; ujednačavanje roka otplate kredita za nabavu opreme i strojeva s rokovima otplate za ostale namjene po programima: Gospodarstvo, Turizam, MSP, Otoci, Poljoprivreda i ujednačeni razvoj, Početnici, Pronalasci i Žene poduzetnice. Također je povećan udjel na 100% predračunske vrijednosti investicije kod kreditiranja jedinica lokalne uprave i samouprave te je proširena namjena kredita po programu Infrastruktura - mogućnost uključivanja troškova katastarskih izmjera i kreditiranje katastarskih izmjera u svrhu izrade katastra nekretnina. Uvedeni su novi prihvatljivi korisnici po programu Pronalasci - društva koja posluju i dulje od 2 godine pod uvjetom da u bilanci za prethodno razdoblje imaju iskazanu stavku - nematerijalna imovina - izdaci za razvoj. Odobrena je i mogućnost kreditiranja većeg postotka trajnih obrtnih sredstava za djelatnosti razvoja programske podrške računalima.

Prilikom predstavljanja IDFC-a Predsjednik uprave Anton Kovačev je istakao da je cilj IDFC-a dati značajan doprinos poticanju iskorištavanja potencijala na području energetske učinkovitosti i ublažavanja klimatskih promjena u zemljama u kojima su njegovi članovi aktivni. IDFC može doprinijeti iskorištavanju GCF-a (UN-a Green Climate fonda s potencijalnim volumenom od nekoliko desetaka milijardi eura), ali se mora u odnosu na Fond pozicionirati na najbolji način prezentirajući zajedničku strategiju i postojeće projekte.

„Mi u HBOR-u uvijek nastojimo pružiti najcjelovitiju uslugu svim hrvatskim gospodarstvenicima. Zahvaljujući povoljnim izvorima financiranja ali isto tako i smanjenju naše dobiti mi smo i tijekom kriznih godina uspjeli osigurati sredstva pod istim, a po nekim programima i nižim uvjetima kao i prije njenog početka. Kako naši poduzetnici i dalje posluju u teškim uvjetima, odlučili smo im olakšavanjem uvjeta po pojedinim kreditnim programima i to produljenjem počeka i roka otplate, te smanjenjem kamatnih stopa još jednom pomoći u održanju konkurentnosti, kako bi prebrodili sve poteškoće i iskoristili što više ponuđenih tržišnih mogućnosti.", izjavio je Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika