13.10.2011. / 13:16

Autor: Hina

Rušenje nazadnih pravila britanske monarhije

Vlada također želi da nasljeđivanje trona bude određeno isključivo godinama starosti, a ne i spolom prestolonasljednika, odnosno prestolonasljednice. Dosad su muški članovi kraljevske obitelji imali prednost u odnosu na žene, bez obzira na godine života

Tri stoljeća stara zabrana kojom je britanskim prestolonasljednicima zabranjeno stupanje u brak s osobama rimokatoličke vjere mogla bi biti ukinuta, a trebalo bi prekinuti i diskriminatoran odnos prema kraljevskim kćerima u nasljeđivanju prijestolja, ako se prihvate prijedlozi reformi što ih je iznio britanski premijer David Cameron, javlaj Reuters.

Cameron je uputio pismo poglavarima 15 Krunskih zemalja Commonwealtha (Commonwealth realms) koje priznaju britansku kraljicu kao svoju kraljicu i poglavara države kako bi i od njih dobio odobrenje.

Cameron želi ukinuti zakone iz 1688. i 1700., koji su doneseni u ono doba kako bi monarhija bila sigurna da će na vlast doći protestantski nasljednik te da bi se spriječilo vjenčanje potencijalnog nasljednika s pripadnicom rimokatoličke crkve, osim u slučaju kada se ta osoba odrekla rimokatoličke vjere i prešla na protestantsku.

Zanimljivo je da je spomenutim zakonom zabranjena samo veza potencijalnog prestolonasljednika s katolikom. Brak sa židovima, muslimanima, hindusima, pa čak i s ateistima, zakonom je dopušten. Pravila potječu iz turbulentnoga razdoblja britanske povijesti i vladavine kralja Henrika VIII., koji je prekinuo veze s katoličkom crkvom, strahujući da bi katolici mogli ugroziti sigurnost imperija.

"Ovo pravilo predstavlja povijesnu anomaliju i smatramo da ga treba ukinuti", stoji u Cameronovu dopisu. Vlada također želi da nasljeđivanje trona bude određeno isključivo godinama starosti, a ne i spolom prestolonasljednika, odnosno prestolonasljednice. Dosad su muški članovi kraljevske obitelji imali prednost u odnosu na žene, bez obzira na godine života.

Ovo je pitanje pokrenuto nedavno - nakon vjenčanja princa Williama i Kate Middleton. Naime, ukoliko se pravila ne izmijene, Williamov i Katein prvorođeni sin postat će kralj, čak i ako bude imao stariju sestru.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika