Objavljeno u Nacionalu br. 831, 2011-10-18

Autor: Marko Biočina

Ekskluzivno - Slučaj ide na sud?

EU-'odbijenica' Vladi u slučaju Ina - MOL

Prema Nacionalovim informacijama, predstavnicima EK nisu bile poznate ni najosnovnije okolnosti u kojima se zakon donosi, što je bio zadatak ministra Jandrokovića i njegovih suradnika

Europska komisija smatra da predložene promjene Zakona o privatizaciji Ine nisu u skladu s europskom regulativom, priopćeno je hrvatskoj delegaciji na sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak ujutro, doznaje Nacional. Na taj način vjerojatno će hrvatska vlada biti prisiljena odustati od svoje namjere da zakonski ograniči najveći mogući pojedinačni udjel u Ini i tako privremeno spriječi mađarski MOL od preuzimanja većinskog vlasništva u kompaniji.

Ipak, u Europskoj komisiji ocijenili su da bi donošenjem takvog zakona bila narušena sloboda kretanja kapitala, kao i da je neprihvatljivo da takvu restriktivnu mjeru donosi organ političke vlasti koji je pritom i zainteresirana strana u sporu. Ipak, to ne znači da je bitka za Inu gotova, upravo suprotno. Predstavnici Europske komisije su hrvatskoj delegaciji rekli da bi mjera ograničavanja vlasničkih prava mogla biti prihvatljiva jedino kad bi ju donijela politički neovisna institucija, primjerice, sud.

Na taj način hrvatskoj vladi je faktički otvorena mogućnost da pokuša ishoditi privremenu sudsku zabranu da MOL raspolaže pravima što ih je stekao na temelju Međudioničarskog ugovora, za koji je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader optužen da je primio 10 milijuna eura mita. Takav scenarij je moguć i prema važećim hrvatskim zakonima. Na temelju članka 153. Zakona o kaznenom postupku protiv Sanadera za primanje mita Hrvatska kao oštećena strana može podnijeti zahtjev za utvrđivanje ništavnim Međudioničarskog sporazuma, a na temelju članka 160. istog zakona mogu se tražiti mjere osiguranja imovinsko-pravnog zahtjeva prema odredbama Ovršnog zakona. Pojednostavljeno rečeno, državni odvjetnik može od suda tražiti da do kraja postupka protiv Sanadera zabrani MOL-u da raspolaže pravima koja je stekao na temelju ugovora što ga je sklopio bivši premijer.

Takvoj odluci Europska komisija ne bi prigovarala, pod uvjetom da je zakonska procedura poštovana. Može se vjerovati da će takav zahtjev sudu uskoro i biti predan, pa će Vlada možda izbjeći kritike javnosti zbog nedorađenog zakonskog prijedloga koji je poslan u Bruxelles, kao i iznimno loše diplomatske pripreme koja je također vjerojatno utjecala na konačni stav komisije. Prema Nacionalovim informacijama, predstavnicima EK nisu bile poznate ni najosnovnije okolnosti u kojima se zakon donosi, što je bio zadatak ministra Jandrokovića i njegovih suradnika. Oni su vjerojatno bili prezaposleni pripremom "zakona o ništavnosti" srpskih optužnica

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 19.10.11. 08:34

Ovo je dokaz da „puno raditi i biti najmarljiviji“ ne znači i dobro raditi, a poznata je i ona – samohvala ništ' ne valja! Ova vlast očito smatra da može raditi kaj god hoće, pa i gluposti ako su u svrhu isprazne i licemjerne predizborne kampanje i ispravljanja grešaka prošlosti. Moto – „nećemo pitati Beograd što smijemo“ ovdje je primijenjen na EU, stoga je ovo sramotna packa koju „marljivi“ a oholi zaslužuju. EU je , naravno, pristojnija od Beograda, pa diplomatski obuku packu u prijateljski i profesionalni savjet. Očito se radi o totalnom neznanju ove vlasti i o uvjerenju da je ova vlast svemoguća i da može raditi štogod hoće, a time se još i pohvaliti pred ovim narodom. Hvala bogu na monitoringu EU – ono što slijepi kod očiju ne vide, vidi onaj kojem je nemoguće nataknuti ružičaste naočale. Sramotno za Hrvatsku što ima ovakvu vlast!


registracija
16/2/11

pro, 19.10.11. 09:48

glasajmo za europsku uniju tj.za bivšu jugoslaviju


registracija
11/1/10

fluid, 19.10.11. 10:49

Ako Kosorica bude morala,a morati će po logici stvari,slučaj predati pravosuđu a ne da o tome sud ili presudu donosi ona(ili tobože vlada kojoj je ona na čelu),nestati će sva slava koju je na taj način htjela priskrbiti.Najviše sebi a potom i HDZ-u.Nisam ni dvojio da evropski zakoni(ne i pojedinci iz Evrope) imaju mogućnost da kriminalni ugovor prihvate kao gotovu stvar samo zato što je potpisan. Iako je sadržavao elemente kaznenog djela(mita).To bi bilo neprihvatljivo.No debilnost ove vlade je tolika da jednostvano od gluposti,pohlepe i diletantizma nije u stanju vidjeti, šta sa slučajem koji su sami svojom politikom stvorili.Ni riječi o tome nismo čuli,kako je HDZ-ovska politika pogriješila njegujući kult nedodirljivog dragog vođe koji je,gle čuda,imao kleptomanske i lopovske namjere!?To je poraz hrvatske poilitike.Zatvaranje očiju pred totalnom nesposobnošću.To je ubijanje zdravog razuma i pobjeda primitivizma u Hrvatskoj.


registracija
14/7/11

Trinity, 19.10.11. 11:03

Uopće, doći na ideju donositi Zakon o privatizaciji INe u jeku afere i kaznenog postupka o primanju mita u vezi iste!?!! Upravo je nevjerovatno da nam EK mora ukazivati na pravne mogućnosti koje nam pružaju vlastiti zakoni! Toliko o znanju, stručnosti i sposobnosti! A od Kosoričine floskule da ona i njena Vlada puno i teško rade puno mi se povraća!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika