11.10.2011. / 19:45

Autor: Hina

EK još proučava hrvatski zakon o ništetnosti

Europska komisija još uvijek prikuplja informacije i analizira one koje je već dobila tako da u ovom trenutku još nema konačnog stajališta o prijedlogu zakona o ništetnosti svih pravnih akata bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, koji je u saborskoj proceduri, izjavio je u utorak u Bruxellesu ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Stefano Sannino.

Andrej PlenkovićAndrej PlenkovićEuropska komisija još uvijek prikuplja informacije i analizira one koje je već dobila tako da u ovom trenutku još nema konačnog stajališta o prijedlogu zakona o ništetnosti svih pravnih akata bivše JNA te pravosudnih tijela bivše SFRJ i Srbije, koji je u saborskoj proceduri, izjavio je u utorak u Bruxellesu ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Stefano Sannino.

"Sada prikupljamo sve elemente i informacije i nakon određenih objašnjenja i pisma ministra pravosuđa koje smo dobili morat ćemo ih proučiti i staviti u kontekst. U ovom trenutku je prerano reći našu ocjenu", rekao je Sannino nakon razgovora s državnim tajnikom u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Andrejem Plenkovićem.

Plenković je rekao da je iskoristio prigodu kako bi čelnog čovjeka u Općoj upravi za proširenje upoznao s razlozima zbog kojih je hrvatska vlada uputila taj zakon u saborskku proceduru.

"Posebno sam naglasio da je Srbija proširenjem svoje nadležnosti u kazneno-pravnim stvarima na teritorij Hrvatske povrijedila njezin suverenitet. To je neprihvatljivo za Hrvatsku i stoga ovim zakonom želimo zašititi hrvatske državljane", rekao je Plenković.

Državni tajnik za europska pitanja je rekao da hrvatska vlada uz zakon o ništetnosti predlaže deklaraciju kojom poziva Srbiju na dogovor o međunarodnom ugovoru kojim bi ta pitanja bila riješena.

"Prijedlogom deklaracije poslali smo poruku Srbiji da želimo međunarodnim ugovorom regulirati sva pitanja koja su s tim povezana te također poruku da je naša suradnja s ICTY-em neupitna, da je Hrvatska odlučna u tome da svi oni koji su počinili zločine trebaju nedvojbeno odgovorat, ali ne na ovakav selektivan način, koristeći nerijetko dokaze koji su stečeni na nelegalan način", rekao je Plenković.

Plenković se sastao i s izvjestiteljem Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesom Swobodom s kojim je također razgovarao o zakonu o ništetnosti.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 11.10.11. 23:31

oni još proučavaju šeksove žvrljotine. pa nije to talmud ili biblija, da se ima što proučit. on u zakonu veli da je nišštetno ako ga se izruči i to je to.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika