14.10.2011. / 12:18

Autor: Hina , Nacional.hr

Suđenje Sanaderu 28. listopada

Sudac Turudić nakon ročišta nije želio ništa reći, a glasnogovornik suda Krešimir Devčić je izvijestio da se Sanader očitovao da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim

Foto: Pixsell (arhiva)Foto: Pixsell (arhiva)Suđenje Ivi Sanaderu za navodno uzimanje provizije od Hypo banke počet će 28. listopada, odlučio je danas na pripremnom ročištu sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić koji će voditi prvi sudski postupak protiv bivšeg premijera.

Turudić je iza zatvorenih vrata na pripremnom ročištu, koje je trajalo oko sat i pol, prihvatio sve USKOK-ove dokazne prijedloge i svjedoke koji će se saslušati na suđenju Sanaderu koje bi trebalo početi točno za dva tjedna. Riječ je o suđenju u kojemu će se Sanader braniti od optužbe za ratno profiterstvo, to jest da je 1994. i 1995. kao zamjenik tadašnjega ministra vanjskih poslova Mate Granića primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Sanader je na današnje ročište doveden iz zatvora u Remetincu kroz stražnji ulaz suda. Dovezen je oko 9 sati u pravosudnom kombiju, u pratnji policijskih vozila, a na sud je stigao u odijelu, bijeloj košulji i kravati. Nakon ročišta odvezen je natrag u zatvoru kojemu je od sredine srpnja kada ga je izručila Austrija.

Sudac Turudić nakon ročišta nije želio ništa reći, a glasnogovornik suda Krešimir Devčić je izvijestio da se Sanader očitovao da je razumio optužnicu i da se ne smatra krivim. Kazao je da je vijeće pod predsjedanjem Turudića prihvatilo sve dokaze i svjedoke USKOK-a, dok se prijedlozi obrane danas nisu razmatrali. Obrana je ranije najavila da će tražiti saslušanje desetak svjedoka koje USKOK nije ispitao tijekom višemjesečne istrage te prikupšljanje određene dokumentacije koje nema u spisu.

Vijeće je zatražilo od USKOK-a da pozove svoje svjedoke na glavnu raspravu. Prvi dan suđenja, kada bi se trebala pročitati optužnica, održat će se 28. listopada, a nakon toga nastavak suđenja je zakazan za 3., 4., 10., 11., 17. i 18. studenog s početkom u 9,30 sati.

Devčić je kazao da će se Sanaderu suditi u velikoj dvorani Županijskog suda na Zrinjevcu i da je ono otvoreno za javnost, medije, građane i udruge i sve zainteresirane.

Mjere osiguranja će, kazao je, ovisiti o procjeni mjerodavnih službi.

USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da će USKOK pozvati 19 svjedoka, a prvi će svjedočiti bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić koji je u vrijeme navodnog uzimanja provizije bio premijer.

Sanader se do sada u svim istragama pokrenutim protiv njega brani da je nevin pa je tako i za navodno uzimanje provizije od Hypo banke i optužbu da je ratni profiter "s gnušanjem" odbacio pred optužnim vijećem koje je ranije potvrdilo prvu optužnicu protiv njega.

Ta optužnica ujedno je i prva u kojoj se nedjelo zloporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu prije uneseno i u Ustav.

Hoće li Sanader na početak prvog suđenja doći iz zatvora ili sa slobode znat će se 18. listopada kada će sud ponovno odlučivati o određivanju istražnog zatvora. Njegovi branitelji najavili su da će nakon toga, ovisno o sudskoj odluci, odlučiti o mogućem zahtjevu da se bivšeg premijera pusti iz zatvora uz višemilijunsku jamčevinu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 14.10.11. 13:01

Da,pa ?


registracija
11/1/10

fluid, 14.10.11. 18:05

Da li je uvježban streljački vod? Imat će podosta posla.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika