14.10.2011. / 16:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Berlusconi preživio

Premijerova vlast vrvi skandalima, gospodarski zemlja stagnira i pod velikim je pritiskom financijskkh tržišta

ArhivaArhivaZastupnici donjeg doma talijanskog parlamenta izglasali su u petak povjerenje vladi premijera Silvija Berlusconija, prenijele su agencije.

Vlada desnog centra dobila je u petak 316 glasova, odnosno 7 više od većine porebne za prolaz, a protiv je glasovao 301 zastupnik.

Rezultat je bio neizvjestan do zadnje minute, jer da je izgubio povjerenje premijer bi morao podnijeti ostavku, piše Reuters.

Berlusconi je sam zatražio glasovanje kako bi dokazao čvrstinu svoje koalicije u utorak kada parlament nije usvojio završni račun proračuna, što se inače rutinski prihvaća.

Bez prihvaćanja bilance prošlogodišnjih troškova ne mogu se donositi idući proračuni niti mjere za oporavak posrnulog talijanskoga gospodarstva koje je Berlusconi obećao donijeti najkasnije sredinom listopada, piše agencija AFP.

Premijerom, kojega oporba i predsjednik Republike pozivaju da konačno krene u ekonomski spas zemlje umjesto što se bavi unutarkoalicijskim prijeporima, nezadovoljni su i u njegovoj stranci zbog njegovih seksualnih afera i optužba za korupciju čime je narušio ugled Italiji.

No odlučili su ga podržati kako ne bi morali na prijevremene izbore, ističu analitičari.

Takvo je stajalište najbolje pokazao koalicijski zastupnik Francesco Nucara kada je reako da je došao glasati kako bi spasio vladu za dobrobit zemlje, no nezadovoljan je načinom na koji premijer vodi Italiju.

"U vladu ste doveli neke ljude koji ne bi mogli biti niti vratari u nekoj od vaših tvrtki", rekao je Nucara prije glasovanja.

Premijerova vlast vrvi skandalima, gospodarski zemlja stagnira i pod velikim je pritiskom financijskkh tržišta.

Nekih 20 stručnjaka koje je Reuters anketirao u četvrtak kazali su da je Italija već u recesiji i neće imati rast u 2012. te neće ispuniti ciljeve smanjenja fiskalnog deficita.

To su već jasno poručile i agencije za kreditni rejting, Moody, Standard & Poor's i Fitch koje su Italiji zadnjih tjedana smanjile ocjenu.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika