14.10.2011. / 12:22

Autor: Deutsche Welle

Skupoća hara Njemačkom

Stopa poskupljenja u Njemačkoj je ovog rujna dostigla 2,6%, što je najviše poskupljenje u posljednje tri godine. Glavni "krivac" za veće cijene su skuplji energenti: oni su poskupjeli u prosjeku za 11,2%.

Veće povećanje cijena u Njemačkoj od ovogodišnjeg rujna su u ovdašnjem Statističkom uredu izmjerili još u rujnu 2008. - tada je to bilo 2,9%, ali je očito kako već mjesecima cijene uporno rastu u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U srpnju i kolovozu je stopa poskupljenja iznosila 2,4%, ali za budućnost stručnjaci očekuju da će se poskupljenja smiriti. Razlog za smirivanje nije baš osobito dobar: predviđaju osjetno ohlađenje gospodarskog rasta, makar ipak ne predviđaju recesiju. To bi trebalo značiti veću tržišnu utakmicu - i pad cijena.

Tržišno natjecanje zaobilazi benzinske pumpe

Ipak, kod glavnog žarišta poskupljenja, taj scenarij će teško nešto promijeniti. Energija postaje sve skuplja i to u svim oblicima. Za lako ulje za loženje ovog rujna je trebalo izdvojiti gotovo četvrtinu više novca nego u istom razdoblju prošle godine, benzin i dizel su 13,9% skuplji. Osjetno skuplje je i grijanje iz toplana čiji su računi veći za 9,8%, struja je skuplja 7,1%, a plin 5,4%. Obzirom na predviđeno napuštanje (kratkoročno jeftine) atomske energije, gotovo je izvjesno da će Nijemci i sljedećih godina za energente plaćati sve više.

Ali dok se (u prosjeku) 2,5% skuplji prehrambeni proizvodi još donekle i barem dijelom mogu objasniti skupljim energentima koji su važan dio troškova, kod nekih proizvoda je to teško objašnjivo. Čak i kod odjeće i obuće cijena još ima neke veze s energijom (poskupljenje od 3,1%), ali kod cigareta i duhanskih proizvoda (+3,3%) se to doista teško može reći. Doista, i u Statističkom uredu su ukazali kako država i komune sve lakše i sve dublje posežu u džepove građana i kako su općine uvelike povećale svoje namete kako bi konsolidirale svoje proračune.

I dok se time nastavlja trend da se u Njemačkoj zapravo zarađuje sve manje - povišice u pravilu ne prate poskupljenja pa je tako ova zemlja gotovo na dnu europskoga popisa zemalja po rastu prihoda građana, ostaje i pitanje vode li ova poskupljenja do inflacije u Njemačkoj - pa i u Europi. U Europskoj središnjoj banci ipak ne vide razloga za zabrinutost i smatraju kako će stopa inflacije vrlo brzo opet pasti ispod zadane granice od 2%.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 14.10.11. 17:01

Gorivo poskupljuje jer euro sve manje vrijedi.
reforma.forumhr.com


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 16.10.11. 19:03

Treba financirati Grcke umirovljenike sa 50 godina starosti i vecom mirovinom od kolega iz Njemacke.Kojeg idiotizma.Takva je danasnja Europska politika.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika