12.10.2011. / 08:39

Autor: Hina , Nacional.hr

Iranska teroristička urota u SAD-u?

Iran je u utorak odbacio američke optužbe da su dva Iranca planirala ubiti sudijskog veleposlanika u Washingtonu, nazivajući to "montiranim" scenarijem, izvijestila je iranska televizijska postaja na engleskom jeziku Press TV.

Predsjednik Mahmud AhmadinedžadPredsjednik Mahmud AhmadinedžadAmeričke vlasti osujetile su navodnu urotu povezanu s iranskom vladom da se izvedu bombaški napadi na veleposlanstva Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu i ubije saudijskog veleposlanika u SAD-u, izjavio je u utorak ministar pravosuđa Eric Holder na konferenciji za novinare, prenosi TV mreža Fox News.

Kaznena optužnica, koja je u utorak otpečaćena u saveznom sudu u New Yorku, identificira dva navodna napadača kao Manssora Arbabsiara i Gholama Shakurija, obojicu s vezama u Iranu, izvijestio je Reuters. Arbabsiar je u zatvoru u New Yorku od rujna, a Shakuri, iranski dužnosnik, na slobodi je u Iranu, rekao je Holder.

U optužnici se navodi da je urota skovana, sponzorirana i usmjeravana iz Irana, od dijela tamošnje vlade. Ministar Holder je navodnu urotu nazvao "flagrantnim kršenjem američkog i međunarodnog prava", ističući da SAD za nju drži odgovornim Iran.

Crvena koalicija

Prema optužnici, operacija "Crvena koalicija" počela je u svibnju kada je Arbabsiar, Amerikanac iranskog podrijetla iz Corpus Christija u Teksasu, prišao doušniku agenta američke agencije DEA u Reynosi u Meksiku, koji se predstavljao kao član snažnog narko-kartela. Arbabsiar je, po riječima agenta DEA-e, mislio da se radi o pripadniku zloglasnog kartela Zeta, te je doušniku ponudio novac za ubojstvo veleposlanika, i to 1,5 milijuna dolara. Kada se vratio u Iran, Arbabsiar je u dva navrata, 1. i 9. kolovoza, dostavio po 49,960 dolara na račun agenta DEA u SAD-u.

Ured DEA u Houstonu u operaciju je uključio i agente FBI, kada je postalo jasno da je riječ o međunarodnoj terorističkoj uroti, izvijestio je ABC News.

Arbabsair (56), koji je navodno priznao sudjelovanje u uroti i sada surađuje s istražiteljima, tvrdi da je bio "usmjeravan od visokih članova iranske vlade", uključujući i svog rođaka koji je "pripadnik iranske vojske ali ne nosi odoru", dodaje ABC News. Američi dužnosnici za protuterorizam, rekli su kako vjeruju da je taj rođak pripadnik elitne postrojbe iranske Revolucionarne garde - brigade Quds.

Savezni agenti su kazali da su FBI i DEA snimili niz sastanaka i telefonskih razgovora između doušnika i Arbabsiara, neke od njih vođene iz Irana.

Hollywoodskoi scenarij

Direktor FBI Robert Mueller rekao je da su mnogi životi mogli biti izgubljeni u uroti da se veleposlanika u SAD-u ubije s bombama.

"Iako se čita kao stranice hollywoodskog scenarija, učinak bi bio vrlo stvaran i mnogo bi života bilo izgubljeno", rekao je Mueller za otkrivenu urotu.

Arbabsair, naturalizirani državljanin SAD-a koji ima iransku putovnicu, navodno je izrazio "krajnju nebrigu za kolateralnu štetu" koju bi napadi u Washingtonu izazvali.

Dvojica Iranaca se u pet točaka terete se za urotu da ubiju stranog državnog dužnosnika, urotu za uporabu oružja za masovno uništenje i urotu da počine međunarodno terorističko djelo, te za druga kaznena djela. Osim Shakurija, u optužnici se spominje još jedan iranski dužnosnik, ali mu se ne navodi ime.

Tone opijuma

Također je izviješteno kako je Arbabsiar navodno rekao doušniku DEA da iranska vlada može osigurati "tone opijuma" za meksičke kartele, prema dužnosnicima koji su otkrili slučaj.

Holder je rekao da će američka vlada poduzeti mjere protiv iranske vlade već u utorak, ali nije precizirao o kakvim se mjerama radi. Upitan je li urota odobrena od vodećih članova iranske vlade, Holder je kazao da ministarstvo pravosuđa ne iznosi takve optužbe.

Glasnogovornica sudijskog veleposlanstva u Washingtonu kazala je da ne zna za navodnu urotu, dok je dužnosnik iranskog diplomatskog predstavništva u Washingtonu rekao za ABC News da je priča američke vlade "lažna", odbijajući pružiti druge informacije.

'Montirani scenarij'

Iran je u utorak odbacio američke optužbe, nazivajući to "montiranim" scenarijem, izvijestila je iranska televizijska postaja na engleskom jeziku Press TV.

"Islamska republika Iran odbacila je optužbe SAD-a da je zemlja planirala ubiti sudijskog izaslanika u Washingtonu kao montirani scenarij", navela je TV Press, bez drugih objašnjenja ili navođenja izvora, prenosi Reuters.

Glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku, nazvao je "neutemeljenim" američke optužbe o iranskoj uroti da se ubije saudijskog veleposlanika u SAD-u i izvedu bombaški napada na veleposlanstva Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu.

"Mi kategorički odbacujemo te neutemeljene optužbe", rekao je glasnogovornik Alireza Miryousefi u priopćenju.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 12.10.11. 08:47

Kauboji će pričati o urotama, kao što su pričali i o 11.09, .
Smišljaju plan kako napasti Iran to je cijela istina.


registracija
2/6/11

stereo, 12.10.11. 08:53

Već buju oni njemu nekaj iskopali, ak niš drugo da se ni obrijal pa buju to oni morali učiniti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika