13.10.2011. / 14:14

Autor: Hina , Nacional.hr

Zastupnici na prijevremenu pauzu

Zastupnici koji su se pojavili u Saboru raspravili su konačni prijedlog Zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kojim se želi ubrzati postupak implementacije standarda socijalnih usluga u sustav socijalne skrbi propisanih novim Zakonom o socijalnoj skrbi

ArhivaArhivaPotpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks je, bez obrazloženja, već oko podneva zaključio prijepodnevno zasjedanje Sabora, a nastavak sjednice najavio za 16 sati.

Podsjetimo, saborski zastupnici iz SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, stranaka Kukuriku koalicije, neće više sudjelovati u radu Hrvatskog sabora, a time ni u, kako su danas izjavili njihovi predstavnici, HDZ-ovom narušavanju dostojanstva i ugleda parlamenta.

Zastupnici koji su se pojavili u Saboru raspravili su konačni prijedlog Zakona o kvaliteti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi kojim se želi ubrzati postupak implementacije standarda socijalnih usluga u sustav socijalne skrbi propisanih novim Zakonom o socijalnoj skrbi.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Ante Zvonimir Golem podsjetio je kako je Sabor još 2007. godine donio zakon o kvaliteti zdravstvene zaštite kojim su određena načela i sustav mjera za unapređenje i ostvarivanje sveobuhvatne kvalitete zdravstvene zaštite.

Temeljem tog zakona osnovana je Agencija za kvalitetu i akreditaciju zdravstva, rekao je Golem dodavši kako se akreditacijski sustav logički nadovezuje na sustav kategorizacija u zdravstvenom sustavu.

Zakonom o socijalnoj skrbi donešenim u svibnju ove godine uvedeni su minimalni standardi kvalitete socijalnih usluga kao uvjet za dobivanje licencije za pružanje usluga te optimalni standardi kvalitete socijalnih usluga za akreditaciju nositelja djelatnosti socijalne skrbi.

Uvođenjem akreditacije u sustav socijalne skrbi omogućit će se da se razriješe vječne dvojbe je li potrebno u sustavu pružati samo minimalno propisanu uslugu ili će se akreditacijom omogućiti stvaranje razlika između onih koji tu svoju uslugu na dobar i kvalitetan način pružaju od onih pojedinaca koji u u sustavu socijalne skrbi ponekad ne pružaju ni ono što je dostojno za korisnike socijalne skrbi, rekao je državni tajnik Golem.

Podržavajući predloženi zakon u ime svog kluba Ivan Bagarić (HDZ) je ustvrdio kako poboljšanje zdravstvene skrbi nije trenutak koji se dogodi, već je stalna radnja i stalno praćenje, uplitanje, interveniranje i poboljšavanje.

Silvano Hrelja je u ime kluba zastupnika HNS/HSU rekao kako je taj zakonski prijedlog samo pokušaj da se "kroz nerazumljive sintagme o podizanju kvalitete zdravstvenih i socijalnih usluga ostane u postojećim okvirima".

Podupirući predloženi zakon Dinko Burić (HDSSB) je kazao kako ostaju brojni problemi s kojima će se susretati zdravstveni djelatnici.

Poslijepodnevno zasjedanje Hrvatskog sabora nastavlja se raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o djelatnosti socijalnog rada.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 13.10.11. 14:38

Ajde donesite zakon i brzo svi na pregled kod R2D2 psihijatra.


registracija
26/12/06

capica, 13.10.11. 14:54

Šeksy je ožednio i ranije dao pauzu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika