13.10.2011. / 09:19

Autor: Hina

Neopravdano centralizirana Hrvatska

"Sadašnja razina centralizacije države je neodrživa zato što vodi rastu disproporcija i slabljenju ukupne gospodarske moći zemlje", poručio je Komadina

photo: Duško Marušić/PIXSELL photo: Duško Marušić/PIXSELL Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako će se "Kukuriku koalicija, kad dođe na vlast, zalagati za decentraliziranje, ali ne i fragmentiranje države".

"Zemlja mora fukcionirati cjelovito i jedinstveno, ali ne smije se dogoditi da kreativna energija te znanje i duh ljudi bude zagušen centraliziranom državom kao danas", rekao je Milanović u Puli predstavljajući Plan 21 o temi decentralizacije.

"Hrvatska je centralizirana na način na koji je to bilo opravdano prije 20 godina kad je zemlja vodila rat. Danas su potpuno drukčije okolnosti, a u njima 90 posto javne potrošnje koncentrirati u glavnom gradu nije opravdano", rekao je Milanović.

Dodao je kako je cilj koalicije da se javna potrošnja na regionalnoj i lokalnoj razini sa sadašnjih deset posto postupno podigne na 20 posto. "Dođemo li do toga, još ćemo biti među relativno centraliziranim državama jer ti postotci u najrazvijenijim društvima u Europi dosežu i 50 posto", rekao je i ustvrdio da je Hrvatska centraliziranija nego prije osam godina.

"Naša vlada neće biti vlada alibija, nego vlada odgovornosti i djelovanja, a Plan 21 upravo je to. Mi nećemo obećavati osim izgradnje pulske bolnice jer je to dug hrvatske države Istarskoj županiji", poručio je predsjednik SDP-a.

Predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić istaknuo je kako je decentralizacija program te stranke od prvoga dana - "od jakog regionalnog identiteta Istre do regionalnog identiteta ostalih hrvatskih regija". "Hrvatski ustav mora se pretočiti u zakone jer u njemu jasno stoji sve što trebaju imati županije, gradovi i općine. To je osnova od koje želimo krenuti u taj proces", rekao je Jakovčić, dodavši kako je proces decentralizacije dug i treba ga provoditi postupno. Po njegovim riječima istarski i hrvatski građani žele istinske promjene.

"Jedine istinske promjene donosi ova koalicija. Glas za nas je glas za sigurne promjene, svaki drugi glas je glas rizika", rekao je Jakovčić.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina ustvrdio je kako brojne jedinice lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj ne jamče veliku razinu decentralizacije države.

"Sadašnja razina centralizacije države je neodrživa zato što vodi rastu disproporcija i slabljenju ukupne gospodarske moći zemlje", poručio je Komadina, dodavši kako je s udjelom lokalne i regionalne vlasti u javnim financijama manjim od deset posto Hrvatska pri dnu europskih zemalja.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika