Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD - Igor Saračević

Uzbudljivi 'Monte Cristo' sasvim je ugodno iznenađenje

Elegantno producirana nova ekranizacija klasičnog romana Alexandrea Dumasa oca solidna je holivudska razbibriga u vrlo dobroj režiji nepredvidivog Kevina Reynoldsa

Scena iz filma "Grof Monte Cristo"Scena iz filma "Grof Monte Cristo"Nova kinoekranizacija klasičnog romana Alexandrea Dumasa oca “Grof Monte Cristo” iz više se razloga činila kao projekt unaprijed osuðen na propast, počevši od nepredvidive forme redatelja Kevina Reynoldsa preko ne baš intrigantne podjele nekih glavnih uloga do činjenice da se takvi predlošci u posljednjih dvadesetak godina uglavnom snimaju za televiziju. Nevelika očekivanja vjerojatno su glavni razlog zašto film ostavlja dojam ugodnog iznenaðenja: u njemu, naime, nema ničeg vrhunskog, ali ni posebnih slabosti.
Reynolds i scenarist Jay Wolpert odlučili su se za ozbiljnu adaptaciju predloška, bez modernističkih intervencija ili ironičnog odmaka. Junak je priče, naravno, Edmond Dantes (Jim Caviezel) – pošteni, dobrodušni, pomalo priprosti pomorski časnik koji nepravedno bude poslan na doživotnu robiju u zloglasnu kaznionicu na otočiću If. Poslije nekoliko godina preživljavanja na rubu ludila, Dantesu stiže nada u izbavljenje u liku drugog kažnjenika, opata Farije (Richard Harris), kojem se pridružuje u strpljivom kopanju tunela za bijeg i koji pritom postaje njegov mentor te mu na samrti odaje tajnu blaga skrivenog na otočiću Monte Cristo. Dantes uspije pobjeći i domoći se blaga te započinje temeljito isplaniranu osvetu trojici muškaraca zbog kojih je dospio u zatvor: svome nekadašnjem najboljem prijatelju, plemiću Fernandu Mondegu (Guy Pearce), državnom činovniku Villefortu (James Frain) te pomorskom prijevozniku Danglarsu (Albie Woodington).
S obzirom na opseg Dumasova romana, ne čudi da je zaplet ponešto pojednostavljen kako bi ga se učinilo preglednim za okvir dvosatnog filma, pa zato cjelini manjka nijansiranja i detalja koji bi je učinili bogatijom, a neki melodramski elementi priče mjestimično možda i previše dolaze do izražaja. No s druge strane, Reynolds vrlo sigurno izlaže priču, dobro odmjerenim pripovjedačkim ritmom sa spretnim dramskim akcentiranjem. U vrline Reynoldsova redateljskog postupka u “Grofu Monte Cristu” pripada i diskretno elegantan vizualni stil te dobar rad s glumcima. Šteta je samo što za ulogu Dantesa nije izabran neki karizmatičniji glumac od Jima Caviezela: njegova je interpretacija neosporno solidna, ali ipak nije uspio predočiti svu kompleksnost lika. Slabiji dio glumačkog ansambla je i Dagmara Dominczyk u ulozi Dantesove dragane Mercedes, no dojam popravljaju Guy Pearce s energičnom interpretacijom Mondega, pokojni Richard Harris kao opat Faria te Luis Guzman sa solidno odmjerenim nastupom u ulozi Dantesova vjernog sluge Jacopa.
DVD-izdanje nudi odličnu sliku i zvuk, te korektne dodatke meðu kojima se ističe zanimljiv Reynoldsov audio-komentar. (I. S.)

GROF MONTE CRISTO
(Continental Film)

The Count of Monte Cristo
am. pust. drama, 2001.
R: Kevin Reynolds
GL: Jim Caviezel, Guy Pearce, Richard Harris, James Frain, Dagmara Dominczyk, Luis Guzman

FILM: tri točkice
DVD: tri točkice

Osveta
Issa

Silazna putanja Schwarzeneggerove karijere nastavlja se ovim skupo produciranim, ali u svakom drugom pogledu skromnim akcijskim filmom, koji je domaći distributer dodatno trivijalizirao svojim izborom naslova: prikladniji prijevod originalnog naslova “Usputna šteta” (odnosi se na civilne žrtve u terorističkom napadu na političke ili vojne ciljeve) zasigurno bi široj publici zvučao zanimljivije od bezlične “Osvete”. S druge strane, domaći naslov savršeno odgovara banalnom eksploatacijskom zapletu o losangeleskom vatrogascu koji odlazi u Kolumbiju kako bi se osvetio tamošnjem teroristu odgovornom za smrt njegove žene i djeteta: zbivanja u filmu krajnje su neuvjerljiva, pa se cjelina da otrpjeti samo zbog vrlo profesionalne, iako nenadahnute režije iskusnog Andrewa Davisa (“Bjegunac”, “Opsada”).
DVD-izdanje je solidno opremljeno, ali to nije osobita utjeha. (I. S.)

Collateral Damage, am. akc. film, 2002.
R: Andrew Davis GL: Arnold Schwarzenegger, Elias Koteas, Francesca Neri, Cliff Curtis, Miguel Sandoval

FILM: jedna točkica
DVD: tri točkice

Sam protiv svih
Blitz

Realiziran u Kanadi za zlosretnu kompaniju Franchise (“Bojno polje: Zemlja”, “Uhvatite Cartera”), koja je mnogo više gubila nego zarađivala na svojim filmovima, akcijski triler Christiana Duguaya produciran je gotovo raskošno (40 milijuna dolara) i režiran u stilu Johna Wooa, ali fabula mu je krajnje banalna. Wesley Snipes glumi tajnog agenta kojeg Ujedinjeni narodi (?!) koriste kako bi uvjerili svojeglave šefove država i ministre na razumno ponašanje za pregovaračkim stolom: ovaj put je u igri trgovački sporazum između Kine i Amerike, pa glavni junak ustanovljuje da pri tako krupnom poslu ne smije vjerovati nikom – pa ni svojim šefovima. Snipes se očito nadao potencijalnom serijalu, jer je i jedan od producenata filma, ali hrpa klišeja rijetko kad poluči nastavak.
DVD-izdanje nastalo je u domaćoj produkciji i ima finu sliku i ton, ali je u dodacima samo kratak prilog o Sunu Tzuu, autoru slavnog “Umijeća ratovanja”, što je i originalni naslov filma. (N. P.)

The Art of War, kan.-am. akc. triler, 2001.
R: Christian Duguay GL: Wesley Snipes, Anne Archer, Maury Chaykin, Marie Matiko, Michael Biehn

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Divlja vožnja
Continental Film

Film kultnog filmaša Johna Dahla (moderni niskobudžetni noir klasici “Red Rock West” i “Posljednje zavođenje”) najlakše je okrstiti kao trijumf stila nad sadržajem. Priča o troje mladih koji se zbog sitnog bezobrazluka nađu na meti opasnog protivnika doima se poznato iz niza tinejdžerskih filmova, a neskriveni uzor bio je i “Dvoboj” Stevena Spielberga: poludjeli vozač kamiona, kojem nikad ne vidimo lice, ali čujemo njegov prijeteći glas, čista je kopija simboličnog lika iz Spielbergova egzistencijalnog akcića, samo što je tamo bio katalizator zebnje i nesigurnosti glavnog protagonista Dennisa Weavera, a u Dahlovu triler-hororu ima samo funkciju zastrašivanja gledatelja. U odnosu na recentne Dahlove skuplje produkcije, poput “Seruma istine” i “Kockara”, “Divlja vožnja” puno je rutinskije ostvarenje, ali i žanrovski čistije: ipak, od redatelja takve reputacije očekivalo se malo više od restauracije “drive in” štanceraja. (N. P.)

Joy Ride, am. akc. triler-horor, 2001.
R: John Dahl GL: Steve Zahn, Paul Walker, Leelee Sobieski, Jessica Bowman

FILM: dvije točkice
DVD: ništa

Jimmy Neutron: dječak genij
VTI

Dugometražni crtić o klincu koji predvodi svoje vršnjake na put u udaljenu galaksiju, kako bi spasili svoje roditelje koje su oteli vanzemaljci, ove je godine bio nominiran za Oscara u novoj kategoriji animiranog filma, pored “Shreka” i “Čudovišta iz ormara”. “Jimmy Neutron” zgodan je filmić, s vrlo simpatičnom 3D animacijom, ali definitivno nije u klasi spomenutih hitova, prije svega zbog tanašne pričice koja teško može zabaviti gledatelje starije od 10-12 godina.
Dobra vijest za roditelje s manjom djecom jest da je film sinkroniziran na hrvatski; DVD-izdanje nudi i podnaslovljenu originalnu verziju, te brojne priloge koji će zasigurno dobro zabaviti klince. (I. S.)

Jimmy Neutron: Boy Genius, am. crtić, 2001.
R: John A. Davis GLASOVI: Patrick Stewart, Martin Short

Tajno društvo 2
Blitz

“Tajno društvo” Roba Cohena, priča o momku koji upada u elitno studentsko bratstvo na sveučilištu i otkriva da je njegovim članovima dopušteno i umorstvo, prometnulo se mimo očekivanja u skroman hitić, pa je videoodjel kompanije Universal producirao ovaj nastavak kako bi upotpunio svoju godišnju ponudu naslova. U projekt nije uloženo nimalo ambicija, budući da su glumci gotovo anonimni, a fabula drsko reciklira original, samo što se u završnici sve razrješava bezbolnije i naivnije nego u prethodnom filmu.
Tanjušni budžet glavni je razlog što će vam biti svejedno gledate li film na videu ili na DVD-u, a u dodacima na disku je samo rutinski prilog s redateljem i glumcima. (N. P.)

Skulls II, am. triler, 2002.
R: Joe Chapelle GL: Robin Dunne, Nathan West, Ashley Lyn Cafagna

FILM: jedna točkica
DVD: jedna točkica

Bourneov identitet
Issa

Popularnost nove filmske verzije bestselera pokojnog Roberta Ludluma, s Mattom Damonom i Frankom Potente u glavnim ulogama, glavni je razlog zbog kojeg se na našem tržištu pojavila i ova tv verzija, nastala prije gotovo 15 godina. Film je znatno odstupio od zbivanja u romanu (treći glavni lik, terorist Šakal, u njemu se uopće ne spominje), za razliku od trosatne miniserije Rogera Younga (zadnjih godina uglavnom režira priloge za tv serijal “Biblija”), koja ga iznevjerava tek u završnici. Richard Chamberlain i Jaclyn Smith pomalo su manekenski protagonisti, ali je fabula izložena pitko, a produkcija je i više nego solidna. Neopterećujuća zabava za gledatelje s puno slobodnog vremena! (N. P.)

The Bourne Identity, am. špijun. mini serija, 1988.
R: Roger Young GL: Richard Chamberlain

FILM: dvije točkice
DVD: dvije točkice

Čovjek zvan hrabrost
VTI

John Wayne jedini put je u karijeri dobio Oscara za ulogu jednokog, vječno supijanog šerifa “Pijevca” Cogburna i ta je činjenica pomalo zasjenila izvrstan film hollywoodskog veterana Henryja Hathawaya. Rasan primjerak poznog vesterna, snimljen uglavnom u eksterijerima (briljantna fotografija Luciena Ballarda), s fascinantnim glumačkim mijaturama (Robert Duvall, Dennis Hopper, Strother Martin) i neočekivano sjetnom završnicom, “Čovjek zvan hrabrost” zavrijeđuje mjesto u svakoj ozbiljnijoj antologiji tog žanra.
DVD izdanje nudi solidno prebačen film s mono zvukom, ali je izostanak dodataka čista blasfemija. Kompanija “Paramount” bez
imalo ambicija eksploatira svoj bogati arhiv. (N.P.)

True Grit, am. vestern, 1969.
R: Henry Hathaway GL: John Wayne, Kim Darby, Glen Campbell

FILM: četiri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika