18.10.2011. / 10:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Putin udario po Zapadu

Ruski premijer Vladimir Putin u ponedjeljak je u televizijskom intervjuu obećao da će nastaviti "uravnoteženu" vanjsku politiku nakon planiranog povratka u Kremlj na predsjedničkim izborima u ožujku iduće godine, te kritizirao Zapad da nanosi štetu Rusiji pripisujući joj "imperijalističke ambicije".

ArhivaArhivaRuski premijer Vladimir Putin u ponedjeljak je u televizijskom intervjuu obećao da će nastaviti "uravnoteženu" vanjsku politiku nakon planiranog povratka u Kremlj na predsjedničkim izborima u ožujku iduće godine, te kritizirao Zapad da nanosi štetu Rusiji pripisujući joj "imperijalističke ambicije".

Na pitanje da ga na Zapadu smatraju "jastrebom", Putin je lakonski odgovorio da je jastreb "dobra ptica" te dodao da Rusija će "nastaviti voditi uravnoteženu vanjsku politiku kao u prošlosti".

"Kao i ranije, vodit ćemo uravnoteženu politiku, usmjerenu stvaranju povoljnih uvjeta za razvoj Rusije. To znači da želimo imati dobrosusjedske odnose, prijateljske odnose sa svim našim partnerima", kazao je Putin u intervjuu emitiranom na tri glavna ruska TV kanala.

Upitan o svom prijedlogu za stvaranje euroazijske unije s nekim državama iz bivšeg SSSR-a i za optuživanje Rusije zbog "imperijalizma", Putin je kritizirao Europu i SAD.

"Mi ne govorimo o vraćanju Sovjetskog Saveza: Rusija u tome danas ne vidi svoj interes", rekao je.

Europska unija ima stupanj integracije kakvom se bivši "Sovjetski Savez mogao samo nadati" a proces integracije u tijeku je i oko Sjedinjenih Država, istakao je Putin, dodajući kako "oni mogu učiniti sve i nema problema, ali kada smo mi u pitanju to se zovu imperijalne ambicije".

"Mogu reći da su ti kritičari očito zlonamjerni: gledajte svoja posla, borite se protiv inflacije, protiv duga i protiv pretilosti", poručio je.

Putin je također neizravno kritizirao politiku SAD-a kao "svjetskog policajca".

Vladimir Putin je na kongresu svoje stranke Jedinstvena Rusija (JR) 24. rujna, najavio svoju namjeru da postane predsjednik nakon izbora u ožujku 2012., na kojima će gotovo sigurno pobijediti u nedostatku stvarne oporbe, istisnute tijekom njegova dva mandata u Kremlju (2000-2008).

Putin je u intervjuu ustvrdio da ruski građani i dalje mogu birati na izborima, odbacujući ocjene kako najava njegova povratka u Kremlj znači da je ishod glasovanja unaprijed određen.

"Običan građanin i dalje ima izbor", kazao je ruski čelnik.

Analitičari ocjenjuju da "obnavljanje odnosa" između Washingtona i Moskve može doći u pitanje povratkom Putina na dužnost ruskog predsjednika.

Putin je u dva mandata bio predsjednik Rusije (2000.-2008.) na čelu stranke Jedinstvena Rusija. Sadašnji predsjednik Dmitrij Medvedev vodit će listu JR-a na parlamentarnim izborima 4. prosinca,

"Jedinstvena Rusija mora ostati dominantna politička snaga u zemlji i u Dumi (parlament)", rekao je Putin, naglasivši kako će to omogućiti stabilnu vladu i nastavak sadašnje ruske politike.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika