12.10.2011. / 14:27

 

Povratak Stvora

U petak se novi "Stvor" vraća u kina gladniji nego ikad, u verziji koja se navodi kao prequel Carpenterove studije straha usredotočene na tuđinca s drugog svijeta kojeg otkrivaju znanstvenici na Antarktici

Prošlo je 60 godina otkako je izvanzemaljski triler "Stvor s drugog svijeta" stigao u kina na vrhuncu hladnoratovske paranoje i upola manje vremena otkako se horor redatelj John Carpenter ponovo pozabavio istim temama u "Stvoru".

U petak se novi "Stvor" vraća u kina gladniji nego ikad, u verziji koja se navodi kao prequel Carpenterove studije straha usredotočene na tuđinca s drugog svijeta kojeg otkrivaju znanstvenici na Antarktici.

U cjelovečernjem debiju nizozemskog redatelja Matthijsa van Heijningena 27-godišnja Mary Elizabeth Winstead ("Scott Pilgrim protiv svijeta") glumi paleontologinju Kate Lloyd koja postaje dijelom tajanstvene znanstvene ekspedicije i nađe se usred borbe s izvanzemaljcem.

Australski glumac Joel Edgerton ("Životinjsko carstvo") nastupa kao iskusni pilot helikoptera na dužnosti u udaljenoj antarktičkoj bazi, gdje je norveška ekipa znanstvenika naišla na izvanzemaljca i njegov svemirski brod zakopane pod ledom.

Van Heijningen je izjavio da je obožavatelj obaju ranijih izdanja "Stvora", ali da svoju verziju vidi kao "vrlo logično povezanu s događajima iz... Carpenterova filma". Ipak, nova verzija pokazuje senzibilitet u skladu s 2011. godinom sa svojom internacionalnom glumačkom ekipom i ženskim likom na čelu ubojitog napada na izvanzemaljca.

"Okružena starijim muškarcima i izolirana u toj postaji, ona se možda već osjeća neugodno - pomalo poput izopćenice. Moja glavna referenca u oblikovanju njezina lika bila je zapravo Jane Goodall. Za mene, ona je ultimativna znanstvenica", rekao je Van Heijningen.

Van Heijningen navodi glasovitu britansku antropologinju kao uzor, no lik njegove Kate Lloyd čini se srodnijim onome Ripley iz filma "Alien - Osmi putnik", žene koja se u glumačkoj izvedbi Sigourney Weaver bori s nezemaljskim stvorenjem u tom filmu iz 1979.

"Ona je vrlo pametna, no vrlo mlada i neiskusna, i pozvana je da se pridruži ekspediciji jer oni (muški znanstvenici) misle da je mogu lako kontrolirati. Tako sve počinje", rekla je Winstead o svom liku.

"No kad se počnu događati vrlo loše stvari, ona je ta koja će krenuti u akciju i stvarno dokučiti što moraju napraviti kako bi preživjeli. Ona, ne muškarci", rekla je.

Najbolji horor filmovi su i bezvremeni i daleko ispred svog vremena. "Stvor s drugog svijeta" (1951.) smatra se odrazom američke paranoje pred komunizmom, a Carpenterov "Stvor" (1982.) bio je tumačen kao tanko zamaskirana parabola o užasima AIDS-a.

Novi "Stvor" može se gledati kao komentar na recentnu prijetnju od globalnog rata protiv terorizma, izjavili su njegovi tvorci, ali Van Heijningen je brzo dodao da mu nije bila namjera komentirati moderna vremena.

"To je prije svega horor film o izvanzemaljcu. Ali definitivno se može povući paralela u smislu da su teroristi među nama, pretvarajući se da su dobri susjedi, dok u stvari imaju posve drugačije skrivene planove."

Winstead se slaže da u "Stvoru" postoji aktualan podtekst koji preispituje treba li ili ne vjerovati poznanicima i drugima. Dodala je, međutim, da žanr horora omogućava ljudima da podijele svoj strah, možda mu se čak i nasmiju, i zatim ga odbace.

"To je način da se posredno prožive zastrašujući događaji i da publika iz toga izađe neoštećena. To je ono što ovaj film čini. Možete proživjeti svu rastuću napetost i paranoju i zatim možete otići od svega toga." (D.R.)

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 12.10.11. 16:22

Opet Šeks na sceni.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika