14.10.2011. / 14:47

Autor: Deutsche Welle

Stravična droga iz Rusije širi se po Njemačkoj

Siromaštvo i očaj tjeraju ovisnike u Rusiji u smrtonosnu drogu "krokodil". Sada je ta pošast stigla i u Njemačku - u lipnju se pojavila na tržištu droga u Hessenu, a sada i u Rurskoj oblasti

IlustracijaIlustracija"Krokodil", skraćeno "krok", mješavina je kodeina, benzina, crvenog fosfora i teških metala, a potječe iz Rusije. Njezin učinak je posebno podmukao, jer "ždere" organizam ovisnika iznutra. Onaj tko ne umre odmah nakon prvog "šuta" i dalje nastavi uzimati ovu sintetsku drogu počinje, naime, trunuti iznutra. Na mjestima uboda stvaraju se teško izlječivi čirevi, okolno tkivo odumire, koža postaje plavo-zelena i peruta se - po tom simptomu je droga i dobila ime.

Ako se ne ode liječniku i ne podvrgne odgovarajućem liječničkom tretmanu, tkivo nastavlja trunuti dok ne počne otpadati s kostiju. Izlječenje gotovo da nije moguće, često se pogođeni dijelovi tijela moraju amputirati. Duže uzimanje "kroka" uvijek završava smrću - ili zakaže jetra jer se više ne može boriti s tolikom dozom otrova ili žrtva iskrvari jer se krvne žile počnu raspadati.

Mislili da su uzeli heroin

S obzirom da stravične posljedice, nameće se pitanje: zašto se "krok" uopće uzima? Policija pretpostavlja da se na "narkomanskoj sceni" možda još ne zna koliko je ta droga zapravo otrovna i ubojita, iako je ona inače dobro informirana. Neki ovisnici kupuju "krok" jednostavno jer je puno jeftiniji od heroina. No, i njegovo djelovanje je puno kraće, pa se mora uzimati puno češće, što za posljedicu onda ima i puno veću štetu za organizam. Osim toga, navodno stvara još jaču ovisnost od heroina.

Liječnici udruge za pomoć narkomanima Krisenhilfe su potvrdili da su u Bochumu kod četiri osobe ustanovljeni simptomi tipični za konzumiranje "kroka". One su navodno mislile da su uzele heroin, pa policija vjeruje da se na bohumskom tržištu droge "krok" prodaju kao heroin.

Sastojci dostupni bez recepta

Policija ne očekuje da bi Njemačku mogao preplaviti val "krokodila" kao što je to slučaj u Rusiji gdje je, kako se pretpostavlja, odveo u smrt stotine i stotine ovisnika i to zato što ju je ovdje teže proizvesti. Preparati koji sadrže kodein potreban za proizvodnju "kroka" se u Njemačkoj mogu dobiti samo na recept, što u u Rusiji nije slučaj. Tamo je farmaceutska industrija, prema navodima Der Spiegela zabilježila porast prodaje proizvoda koji se mogu kupiti bez recepta za čak 37 posto - i niti ne skriva da su za to zaslužni preparati s kodeinom. Zbog otpora farmaceutske industrije i liječnika u Rusiji je uvođenje obveze recepta za takve preparate odgođeno s ljeta 2011. na lipanj 2012.

Autorica: Dunja Dragojević (dpa, glp)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Krivotvoritelj Gotovinine putovnice osuđen zbog krijumčarenja droge

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika