14.10.2011. / 16:54

Autor: Hina , Nacional.hr

Policija 'rješila' prosvjed

'Fuchs off!'

"Mi smo pokazali svoje zahtjeve, to je uvod u sutrašnji prosvjed protiv krupnoga kapitala i neoliberalnog kapitalizma i pokazali smo ministarstvu da ćemo tu biti i sutra dok god ne ispuni obećanja", poručili su studenti na kraju prosvjeda

Photo: Patrik Maček/PIXSELLPhoto: Patrik Maček/PIXSELLOko 70 studenata Fakulteta političkih znanosti i Filozofskog fakulteta, koji su se u podne okupili ispred ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, blokiralo je ulaz u zgradu ministarstva oko dva sata posjedavši ispred ulaza, čime su simbolično prosvjedovali protiv plaćanja školarina i komercijalizacije školstva.

Nakon okupljanja ispred zgrade ministarstva, noseći transparente protiv plaćanja školarina, studenti su pošli u zgradu urudžbirati simbolične uplatnice za školarinu od 6000 kuna te su tako i posjedali na ulaz, blokiravši ga. Ubrzo je stigla interventna policija, koja ipak nije intervenirala jer su studenti nakon više od dva sata sjedenja na ulazu odlučili otići kako ne bi dobili prijave. Studenti su se, naime, povukli i otišli nakon što su stigli policajci i zaprijetili da će ih uhititi, novčano ih kazniti te da će ih "držati dovoljno dugo u pritvoru, da se neće sutra moći pojaviti na prosvjedu na Trgu u 18 sati". Sličnu akciju studenti su izveli u prosincu 2009. kad je oko 400 studenata tražilo besplatno obrazovanje, no tada je uredovala policija.

"Mi smo pokazali svoje zahtjeve, to je uvod u sutrašnji prosvjed protiv krupnoga kapitala i neoliberalnog kapitalizma i pokazali smo ministarstvu da ćemo tu biti i sutra dok god ne ispuni obećanja", poručili su studenti na kraju prosvjeda.

Photo: Patrik Maček/PIXSELLPhoto: Patrik Maček/PIXSELL"Osveta šmokljana" i "Nemamo za kiflu", "Nemoj nas zajebavati", "Fuchs off!" - samo su neki od transparenata s prosvjeda na kojemu su studenti ponovno prozvali ministra znanosti Radovana Fuchsa i premijerku Jadranku Kosor zbog neispunjenih obećanja o besplatnu školstvu. Ističu kako je dovoljna jedna uredba da se to obećanje ispuni te da je posrijedi politička volja koje "očito nema ni u ministra ni u premijerke". Naglasili su da su protiv paketa zakona o visokom školstvu jer oni, kako su rekli, ne donose besplatno obrazovanje.

Studenti su se osvrnuli i na drugi tjedan blokade referade na Filozofskom fakultetu, istaknuvši da je svim studentima kojima su hitno bile potrebne potvrde, plenum dopustio da ih dobiju te tako nikakvih većih šteta nije bilo.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 14.10.11. 18:12

Robovanje novcu kao dugu svakim danom pokazuje svoje lice.
reforma.forumhr.com


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 14.10.11. 18:26

6000 kuna je 1200$ sto bi se moglo usporedivati sa skolarinama na prosjecinim americkim sveucilistima. Studentima su uveli kapitalizam, sveuciliste, i zaposleni u sveucilistu sebi cuvaju komunizam. Organizacija sveucilista, i kriteriji zaposljavanja se nisu u biti promijenili od komunizma. 80% sveucilisnog bogatstva ide na place, 40% je administracija. Znastvena i akademska djelatnost je na nivou sarlatanizma. Ministarstvo je puno zaposlenih, samo ne daje nikakve rezultate, sto dovodi u pitanje sto ti ljudi tamo rade.


registracija
24/4/10

fiorano, 15.10.11. 10:31

www.info-posao.com.hr


registracija
14/11/07

laufer, 15.10.11. 16:27

Kakvi naivci.
Povjerovali Kosorki i njenoj družini ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika