11.10.2011. / 14:50

Autor: Deutsche Welle

I službeno: Hrvatska je spremna za Uniju

Hrvatska je uglavnom ispunila očekivanja i do 1. srpnja 2013. bit će spremna za ulazak u Europsku uniju, navodi se u izvješću Europske komisije, koje će u srijedu (12.10.) biti i službeno objavljeno

EK je i službeno dala zeleno svjetloEK je i službeno dala zeleno svjetloEuropska komisija smatra da je Hrvatska ispunila političke kriterije te očekuje da će ispuniti i gospodarske i pravne kriterije i da će do 1. srpnja 2013. biti spremna za članstvo u Europskoj uniji, zaključuje Europska komisija u svom godišnjem izvješću, kojeg će u srijedu 12. listopada službeno predstaviti povjerenik za proširenje Unije Stefan Füle.

Iz krugova bliskih Europskoj komisiji Deutsche Welle doznaje da Komisija u izvješću potvrđuje kako je Hrvatska postigla visok stupanj spremnosti za članstvo. Komisija poziva Hrvatsku da nastavi s naporima za usklađivanjem svojih pravnih akata s onima Europske unije te da i dalje poboljšava svoje administrativne sposobnosti, prije svega kroz trajni napredak u reformi javne uprave.

Propisi Unije iznad svega

U izviješću se ističe kako pravo Europske unije stoji iznad bilo kojeg nacionalnog propisa te kako postoje procedure kojima se jamči jedinstvena interpretacija prava Unije. Pristupanje Uniji podrazumijeva priznavanje obvezujuće prirode ovih pravila, a njihovo poštivanje je nužno kako bi se jamčili djelotvornost i jedinstvo propisa Unije.

Komisija će i dalje pažljivo motriti kako Hrvatska ispunjava sve obveze koje je preuzela tijekom pristupnih pregovora, uključujući i one koje moraju biti ispunjene do datuma pristupa Uniji. Motrit će se i dalje kako se Hrvatska priprema za preuzimanje odgovornosti koje sobom nosi članstvo nakon ulaska u Uniju. Posebno će se pratiti ispunjavanje obveza koje je Hrvatska preuzela na području sudstva, borbe protiv korupcije i temeljnih prava, na području pravosuđa, slobode i sigurnosti, što uključuje i nadgledanje granica kao i područje politike tržišne konkurencije, stoji u tekstu godišnjeg izvješća Europske komisije.

Ovim se izvješćem otvara put za potpisivanje pristupnog sporazuma u prosincu 2011., kao što je Europsko vijeće predvidjelo prošlog lipnja, navodi se u dokumentima EU-a.

U Hrvatskoj još predstoji referendum o članstvu, a i sve pojedine zemlje članice EU-a prije pristupa Hrvatske moraju ratificirati odluku o njenom ulasku u Uniju. Očekuje se da, ukoliko ne bude većih problema, zemlje članice to učine tijekom 2012.

Autorica: Snježana Kobešćak

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 12.10.11. 07:18

Kaj i nakon svega još uvijek smo spremni!.
Ja jesam za Europu ali ne sa ovom vladom i ovako bolesnim pojedincima.
Europa mora dobrano ocjeniti, najme dok i zanji od nas nebu pošten po meni ulaza nebi bilo. Znam da i tamo ima svašta ali u globalu zaista moramo mjenjati svoj način razmišljanja a ponašanja da nepričam.


registracija
22/3/11

vferari, 12.10.11. 09:34

S vladom koj sebe naziv inperijalističkom možemo samo nekoliko stoljrća natrag a nikako u europu zato je treba treba srušiti i to legalno demoratski na izborima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika