Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Vesna Pusić

EUROPSKA PISMA - Vesna Pusić

Predsjednik presudno utječe na stvaranje dobre slike o svojoj zemlji

Predsjednik Češke Vaclav Havel pridonio je u golemoj mjeri stvaranju slike o Češkoj kao civiliziranoj europskoj zemlji: za razliku od bivšeg šefa države, kojeg nije htio primiti gotovo ni jedan državnik, nedavni posjet Stipe Mesića Indiji i Šri Lanki pokazao je kako je hrvatski predsjednik dobrodošao emisar interesa svoje zemlje u svim zemljama svijeta

Vaclav Havel pridonio je u golemoj mjeri stvaranju slike o Češkoj kao civiliziranoj europskoj zemljiVaclav Havel pridonio je u golemoj mjeri stvaranju slike o Češkoj kao civiliziranoj europskoj zemljiUspjeh neke zemlje na međunarodnom planu temelji se na dva bitna faktora: slici koja o toj zemlji postoji u svijetu, i gospodarskim kontaktima i suradnji koju ostvaruju njezine tvrtke, uključujući tu i prisutnost stranih tvrtki na domaćem terenu. To pravilo ne vrijedi za nekoliko najvećih i najutjecajnijih zemalja svijeta, jer se one nameću svojom veličinom, to je nepisani zakon. Odličan primjer u tom pogledu je Češka. Nakon ulaska sovjetskih trupa u Prag u ljeto 1968. Češka je više od 20 godina trpjela jednu od najopresivnijih, najolovnijih i najantipatičnijih diktatura tipa sovjetskih satelita. Kao što je rekao i napisao Vaclav Havel, loše vladavine proizvode loša društva, a češko društvo je toj lošoj vladavini bilo izloženo više od 20 godina. Ona je ostavila duboke tragove na ljudima, njihovu ponašanju i vrijednostima. No 1989. na čelu Čehoslovačke našao se Vaclav Havel, kasnije i prvi predsjednik samostalne Češke. Njegov ugled, njegova istinoljubivost, njegova hrabrost i njegova dosljednost, pridonijeli su u golemoj mjeri stvaranju slike o Češkoj kao civiliziranoj, europskoj, uljudnoj zemlji, pristojnih ljudi, pravednosti i stabilnih institucija. To je rezultiralo činjenicom da danas najveći broj svjetskih tvrtki ima svoja sjedišta u Pragu, da je Prag europska metropola uz bok Londonu, Parizu, Rimu i Berlinu, da Češka ima veći BDP po glavi stanovnika od Hrvatske i da je njezin ulazak u NATO i EU od prvog dana bio gotova stvar i samo pitanje koji će biti termin za prvu grupu.

To je ono što za zemlje kao što su Češka ili Hrvatska može učiniti slika koju o sebi projiciraju u svijet. Hrvatska je, na žalost, išla upravo obrnutim putem. Početkom 90-ih bila je hrabra mala zemlja koja se usprotivila vojnoj agresiji Miloševićeva režima i širokogrudno primila i smjestila stotine tisuća izbjeglica iz BiH. No poslije su prije svega politika prema BiH i nefunkcioniranje pravne države u vrijeme HDZ-ove vlasti degradirali tu sliku Hrvatske i sveli je na niske grane. Posljedice takve negativne slike osjećale su se i još se uvijek osjećaju u svim sferama. Zato je za uspjeh Hrvatske jako važno što danas ima predsjednika države koji svojim ugledom i načinom može toliko utjecati na ponovno stvaranje pozitivne slike o Hrvatskoj.

Odličan primjer toga bio je posjet hrvatskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Mesićem Indiji i Sri Lanki. Izaslanstvo su činili predstavnici izvršne vlasti iz diplomatskih, gospodarskih i kulturnih resora, predstavnik parlamenta zadužen za međuparlamentarnu suradnju, te predsjednikovi savjetnici za odgovarajuća područja. U pratnji izaslanstva bilo je i izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore na čelu s predsjednikom Komore Nadanom Vidoševićem. Izaslanstvo je posjetilo četiri grada: New Delhi i Mumbai (nekad Bombai) u Indiji, te Colombo i Kandy u Šri Lanki. Metodologija rada svuda je bila ista. Predsjednik Mesić bi u pratnji pojedinih članova svog izaslanstva razgovarao s predsjednikom države, premijerom i predsjednikom parlamenta. Nakon toga bi se obratio skupu najutjecajnijih privrednika, koji su organizirale nacionalne gospodarske komore. Otvorivši tako vrata za kontakte privrednika, prepustio bi riječ predsjedniku Hrvatske gospodarske komore i članovima gospodarskog izaslanstva. Privrednici iz Indije i Hrvatske, i iz Šri Lanke i Hrvatske, neposredno su kontaktirali i dogovarali se te razmjenjivali informacije o mogućim zajedničkim projektima. Indijska strana pokazala je osobito veliko zanimanje za hrvatske luke koje će sustavom autocesta biti povezane s europskim tržištima, za farmaceutsku industriju, te za znanstvena istraživanja koja mogu imati izravnu primjenu u industriji. Činjenica da su hrvatske tvrtke u prošlosti sudjelovale u izgradnji 52 hidroelektrana i brana u Indiji, čini Hrvatsku prepoznatljivim partnerom s pozitivnim referencama. U razgovoru s indijskom parlamentarkom N. Heptula, dosadašnjom predsjednicom Interparlamentarne unije i stalnom počasnom predsjednicom te organizacije, otvorena je mogućnost ulaska predstavnika Hrvatskog sabora u izvršni odbor UPU-a, neke vrste ujedinjenih naroda svjetskih parlamenata. Međutim, ono što je ostavilo najdublji dojam i pokazalo kolike su potencijalne hrvatske mogućnosti je činjenica da je predsjednik Hrvatske, zemlje koja brojem stanovnika odgovara jednom osrednjem predgrađu New Delhija, primljen na najvišoj mogućoj razini. Na večeri koju je u njegovu čast priredio predsjednik Indije dr. A. Kalam bili su sadašnji premijer A. B. Vajpayee, bivši indijski premijer, šefica opozicije i kongresne stranke Sonia Gandhi te niz ministara i najviših državnih dužnosnika. Vrhunski intelektualac, vodeći indijski astrofizičar i jedan od autora lansirne rampe koja je poslala prvi indijski satelit u Zemljinu orbitu, predsjednik Kalam pokazao je veliko uvažavanje prema hrvatskom predsjedniku i veliki interes za Hrvatsku, proces fizičke, gospodarske i socijalne obnove te njezin put u Europsku uniju.

U Šri Lanki je Hrvatskoj i njezinu predsjedniku također ukazana velika čast. Razgovaralo se s predsjednicom C. Bandaranaike Kumaratunga, premijerom R. Wickremesinghom, predsjednikom parlamenta J. M. Perarom, te nizom ministara i privrednika. Gradonačelnik Colomba, inače diplomirani inženjer arhitekture sa Zagrebačkog sveučilišta i istarski zet, predao je predsjedniku Mesiću ključeve grada, pozdravivši ga pritom na hrvatskom.

Kao što je Havel izveo Češku iz olovnih vremena u dobrodošlu članicu Europske unije, tako je i ovaj posjet pokazao koliko jedna međunarodno uvažavana i poštovana osoba kao što je predsjednik Mesić može učiniti za Hrvatsku. Dok su nam do 2000. praktički sva vrata bila zatvorena i gotovo ni jedan državnik nije želio primiti tadašnjeg hrvatskog predsjednika, sada je hrvatski predsjednik svuda priman na najvišoj razini. To, naravno, nije dovoljno da bi se promijenila slika Hrvatske u svijetu, ali jest jedan golemi korak i otvaranje vrata. Sada je na nama da mijenjajući sliku o sebi u svijetu mijenjamo i stvarnu situaciju u zemlji. To nam neće biti lako s obzirom na nisku razinu informiranosti, gdje čak i jedan saborski zastupnik od svih imena državnika u Indiji i Šri Lanki, od kojih su mnogi i povijesne ličnosti, može prepoznati i zapamtiti jedino slonove. To je valjda u skladu s pogledom na vanjsku politiku u kojoj je Indija = slonovi, Afrika = lavovi, Europa = pivnice. U današnje vrijeme, kad je hrvatski predsjednik dobrodošao emisar hrvatskih interesa u svim zemljama svijeta, a Hrvatska želi postati članicom EU, traži se malo viša razina u poznavanju i razumijevanju međunarodnih odnosa.

Vezane vijesti

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

Sućut Josipovića češkom predsjedniku Klausu

U povodu tragične prometne nesreće kod tunela Krpani na autocesti A1 Zagreb-Split, u kojoj je noćas stradao velik broj čeških turista, predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika