16.10.2011. / 09:47

Autor: Hina , Nacional.hr

Rim - dan poslije

Veći dio prosvjednika, uključujući i pripadnike anarhističkih skupina, ogradio se od nasilnih prosvjednika, a na nekim je mjestima došlo do sukoba između nasilnih i mirnih prosvjednika, koji su čak u nekoliko navrata pljeskom pozdravljali privođenje izgrednika

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeStanje u Rimu se u subotu navečer smirilo nakon najnasilnijih prosvjeda u talijanskoj prijestolnici zadnjih godina, koje je izazvala radikalna manjina prosvjednika protiv neoliberalizma.

U subotu se tijekom prosvjeda u Rimu nekoliko stotina militanata sukobilo sa snagama reda a u sukobima je, po izvješćima talijanskih medija, ozlijeđeno oko 70 prosvjednika i pripadnika snaga sigurnosti. Po informacijama službe hitne pomoći, 45 osoba je prevezeno u bolnice, a 25 osoba je medicinsku pomoć dobilo na licu mjesta. Sindikat policije Siulp je izvijestio da je u neredima ozlijeđeno više od 30 pripadnika redarstvenih snaga. Među hospitaliziranima su jedan prosvjednik koji je u eksploziji petarde izgubio dva prsta, te nekoliko policajaca. Nitko od ozlijeđenih nije u u kritičnom stanju.

Izgrede je, po izvješćima talijanskih medija, počelo izazivati nekoliko stotina zamaskiranih radikalnih militanata takozvane skupine Black Block koji su se ubacili među desetke tisuća prosvjednika. Militanti su, bilježi rimska La Repubblica, na početku prosvjeda došli okupljeni pod transparentom na kojem je pisalo "Ne tražimo budućnost, uzet ćemo sadašnjost", a neki su, ustvrdio je rimski gradonačelnik Alemanno, vjerojatno pristigli i iz inozemstva.

Veći dio prosvjednika, uključujući i pripadnike anarhističkih skupina, ogradio se od nasilnih prosvjednika, a na nekim je mjestima došlo do sukoba između nasilnih i mirnih prosvjednika, koji su čak u nekoliko navrata pljeskom pozdravljali privođenje izgrednika. Talijanski mediji su zabilježili i slučaj kada su prosvjednici iz svojih redova izdvojili i policiji predali trojicu nasilnika.

Nasilni prosvjednici u Rimu, maskirani i s kacigama, palili su automobile, uključujući i jedan policijski kombi, razbijali izloge trgovina i banaka, i urede u jednom krilu zgrade ministarstva obrane. Na policiju koja je uzvraćala vodenim topovima bacali su kamenje, boce i petarde.

Prije dolaska povorke do lateranske bazilike najviše je nereda bilo oko Koloseuma. Dimne bombe zamaglile su pogled na more crvenih zastava i transparenata sa sloganima koji napadaju ekonomsku politiku koja, tvrde, prosvjednici, najviše šteti siromašnima. Gradonačelnik Gianni Alemanno naredio je zatvaranje svih javnih muzeja iz sigurnosnih razloga.

Prosvjednici su se u subotu skupili diljem svijeta optužujući bankare i političare da su upropastili gospodarstva, ali samo je u Rimu dan gnjeva protiv divljeg kapitalizma zasad prerastao u nasilje.

Nasilje u Rimu osudili su i političari vladajućih stranaka i čelnici talijanske oporbe. Talijanski premijer Silvio Berlusconi zahvalio je snagama reda i istaknuo da su samo zahvaljujući njihovoj uravnoteženoj reakciji izbjegnute teže posljedice. Nerede je Berlusconi ocijenio "vrlo zabrinjavajućim znakom za građansko društvo" i istaknuo da ih "svi bez ograda moraju osuditi".

Čelnik najveće oporbene Demokratske stranke Pierluigi Bersani izjavio je da se na ulicama Rima dogodilo "neprihvatljivo nasilje i razaranje". "Oni koji vode to urbano gerilsko ratovanje štete ciljevima ljudi koji u svijetu pokušavaju slobodno izraziti svoje nezadovoljstvo gospodarskim stanjem u svijetu", kazao je.

Gradonačelnik Alemanno je, primijetivši da se ti prosvjednici nazivaju "gnjevnima", izjavio da su "građani Rima oni koji su doista gnjevni".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika