18.10.2011. / 09:50

Autor: Hina

Masivni njemački satelit pada na Zemlju

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a

IlustracijaIlustracijaNjemački satelit koji je prestao funkcionirati trebao bi prema očekivanjima pasti na Zemlju ovoga tjedna, ali gdje će i kada satelit točno pasti ostaje tajna, izvijestio je u ponedjeljak astronomski portal SPACE.com.

Očekuje se da će masivni njemački Roentgensatellit (ROSAT), pasti na Zemlju u subotu ili nedjelju, 22. ili 23. listopada, iako su dužnosnici njemačkog svemirskog programa ponudili i širi 'prozor' pada od 21. do 25. listopada. Do padanja ROSAT-a dolazi oko mjesec dana nakon što je klimatski satelit NASA-e, nazvan UARS, pao u Tihi ocena krajem rujna.

ROSAT - 2,4 metričke tone težak svemirski rendgenski opservatorij, trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerojatno će izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeći izgaranje.

Prema njemačkim svemirskim dužnosnicima, oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje.

"Mi ne očekujemo da će veliki dijelovi ponovo ući u atmosferu, osim ogledala, stakla i keramičkih dijelova", rekao je za SPACE.com Jan Woerner, čelnik izvršnog odjela njemačke svemirske agencije DLR.

Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a.

Njemački svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no neće moći precizno reći kada će i gdje pasti satelit, sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu.

Slično kao i u slučaju rujanskog pada satelita NASA-e, govori se da se orbita ROSAT-a pruža između 53. paralele sjeverno i južno, odnosno da pokriva široke prostore planeta. To znači da njemački satelit može pasti na širokom prostoru od Kanade do Južne Amerike.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika