16.10.2011. / 19:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Zašto?

"Jučer smo ponovno svijetu pokazali da je Italija drukčija i danas se ponovno moramo stidjeti", piše La Stampa na naslovnici

Radnici čiste rimske ulice nakon subotnjih nereda, a građani se pitaju zato je njihov grad bio jedini u kojem su globalni prosvjedi prerasli u nasilje.

"Jučer smo ponovno svijetu pokazali da je Italija drukčija i danas se ponovno moramo stidjeti", piše La Stampa na naslovnici.

"Zašto se to dogodilo samo ovdje", pitaju se mnogi Talijani dok radnici odnose hrpe razbijena stakla, pjeskare grafite s crkvenih zidova, popravljaju razbijene kipove i bankovne izloge, odnose izgorene automobilske olupine i donose nove bankomate.

U mirnome prosvjedu protiv elite koju demonstranti optužuju za gospodarsku krizu, stotine maskiranih divljale su u subotu Rimom i šest sati borile se s policijom.

Osim materijalne štete procijenjene na više od milijun eura, gradonačelnik Gianni Alemanno kaže da će glavni grad dugo trpjeti "moralnu štetu" i šok izazvan divljanjem i lošim publicitetom diljem svijeta.

Mnogi se pitaju zašto policija nije reagirala ranije i zaustavila nasilne prosvjednike koji se nazivaju "Black Bloc". Drže da im policija nije smjela dopustiti da uđu u Rim, slobodno se kreću i infiltriraju se u prosvjede.

Članovi "Black Bloca" prosvjedničkoj su se koloni priključili već maskirani, s kapuljačama ili kacigama na glavi, i naoružani palicama i cijevima.

Massimo Donadi, zastupnik iz oporbene stranke Italije vrijednosti, pozvao je ministra unutrašnjih poslova da parlamentu objasni zašto se situacija otela nadzoru i zašto nisu poduzete preventivne mjere.

"Ti profesionalni nasilnici... Nisu pali s Marsa", rekao je Donadi. "Tražimo da nam ministar unutrašnjih poslova objasni kako se to dogodilo".

Mnogi se Talijani pitaju i kako to da je policija uspjela uhititi samo 12 nasilnika, a stotine su je gađale kamenjem, bocama i aparatima za gašenje požara.

U nedjelju se mala skupina mirnih prosvjednika vratila na trg ispred crkve u blizini mjesta najgorih subotnjih nereda i nastavila prosvjed. "Mi smo pravi ogorčeni", rekao je jedan prosvjednik. "Oni su nam ukrali prosvjed".

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika