Objavljeno u Nacionalu br. 366, 2002-11-20

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI - Ivan Starčević

Kraj karijere Denisa Latina

Istog onog časa kad su direktor i ostali producenti zlostavljanja Latinice počeli slaviti svoju perverznu pobjedu, glavna urednica odlučila je na tulum donijeti bočicu na kojoj piše "Latinica"

Denis LatinDenis LatinVrlo duhovita emisija, import iz lokalne splitske televizije, gdje je trebala i ostati, ostat će zapamćena i po inteligentnom pitanju još inteligentnijem gostu čiji posao nikad nije bio biti pametan, jer od toga se ne da živjeti, dakle: “Koja vam je najmrža zagrebačka rič?” – pita voditeljica, a koga bi drugog nego hrvatskog tenisača i lingvista Gorana Ivaniševića koji će joj odgovoriti da se sav naježi kad čuje “kaj”, naročito “kaj bumo delali”, a gadi mu se i riječ “bedak”, što je zaista velika šteta, ali i dokaz govornikove iskrenosti, prostodušnosti i uopće dubine.

PO URE TORTURE
Subota, HRT 1, 22.00
četiri kaktusa

Otkako je prije petnaest godina profesionalni fanatik Nenad Ivanković u “Danasu” napao riječi Tomislava Ladana, koje je ovaj rabio prevodeći Aristotela, hrvatski jezik ne pamti veću aferu. Prosvjednici se od ranih jutarnjih sati skupljaju kod malog brončanog poprsja Dragutina Domjanića, u blizini hotela “Palace”, a veće kolone nezadovoljnika primijećene su i u Domjanićevoj ulici, u blizini Kvaternikova trga, zato jer živimo u vrijeme demokracije i zajamčene slobode kretanja i lupetanja.
Kako je potonju maksimalno iskoristila voditeljica, nama preostaje samo da nacionalnoj tv kući predložimo usvajanje još kojeg regionalnog čeda s vodenom glavom, ne samo uzeti mlade voditeljice i stare štoseve, nego i obratno: starog voditelja koji pokušava biti mlađi od vlastitog fetusa, pogađate da je predmet ove neukusne i neuspjele dosjetke Zlatko Zanjuga (čitaj: Canjuga) na NET-u, a ima CCN još takvih lijepih emisija koliko god hoćete.

NEDJELJOM U DVA
Nedjelja, HRT 1, 14.00
tri vijenca
Kod voditelja Aleksandra Stankovića gostovao je onaj jedan političar iz čuvene stranke HSS, koja u Zagrebu nije prešla izborni prag, a uoči tih istih izbora stranka se dodatno proslavila rasistički imbecilnim tv spotom protiv onih koji su tek prije koju godinu došli u Zagreb (zoom na bijele čarape), a danas već sjede u nekakvoj dvoranici i dižu ruke na glasovanje, tj. vladanje. A tko bi taj pametni političar bio, tko je taj srećković kojemu se obrazi još žare od šamarčine izborene vlastitim trudom i sposobnostima?
Evo ga, čujemo Stankovića kako izgovara njegovo ime, prezime i poneku funkcijicu (npr. predsjednik Hrvatskog sabora), a na ekranu vidimo kako imenovani Tomčić blješti od sreće što jače može, samo zato da gledateljice i gledatelji odmah uvide da on nije prosječan i da njegovo samoljubivo cerenje nije normalan napad narcisoidnosti, nego nešto puno značajnije, možda sreća što je na odgovornom poslu plišanog mede (sastoji se od sjedenja) naslijedio Vlatka Pavletića.
Nekoliko sekundi Tomčićeve sreće zbog Tomčića uvelo nas je u logični nastavak: uspješno Tomčićevo ubijanje vlastitog kredibiliteta već pri prvom pitanju, uz stručnu pomoć trojice novinara koji su emisiji priskrbili tri vijenca. Bio bi i četvrti da je palo pitanje koliko ste se udebljali od 2002. godine do danas, jer nema dvojbe da ulaskom u Sabor svaki naš političar dobiva na težini, kao nekad oni divni ljudi koji su svaki dan jeli u restoranu Ceentralnog komiteta.
Pitanje na kojem je dragi gost i političar Zlatko Tomčić odmah uknjižio puno pozitivnih bodova prvi je postavio voditelj: je li predsjednik vlade postupio nezakonito, kad je obećao da sada već teško bolesnom g. Bobetku neće u bolnici biti uručena optužnica haškog tužiteljstva. Političar Tomčić najprije je rekao da Ivica to nije smio obećati generalu Bobetku, ali neka se time bave pravnici. Dok je uzimao zrak za riječ “pravnici”, rekao je da je Ivica postupio moralno i etično, a kad je još jednom mudro udahnuo – da odgovori na pitanje bi li on, da je kojim slučajem predsjednik vlade, postupio isto kao Račan, e onda nam se rođeni narodni predvodnik Tomčić ovako očitovao: “Malo ste me zatekli s ovim pitanjem”.

HRT PRIKAZUJE
Nedjelja, HRT 1, 21.07
četiri kaktusa
Ovaj mali predah između dvije puno važnije emisijice vrti nam najave među kojima je najurednije najava za Latinicu, kao da se ništa ne događa. Jučerašnje novine, taj stalni HRT-ov izvor najnovijih informacija, govore o ostavci Denisa Latina na mjesto urednika “Latinice”, snimljene su još dvije Latinice koje će biti emitirane i šlus: HRT se riješila emisije koja je noćna mora svakog pravog HRT producenta: ona donosi novac. HRT-u ne treba novac, ima ona dosta toga i od pretplatnika, a prokleta Latinica ne samo da je gledana, nego je i krcata reklamama, što je sve skupa nevjerovatno za emisiju koja se bavi najvažnijim društvenima temama. No, ovaj put, ko za vraga, HRT ne prepisuje novine i u svim svojim vrlo informativnim emisijama šuti i pušta novine da čine to što čine.
I subotnji “Večernji” i “Jutarnji” imaju informacije samo iz producentskog tabora (čitaj: ravnatelj Mirko Galić Hrabri i ostali producenti zlostavljanja Latinice) u kojima se cinično laže o visini honorara suradnika Latinice i njihovu primanju u stalni radni odnos. Nije se stiglo ništa upitati drugu stranu, nije se stiglo, nema se mobitela, umrla baka, nije vozio tramvaj, a i užasan je taj dnevni ritam novinskog posla, koji melje i najtvrđe karaktere. Posebno je dirljiv subotnji “Jutarnji list” koji lijevo dolje glasnogovornički prenosi sve što j imao izjaviti Galićev fantasista Krešimir Macan, a desno gore i jednako uvjerljivo iz trećeg pokušaja gađa subjekt u aferi s antibiotikom u slovenskom mljekecu (prvi pokušaj: “antibiotik kloranofikol”, drugi: “antibiotik kloranofil” i treća sreća, vau: “prisustvo kloramfenikola”).
Ono što druga strana tvrdi nikada ne ćete pročitati u glasnogovorenju večernjih i jutarnjih sila: budžet emisije nije probijen, pa nema ni razloga da se Latinovoj ekipici honorari režu na pola, tim više što su ti honorari negdje na sredini HRT-ove ljestvice primanja honoraraca, primljen u stalni radni odnos nije nitko iz Latinice itd. itd., sve će to objaviti naša štampa jednoga dana.

GLAMOUR CAFE
Nedjelja, HRT 1, 22.20
vijenac
Ako smo mi gledatelji “Glamoura” o ičemu postali ovisni, onda su to monolozi Arijane Čuline i društvena okupljanja naše kreme, koja ni jedna druga HRT-ova emisija ne bilježi. Ali dragi Siniša Svilan otvara emisiju najavom da društvene kronike ovaj put ne će biti. Na jednom od naših festivala otrcanih grozota (zabavne glazbe, Zadarfest) Svilanov novinar Despot upitao je nazočnu gđu Gotovinu “gospođo, gdje vam je muž”, što je neimenovane osobe, čak i neke urednike (ističe Svilan), potaklo da na novinara Despota izvrše strašan pritisak, toliki da Despot Svilanu nije dao čak ni sirovi video zapis, a kamoli pokušao išta suvislo izmontirati. Svilan ističe da ovo nije samo interni problem HRT, a što bi to trebalo značiti ostaje zasad nepoznato.

FENOMENI – NORMALAN ŽIVOT
Ponedjeljak, HRT 2, 13.20
četiri vijenca
Emisija za invalide ide jednom mjesečno i pravo je glasilo jedne društvene skupine zato jer je rade sami invalidi: u kadru je dvoje voditelja u kolicima, pa ne čudi da u “Fenomenima” nema ni trunčice prenemaganja zdravih nad drugačijima. Telefon uredništva, koje moli da se javite, je 01/6342708, a telefon Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida je 01/4812004.

LATINICA
Ponedjeljak, HRT 1, 20.45
četiri kaktusa
Oprostite na uporabi glagolskog prvog lica jednine, ali emisiju nisam gledao, nego samo slušao glase da je Denis Latin pristao biti imenovan urednikom Dnevnika, pa potom, u kasnim popodnevnim satima ponedjeljka, to odbio. Budući da je Latinica najvažnija, najbolja i najgledanija (osim Dnevnika) emisija Hrvatske televizije, a njen se autor daje imenovati na poziciju koja je dosad uvijek bila kraj svačije novinarske karijere, onda je njegov pristanak samo mala epizoda u ratu glavne urednice Jasne Ulage Valić i direktora Mirka Galića.
Latinov bijeg iz vlastite emisije u tuđu znači da je istog onog časa kad su direktor i ostali producenti zlostavljanja Latinice počeli slaviti svoju perverznu pobjedu, glavna urednica odlučila da i ona donese svoju bocu na opći tulum. Na naljepnici piše ono čemu su se brojni gledatelji najmanje nadali: “Denis Latin”. No to je najmanje zanimljivo. Važno je jedino to da na svijetu postoji tv koja ratuje protiv svoje odlične emisije i da se pobjedničkoj strani pridružuje sam autor. Ni HRT ni Denis Latin nemaju pravo na takvu unikatnost.

Vezane vijesti

Latinov povratak u Dnevnik

Latinov povratak u Dnevnik

Denis Latin vraća se u središnji Dnevnik. Godinu i pol od ukidanja njegove 'Latinice' i preseljenja na poslove 'osmišljavanja nove unutarnjopolitičke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika