13.10.2011. / 23:55

Autor: Ivan Pandžić

Bandić daje tri, Kerum četiri kata

Bezakonje se isplati

Pa neka netko kaže da se isplatilo poštovati zakon

Photo: Dino Stanin/PIXSELL (Ilustracija)Photo: Dino Stanin/PIXSELL (Ilustracija)Iako je zakon kojim se dozvoljava legalizacija bespravno izgrađenih objekata propisao da bi se u načelu mogle legalizirati samo dvije bespravne etaže više od inače dozvoljenog, konačna odluka je ipak prepuštena svakom gradu i općini pojedinačno. Načelnicima i gradonačelnicima tako je omogućeno da dozvole i više od dvije etaže, a svi trebaju donijeti odluku o tome.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poslao je u proceduru prijedlog po kojem dozvoljava jednu dodatnu etažu više. Dakle, gradili u građevnom ili negrađevnom području, možete legalizirati najviše tri etaže od kojih treća mora biti potkrovlje. Za razliku od njega, splitski gradonačelnik Željko Kerum bio je darežljiviji: unutar građevnog područja za koji postoji plan, možete legalizirati također dodatne bespravne etaže. Međutim, ako ste gradili izvan građevinskog područja u Splitu, onda možete legalizirati čak četiri etaže. Rijeka i Osijek, barem prema službenim stranicama tih gradova, nisu još odredili koliko se etaža može legalizirati.

Primjer izračuna  (Klikni za uvećavanje)Primjer izračuna (Klikni za uvećavanje)Sve lokalne uprave već su donijele ili donose i posebnu naknadu koja se plaća za legalizaciju, tj. svojevrsnu kaznu. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i gradnje je na svojim stranicama objavilo i kalkulator za bespravnu gradnju. Po njemu, kazne za one koje su gradili kršeći baš sve kriterije uopće nisu prevelike. Za primjer smo uzeli da je netko napravio komercijalnu, nestambenu zgradu od 500 četvornih metara unutar 70 metara od obale.

Objekt je novogradnja i iskorištenost čestice je preko 50 posto. Dodatno, objekt je izgrađen na negrađevinskom zemljištu, protivno planovima koji se primjenjuju i to u području zaštićenog kulturnog dobra odnosno zaštićenog područja prirode. Dodali smo i da mu je lokalna uprava odrezala najveću kaznu od 25 kuna po četvornom metru. Sveukupna kazna je 37, 3 tisuće kuna! Na to još treba platiti komunalni i vodni doprinos, te snimak stanja i slično. Sve u svemu, teško da će za objekt platiti više od 100 tisuća kuna ukupno ili 15 tisuća eura. Ako se tih 500 četvornih metara na tako elitnoj lokaciji proda za dvije tisuće eura po kvadratu, zarada je milijun eura. Pa neka netko kaže da se isplatilo poštovati zakon.

Ako i vi želite izračunati kako će vas vlada "kazniti" za bespravnu gradnju, to možete učiniti na priloženom linku

Vezane vijesti

Izrael legalizirao tri židovska naselja

Izrael legalizirao tri židovska naselja

Izrael je legalizirao tri nelegalna židovska naselja na Zapadnoj obali, priopćeno je u utorak iz ureda premijera Benjamina Netanyahua. Ministarski… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 14.10.11. 08:45

Taj zakon treba ukinuti, to je ukidanje pravne države i civilizacijska sramota.


registracija
14/11/07

laufer, 14.10.11. 10:13

Čemu zakoni koji se ne poštuju?
Ukinimo zakone, uvedimo pravila Divljeg zapada gdje će šerifi Bandići i Kerumi određivati što može a što ne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika