13.10.2011. / 17:45

Autor: Sandra Bartolović

HDZ u Saboru

Kvorum s teško bolesnim zastupnicima

Neće se pojaviti jedino Bianca Matković, koja je u ponedjeljak rodila, a unatoč teškoj bolesti, u Sabor će doći Marko Turić i Branko Vukelić

Foto: Igor Šoban (arhiva)Foto: Igor Šoban (arhiva)Samo tjedan dana prije najavljenog raspuštanja Sabora, 21. listopada, klubovi zastupnika Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) objavili su da u potpunosti namjeravaju bojkotirati rad parlamenta, i to zbog istupa HDZ-ovaca Vladimira Šeksa i Tomislava Čuljka na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva dan ranije. Klub zastupnika HDZ-a na tu objavu reagirao je optužbama na račun oporbenjaka kako ugrožavaju nacionalne interese i priključenje Europskoj uniji jer Sabor još treba donijeti odluku u privremenom financiranju za prvi kvartal iduće godine, te nekoliko tzv. europskih zakona.

'Plaćica ide...'

Čak su i kazali kako se bez privremenog financiranja od 1. siječnja iduće godine neće moći isplaćivati plaće, mirovine, socijalna davanja, niti raspisati referendum za EU. Međutim, cilj takvog istupa nije HDZ-ova briga za izglasavanje zakona, nego pokušaj da opoziciju prikaže kao one koje ne brine hoće li građani dobiti svoje plaće i mirovine, i hoće li se moći provesti referendum za EU, ali i kao ljenčine koji stvaraju alibi za nerad i bježe od obaveza i odgovornosti. Kao što je prije četiri mjeseca premijerka Jadranka Kosor poručila šefu opozicije: "Lako je Milanoviću, radio, ne radio, plaćica ide...".

Naime, bojkotiranjem parlamenta za HDZ i vladajuću koaliciju brojčano se stanje u parlamentu ni na koji način nije promijenilo, pa i dalje mogu osigurati kvorum za donošenje zakona i odluka, koji u ovom sazivu iznosi 77 glasova. Vladajuća koalicija broji 82 ruke, a prema tvrdnjama iz Kluba HDZ-a, već sutra namjeravaju provesti glasanje o zakonu o ništetnosti, koji prošloga petka nisu mogli izglasati jer im je opozicija srušila kvorum. HDZ-ovci sutra očekuju minimalni kvorum od 77 zastupnika, eventualno 78, što ovisi o konačnom izjašnjavanju SDSS-a sutra ujutro. Na glasanje će, uvjeravaju nas, doći 64 od 65 HDZ-ovih zastupnika.

Jedino fali B. Matković

Neće se pojaviti jedino Bianca Matković, koja je u ponedjeljak rodila, a unatoč teškoj bolesti, u Sabor će doći Marko Turić i Branko Vukelić. Računaju još i na šest HSS-ovih zastupnika, koji su i javno na konferenciji za novinare objavili vjernost HDZ-u, te troje nezavisnih zastupnika - Đurđa Adlešič, Ivan Čehok i Zlatko Horvat. S manjincima, iako su u vladajućoj koaliciji, situacija je nešto kompliciranija, jer su se podijelili u odnosu na novonastalu situaciju, no, HDZ svakako računa na njih barem četvero, što ima osigurava kvorum od 77 zastupnika. Predstavnik talijanske manjine Furio Radin otkazao je poslušnost, nezadovoljan ishodom oko prava glasanja manjina.

U Sabor sutra neće doći ni SDSS-ovac Ratko Gajica koji je na putu, te Mile Horvat, koji ne želi osiguravati kvorum. Izjašnjavanje Milorada Pupovca očekuje se tek sutra rano ujutro. Bošnjački zastupnik Šemso Tanković, nakon kraćeg premišljanja, jer je već dulje vrijeme nezadovoljan načinom na koji Sabor funkcionira, ipak Klubu HDZ-a obećao da će se pojaviti. Ostalih troje manjinaca - Zdenka Čuhnil, Deneš Šoja i Nazif Memedi također su najavili ostajanje u Vladinoj većini. HDZ-u će u pomoć, kada je riječ o zakonu o ništetnosti priskočiti i HSP-ovac Daniel Srb, koji će im samo u tom slučaju pomoći u držanju kvoruma, te i poduprijeti taj zakon.

Oporba bojkotira

Svi ostali, uz Kukuriku koaliciju, poput HDSSB-a, Hrvatskih laburista Dragutina Lesara, Ljubu Jurčića i Ivicu Pančića, HDZ-u ne namjeravaju osiguravati kvorum nužan za donošenje zakona.

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 13.10.11. 18:25

Opet HSP djeluje kao HDZ-ova prostitutka na poziv.

Nema veze, ZNA SE kako završavaju stranke koje pomažu Kra-De-Ze-u i to je tako i pošteno.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 13.10.11. 18:27

Skupiti ce se grupa potplacenih dusa na celu sa glavnim placenikom.Pa da vidimo sta ce uraditi i ovaj puta protiv naroda.?


registracija
22/3/11

vferari, 13.10.11. 19:01

Ko god sutra podrži glasovanje protiv je hrvatskog naroda,protiv je popljačkanih hrvatskih radnika koji štrajkaju jer nemaju što jesti nesmiju dobiti niti jedan glas na izborima kakva je to država koja nema 26 milijon ta plati radnike a većinski je vlasnik ovo je primjer kako se trebaju ponašati ostali vlasnici.


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 13.10.11. 19:03

Meni nije jasno kako to da tu piše da je teško bolesnih samo troje kad je toliko očigledno da je cijeli HDZ leglo teških bolesnika.


registracija
24/4/10

fiorano, 13.10.11. 19:31

www.info-posao.com.hr


registracija
3/6/11

skaraica, 13.10.11. 19:32

Svi su oni jako bolesni.


registracija
5/10/11

sjeverozapad, 13.10.11. 20:08

HDZ na vlast dolazi pomoću mrtvaca a održavaju ih bolesnici, ha ha ha teško nama


registracija
5/10/11

sjeverozapad, 13.10.11. 20:12

Možda dođe i B. Matkovic, pa u saboru izvadi sise i hrani dijete, kod nas je sve moguće, sve za vlast


registracija
11/1/10

fluid, 13.10.11. 21:24

HRVATSKI NARODE ! Pokreni se više. Revolucija je jedina alternativa.Ali ne oružjem(Hrvat Hrvata povjesno nebi trebao ni smio ubijati),pokreni se u smislu revolucije zdravoga razuma. Tko još pametan,pošten i moralan nije svjestan da osobe tipa Šeks,Kosor,Đakić ,Jarnjak,Matušić i ini,zaista sramote i vrijeđaju zdrav razum svih nas!?Pa zar su u Hrvatskoj svi izgubili zdrav razum ili su zaista pali na Judine škude???Hrvatska državo ponosa i slave iz 90.-ih godina,zar si možete dozvoliti ovakvo poniženje od zaista vrlo maloga broja beskorpuloznih lopova kojima je interes samo osobna korist?Ako SDP dođe na vlast(što je vrlo izgledno),treba ih odmah stiskati i tražiti modele i načine kako uništavatelje svega vrijednoga u Hrvatskoj ,kriminalce u politici,budale u vlasti i drugi oblici neprihvatljivog ponašanja bude moguće ukloniti sa scene i opasne zone.Pravosuđe nije na visini zadatka i neće biti još dugo.Ali narod!Narod mora imati modele skidanja sa vlasti kako pojedinaca tako i stranke.Kada je rat krenuo u Hrvatskoj,postojeći zakoni Jugoslavije bi bili nemoguća misija borbe protiv Srba.Zaobiđena je ta "zakonska"legislativa i udarilo se na opasnost za Hrvatsku.I sada narod mora donositi presudne odluke.Ne oružjem ali vlasti moraju omogućiti načine kako spasiti Hrvatsku od njih samih.Znam da je nemoguće i utopija ali ovo više nije za izdržati.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 13.10.11. 22:18

Ak Zlatko Horvat dojde za kvorum HDZ-u
onda nema nikakve šanse
da u ovu nedjelju
kak nezavisni kandidat
pobijedi na izborima za gradonačelnika Varaždina.
Ni bedast da reskira zbog propalog HDZ-a.


registracija
24/7/11

mrvek, 14.10.11. 08:17

pa zar i ovi što će biti do kraja nisu bolesni?


registracija
30/12/10

putusvemir, 14.10.11. 09:06

Gdje je 500 intelektualaca da napišu apel za radnike Đakovštine, Kamenskog, Imote, željezare Sisak itd i td. 20 godina šute te parazitske spodobe ( npr. B.Alić ), a javili su se za promjenu imena nekog usranog trga dok ljudi skapavaju od neimaštine. Sram ih bilo, dobili su od kradezea u ovih 20 godina nezaslužene stanove, dobre apanaže i zato se bave u ovim olovnim vremenima manje važnim stvarima jer njima je više nego dobro. Onog Banca kad vidim kak frflja dobim ospice, nek se vrati gdje je bio do sada, ali Amerikanci ne plaćaju tak dobro njegovo baljezganje, zato se tak drži ove Hrvatske. Kaj je on do sada dobro napravio za malog čovjeka i ovi ostali sa popisa?Ak ste tak za malog hrvatskog čovjeka, odreknite se privilegija, udobnih salona, stanite u prve redove i pokrenite Hrvatsku.


registracija
2/12/07

lei, 14.10.11. 09:27

"Dižu" mrtve za izbore,a kako neće bolesne za kvorum. Makar ih dovikli krevetima u sabor...


registracija
8/4/08

starakajla, 14.10.11. 10:26

Niti nakon toliko godina HSP još nije progledao.


registracija
16/2/11

pro, 14.10.11. 10:30

bolesni? možda u remetincu.ili im je savjest proradila


registracija
11/1/10

fluid, 14.10.11. 11:08

Kako da im oprostiš Bože kada znaju što čine ???


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika