Objavljeno u Nacionalu br. 367, 2002-11-27

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

'Klonovi' nisu savršeni, ali nude vrhunsku zabavu

U drugoj epizodi legendarnog serijala Georgea Lucasa primjetni su znaci nedostatka novih ideja, no još uvijek je riječ o atraktivnom djelu koje se posebno isplati pogledati na DVD-u

VIDEORECENZIJA: ‘RATOVI ZVIJEZDA: KLONOVI NAPADAJU’

Prije početka ovogodišnje američke ljetne kinosezone malo tko je mogao procijeniti da “Klonovi napadaju”, novo izdanje “Ratova zvijezda”, neće biti najveći hit ne samo tog razdoblja nego cijele godine. Međutim, “Spider-Man” je posve neočekivano imao veliki utjecaj na rezultat “Klonova”, koji naposljetku nisu nadmašili ni rezultate “Harryja Pottera i kamena mudraca” odnosno “Prstenove družine” (iako im je došao vrlo blizu). Očito, dugo neprijeporni serijal Georgea Lucasa danas ima itekako žestoku konkurenciju, i trebat će dosta inventivnosti da posljednje izdanje sage, čija je premijera najavljena za 2005., ponovno preuzme vodstvo među velikim filmskim “franšizama”.

“Klonovi” u načelu ni po čemu nisu lošiji od “Kamena mudraca” ili “Spider-Mana” (dok je “Prstenova družina” svakako superiornije ostvarenje), ali temeljni je problem što se u ovom filmu doista previše osjeti upravo taj mentalitet “franšize”. Cjelina je opterećena pretjeranim nastojanjem da se ispune očekivanja publike – s tim da Lucasova vizija tih očekivanja ima sve manje dodirnih točaka sa stvarnim željama milijuna poklonika serijala. “Klonovi” sadrže niz uzbudljivih scena te brojne doista maštovite i spektakularne prizore, međutim, problem je što Lucas te atrakcije više ne zna precizno orkestrirati, nego ih jednostavno gomila jednu za drugom. Zbog njegova nedostatka osjećaja za izlaganje priče filmu nedostaje pravih dramskih akcenata, tako da sav vizualni spektakl povremeno ostavlja gledatelja pomalo ravnodušnim, pogotovo u romantičnom podzapletu s kraljicom Amidalom i Anakinom Skywalkerom (priča za sebe su bezlične interpretacije praktički cijelog glumačkog ansambla). Na sreću, zaplet filma u cjelini još uvijek sadrži više nego dovoljno intrigantnih elemenata, ponajprije u prikazu neizbježne transformacije Anakina u Dartha Vadera, a izvedba središnjih akcijskih sekvencija neosporno je vrhunska, tako da je konačna ocjena još uvijek vrlo povoljna.

DVD-izdanje na dva diska svakako pridonosi pozitivnom dojmu o “Klonovima”. Film izgleda izvanredno, a zvuk, bogat surround-efektima, apsolutno spada među vrhunske dosadašnje domete medija. Zajednički audiokomentar Lucasa i ključnih suradnika možda je malo predetaljno orijentiran na tehničku stranu, ali svakako je vrlo informativan i nudi zanimljiv uvid u stvaralački proces filma.

Bonus-disk sadrži više od četiri sata dodatnog materijala: od niza dokumentaraca i kratkih featurettea, preko osam izbačenih scena (popraćenih komentarima Lucasa i najbližih suradnika) do zgodnog pseudodokumentarca o R2-D2-u. Sve u svemu, riječ je o izdanju koje svakako zaslužuje najveće pohvale.

RATOVI ZVIJEZDA – EPIZODA II: KLONOVI NAPADAJU
(Continental Film)

Star Wars Episode II: Attack of the Clones
am. SF spektakl, 2002.
R: George Lucas
GL: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Christopher Lee, Samuel L. Jackson

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Stuart Mali 2
Blitz

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima je nastavak hita o zgodama malog miša koji govori i živi s ljudskom obitelji kao njezin “normalni” član, postigao rezultat bolji od originala. Razmjerni neuspjeh filma u SAD-u i nekim drugim velikim kinomrežama pomalo je iznenadujući, jer “dvojka” nudi šarmantnu obiteljsku razonodu, sa zgodnim zapletom i doista impresivno realiziranom interakcijom animiranog naslovnog junaka s ljudskom okolinom. Za publiku iznad 12 godina tu nema bog-zna-kakve zabave, no roditelji s manjom djecom svakako će uživati, pogotovo zbog vrlo dobre hrvatske sinkronizacije.
DVD-izdanje dobro je opremljeno, iako su prilozi mogli biti više orijentirani najmlađim gledateljima. (I. S.)

Stuart Little 2, am. fant. obitelj. komedija, 2002.
R: Rob Minkoff GL: Geena Davis, Hugh Laurie

FILM: dvije točkice
DVD: četiri točkice

E.T. vanzemaljac
Blitz

Jedan od najvećih dosadašnjih hitova Stevena Spielberga proljetos je, u razmjerno diskretno “popravljenom” izdanju, u kinima postigao rezultate koji su dosta ispod očekivanih, ali njegovoj premijernoj pojavi na DVD-u zajamčen je golem uspjeh. Dvadeset godina poslije nastanka, film se više ne doima toliko svježe, a intervencije u izvornu verziju uglavnom su iritantne, ali ih nema ih mnogo; s druge strane, valja priznati da središnje dramske situacije nisu izgubile ništa na autentičnoj emotivnosti pa je svakako riječ o vrijednom djelu. Uz rijetke iznimke, prilozi na odličnom DVD-izdanju vrlo su zanimljivi. (I. S.)

E.T. the Extra Terrestrial, am. SF. drama, 1982/2002.
R: Steven Spielberg GL: Henry Thomas, Drew Barrymore

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Sutra nikad ne umire
Continental Film

Drugi nastup Piercea Brosnana u ulozi tajnog agenta 007 u svakom je pogledu superiorniji “Zlatnom oku”, a meni je i jedan od najdražih Bondova. Zaplet, doduše, nije ni po čemu briljantan, ali redatelj Spottiswoode izlaže ga s primjernom lakoćom i duhovitošću, akcijske scene vrlo su inventivne (pogotovo briljantna potjera u kojoj Bond izmiče progoniteljima vozeći svoj BMW uz pomoć daljinskog upravljača), a Michelle Yeoh u ulozi kineske policajke svakako je jedna od najintrigantnijih Bondovih djevojaka u povijesti serijala.
Najefektniji prilog na odlično opremljenom DVD-izdanju je zgodno koncipiran dokumentarac “Tajne agenta 007”, a među ostalim atrakcijama su dva sadržajna audiokomentara. (I. S.)

Tomorrow Never Dies, brit.-am. akc. spektakl, 1997.
R: Roger Spottiswoode GL: Pierce Brosnan, Jonathan Pryce, Michelle Yeoh

FILM: tri točkice
DVD: četiri točkice

Zatvorski krug
VTI

U jednom od svojih prvih velikih hitova Burt Reynolds tumačio je bivšeg igrača američkog nogometa koji završi u zatvoru, gdje predvodi momčad zatvorenika u utakmici protiv ekipe čuvara, koji se natječu u poluprofesionalnoj ligi. Holivudski osobenjak Robert Aldrich subverzivno je koncipirao film, navodeći gledatelja da simpatizira ekipu u kojoj su većina igrača tipovi koje bi u životu morali izbjegavati u širokom luku, no spoj njegove dinamične režije, duhovita scenarija Tracyja Keenana Wynna te razigrane glumačke ekipe i danas čini vrlo uzbudljivu i gledljivu cjelinu. Kao i većina Paramountovih izdanja, DVD nudi samo vrlo dobru sliku i zvuk. (I. S.)

The Longest Yard, am. humor. akc. drama, 1974.
R: Robert Aldrich GL: Burt Reynolds, Eddie Albert

FILM: tri točkice
DVD: dvije točkice

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika