17.10.2011. / 12:39

Autor: Hina

Produžen rok za micanje barikada

Predstavnici većinski srpskih kosovskih općina Leposavića, Sjeverne Mitrovice, Zubina Potoka i Zvečana zatražili su, kako se navodi, više vremena za uklanjanje barikada i zapovjednik KFOR-a odlučio je dati im još jedan dan

ArhivaArhivaZapovjedništvo međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) produžilo je za 24 sata, do utorka, rok za uklanjanje barikada kosovskih Srba na sjeveru Kosova.

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews odgodio je kretanje konvoja za opskrbu vojnika KFOR-a na graničnim prijelazima za utorak, kako bi građanima na sjeveru Kosova dao više vremena za uklanjanje prepreka na cestama, stoji u priopćenju KFOR-a.

Predstavnici većinski srpskih kosovskih općina Leposavića, Sjeverne Mitrovice, Zubina Potoka i Zvečana zatražili su, kako se navodi, više vremena za uklanjanje barikada i zapovjednik KFOR-a odlučio je dati im još jedan dan.

Dodaje se da Drews cijeni to što su mjesni Srbi voljni otvoriti ceste za opskrbu vojnika KFOR-a na prijelazima Jarinju i Brnjaku i u obližnjem kampu Nothing Hillu.

''Misija KFOR-a je tu da zaštiti sigurnost, kao i slobodu kretanja, za sve ljude iz svih zajednica na Kosovu. KFOR će nastaviti da to čini čvrsto, pažljivo i nepristrano u punom skladu sa svojim mandatom'', zaključuje se u priopćenju.

Zapovjednik KFOR-a prethodno je u subotu, nakon sastanka s čelnicima srpskih općina na sjeveru Kosova koji su ga zamolili da pričeka do srijede, objavio kako "očekuje bezuvjetan i stalan pristup granici" te da "ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade do ponedjeljka, KFOR će to učiniti sam mirnim putem".

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih ljudi koristio helikopterima.

Zamjenik srbijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić izjavio je kako bi uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, kako je najavio KFOR za ponedjeljak, bilo kontraproduktivno jer situacija na terenu ide ka nalaženju kompromisa, prenosi tisak.

Specijalni izvestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin za beogradski dnevnik ''Danas'' od ponedjeljka izjavio je kako je za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji za Srbiju neophodno da njezina vlada jasno pozove na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, na što je Dačić odgovorio kako bi bilo licemjerno da Beograd ljudima na barikadama govori što da rade.

U međuvremenu se oglasila i oporbena srbijanska Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića i priopćila kako su tu stranku tijekom noći na ponedjeljak kontaktirali prestrašeni roditelji sa sjevera Kosova, tvrdeći da pojedini ravnatelji srednjih škola, bez dopuštenja roditelja, namjeravaju izvesti učenike iz škola na barikade. Iz stranke traže da odmah bude ispitana točnost tih informacija i jesu li postojale ili postoje takve namjere.

Vezane vijesti

Video: Na sjeveru Kosova teže ozljeđene tri osobe

Video: Na sjeveru Kosova teže ozljeđene tri osobe

Na sjeveru Kosova nakon jutrošnjih incidenata i ozljeđivanja tri osobe situacija se smiruje, izvještava Tanjug. Sve barikade koje vode prema Zvečanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika