14.10.2011. / 17:20

Autor: Hina , Nacional.hr

"Arapsko proljeće" - 55 milijardi dolara

Najveći teret podnijele su ekonomije Libije i Sirije, a slijede Egipat, Tunis, Bahrein i Jemen

IlustracijaIlustracijaPobune koje su ove godine zahvatile zemlje sjeverne Afrike i Bliskog istoka stajale su pogođene zemlje više od 55 milijardi dolara, ali su kao rezultat pobuna porasle cijene nafte što je osnažilo druge zemlje, proizvođače "crnog zlata", doznaje se u petak iz statističke analize instituta za procjenu političkog rizika Geopolicity, a na temelju podataka Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF).

Najveći teret podnijele su ekonomije Libije i Sirije, a slijede Egipat, Tunis, Bahrein i Jemen.

Međutim, ostali proizvođači nafte, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Saudijske Arabije i Kuvajta su kroz povećanja cijene nafte doživjele rast svog BDP-a. Cijene nafte porasle su početkom godine s 90 dolara po barelu sirove nafte na 130 dolara sredinom svibnja, nakon čega se cijena ustabilila na oko 113 dolara.

"Rezultat toga je da je sveukupni učinak "Arapskog proljeća" bio mješovit, ali općenito pozitivan", stoji u izvješću. U njemu se dodaje da je produktivnost regije do rujna ove godine "teža" za 38,9 milijardi dolara.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika