17.10.2011. / 15:40

Autor: Nacional.hr

Skupocjena predizborna Pelješka kost

Riječ o uobičajenim točkama građevinskog ugovora, poznatijim kao plaćeni zastoj radova

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaGrađevinske tvrtke Konstruktor inženjering, Viadukt i Hidroelektra traže od Hrvatskih cesta odštetu od 50 milijuna kuna kao naknadu zbog zaustavljenih radova na Pelješkom mostu, izvještava Business.hr.

Građevinske tvrtke su nakon potpisivanja ugovora o izgradnji počele obavljati pripremne radove na mjestu gradnje mosta. Izgrađene su betonare, ostala prateća infrastruktura i naselje za radnike. Kako tvrdi visoki neimenovani izvor iz Hrvatskih cesta, spremne su sudski zatražiti od državne tvrtke naplatu uloženog, jer radovi još nisu zapravo počeli unatoč stalnim obećanjima od najviših državnih dužnosnika. Riječ o uobičajenim točkama građevinskog ugovora, poznatijim kao plaćeni zastoj radova.

„Ako postoji minimum odgovornosti, onda su te tvrtke prije potpisivanja ugovora trebale od naručitelja radova zatražiti da im pokaže ima li osiguran novac za taj projekt", izjavio je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.

„Sada se svi pokušavaju naplatiti iako su imali informacije o manjkavostima samog projekta. Smatram da je riječ o dogovoru koji će skupo platiti samo građani ove države. Riječ je o staroj sprezi ovog konzorcija, da ga ne nazovem kartelom, s vladajućima, a sve to mi plaćamo", dodaje Stanić.

Početak radova na Pelješkom mostu otvorio je 2005. godine bivši premijer Ivo Sanader, a kasnije se projekt spominjao kao jedan od glavnih uspjeha HDZ-a. Hrvatske ceste su u četiri godine od planiranih 320 milijuna eura, osigurale samo 420 milijuna kuna, tako da izgradnju nije bilo moguće realizirati.

Iz građevinskih tvrtki nisu htjeli potvrditi novinarska saznanja, a iz Hrvatskih cesta su odgovorili kako nisu zaprimili tužbu konzorcija.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
5/10/11

sjeverozapad, 17.10.11. 17:40

slično ili još gore završit će i ostali radovi gdje je jaca postavljala kamene temeljce


registracija
7/7/11

gadovi, 17.10.11. 19:26

e baš je luda
a mogla je crkvi poklonit više novca
tad se nebi povukli iz politike na strani HDZA-a


registracija
30/9/09

davor12345, 17.10.11. 20:57

Jeba te, da je naš Ivo osta (kako koji Ivo, pa Samader) bila bi već dva mosta izgrađena! Jedan prema Dubrovniku i drugi iz Dubrovnika. Ovi sad nisu ni za šta!


registracija
19/4/11

sinopek, 17.10.11. 21:49

taj most samo je jedna od brojnih hdz budalaština.


registracija
17/5/11

MarioBosnjak, 17.10.11. 23:01

Što će most čoviku koji zna plivat ?!

HDZ uvjerljivo pobjeđuje !


registracija
4/4/11

Bluebird, 18.10.11. 10:50

MarioBosnjak, 17.10.11. 23:01
Što će most čoviku koji zna plivat ?!
HDZ uvjerljivo pobjeđuje.
-------------------------------------------------
Primjer inteligentnog HDZ-njare.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika