18.10.2011. / 15:09

Autor: Hina , Nacional.hr

Bebićeva neupitna želja da pomogne Sanaderu

Tumačenja po kojima se kao predsjednik parlamenta ne bi trebao uključivati u prikupljanje novca za jamčevinu nekom optuženiku Bebić smatra namjerom ograničavanja njegovih ustavnih prava kao čovjeka i građanina

Foto: PixsellFoto: PixsellPredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas kako nikada nije bila upitna njegova želja da, odobri li to sud, kao njegov prijatelj sudjeluje u prikupljanju novca za jamčevinu bivšem predsjedniku vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu, te da zbog te svoje odluke nije čuo nikakve zamjerke, pa ni iz svoje stranke, HDZ-a.

"Nije upitna moja želja da, ako sud odobri, sudjelujem u tome", izjavio je Bebić novinarima u Saboru, koje je zanimalo kakve su reakcije iz HDZ-a na njegovu odluku.

Naglasio je kako postoji zakonska mogućnost da se optuženoga pusti iz pritvora kako bi se branio na slobode, te da to ni na koji način nije zakonski upitno.

"Ako bi sud donio takvu odluku onda bih sudjelovao u tome kao građanin i prijatelj Ive Sanadera", poručio je Bebić.

Tumačenja po kojima se kao predsjednik parlamenta ne bi trebao uključivati u prikupljanje novca za jamčevinu nekom optuženiku Bebić smatra namjerom ograničavanja njegovih ustavnih prava kao čovjeka i građanina.

"Ja sam predsjednik Sabora, ali nitko ne može suspendirati niti jedno moje ustavno pravo, pogotovo oni koji danas komentiraju da bi Ivo Sanader trebao završiti u zatvoru zbog političkih razloga", poručio je.

"Jedan ugledan komentator je tako nešto napisao, a ja se pozivam na 28. članak hrvatskog Ustava po kojemu nitko nema pravo to ne poštovati, a mnogi koji osporavaju moju nakanu su jako u ovoj kampanji sudjelovali u kršenju 28. članka Ustava", dodao je Bebić.

Jedina mu je, istaknuo je, namjera da, odobri li sud Sanaderu mogućnost obrane sa slobode nakon deset mjeseci istražnog zatvora, kao "prijatelj, čovjek i građanin" sudjeluje u prikupljanju novčanog iznosa koji bi sud odredio kao uvjet puštanja na slobodu.

"Nisam čuo nikakvu zamjerku, isključivo govorim o prijateljstvu i o tome da sam čovjek koji ima sva ustavna građanska i ljudska prava i da niti koja funkcija ta prava ne može suspendirati", istaknuo je Bebić.

Na novinarski upit kako tumači spočitavanja u javnosti da kao predsjednik Sabora "ponižava" sve ono što rade vlada i Državno odvjetništvo, odgovorio je protupitanjem kako netko može napisati da netko mora ostati u zatvoru zbog političkih razloga.

"To vas ne brine? Jesam li ja ikad tvrdio da je bilo tko nevin ili prav? Jesam tvrdio, sjećate li se? Nikad! Ni u javnosti ni bilo kako. Međutim nitko neće odlučivati tko je moj prijatelj. Prijatelji se ocjenjuju u teškim situacijama, ne kada je netko na vlasti pa ima sto prijatelja, a zapravo nema ni jednog", poručio je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 18.10.11. 15:40

Svaka čast barba Luki!! Prijatelj u nevolji je pravi prijatelj, točno.
Ne vidim razloga zašto bi se čovjek, iako je predsjednik Sabora i hdzovac trebao suzdržati od želje i nakane da pomogne prijatelju. I ne znam da bi mu to itko trebao i mogao zabraniti.


registracija
14/11/07

laufer, 18.10.11. 16:01

Zapravo Bebić od svih tih hadezejaca ima stav.
I jedini nije obolio od opasne zarazne bolesti koja vlada hadezeom - amnezije.


registracija
3/7/11

Tesla, 18.10.11. 19:40

Gospodin Luka Bebić pomaže sebi ! "Veritas odium parit, obsequium amicos"


registracija
15/5/09

Fidelito, 18.10.11. 20:55

Barba Luka ima stav, ali i kičmu. Jedino je šteta što je izjavio da napušta politiku i ide u mirovinu. (Možda je i to jedan od razloga otvorenog pokazivanja stava i kičme). Sa ovakvim stavom bilo bi interesantno ga vidjeti kao aktivnog sudionika na nekom budućem saboru HDZ-a, ali ne kao ukras. Jedino mu zamjeram što je (kao predsjednik sabora) svoj stav i kičmu trebao upotrijebiti za dobrobit cijele države, a ne za unaprijed izgubljenu privatnu stvar.


registracija
24/3/10

bagsy, 18.10.11. 22:46

U zadnjih nekoliko mjeseci,bebić je pokazao više pameti nego cijeli hdz zajedno,to je valjda grižnja savjesti proradila za kraj,ali koliko god ne volim niti ivu niti luku,niti smatram da je moralno s aspekta predsjednika sabora,sviđa mi se stav


registracija
5/1/07

james, 19.10.11. 02:45

Iako HDZ nece dobiti moj glas, glasam za Tebe jer ne ostavljas ni takvog prijatelja.
Da barem ja imam takvog prijatelja!!


registracija
15/8/09

vergilia, 19.10.11. 08:58

Koje gluposti i koji hvalospjevi prijateljstvu!! Naravno, prijateljstvo, kao i ljubav privatna su stvar i ulaze u područje intime čovjeka. Nitko ti ne može odrediti tko ti je prijatelj, a tko nije. No, kad je o predsjedniku Sabora riječ, onda on bilo kakve izjave o prijateljstvu s bilo kime ne bi smio podastirati pred oči javnosti. Etičnost prijateljstva mora se odvojiti od etičnosti obavljanja političke funkcije, pri čemu samo ova druga treba biti pod lupom javnosti. Barba Luka je politički primitivac - mene zanima samo kako on obavlja svoju funkciju, da li je zlorabi u privatne svrhe (što bi se iz ovih njegovih izjava moglo zaključiti), da li se zbog svog položaja materijalno okoristio(čini mi se da je bjelodano da je službeno vozilo koristio za privatne obilaske upravo svojih prijatelja), etc. Osim toga, on je član HDZ-a čiji je moto - HDZ je poput obitelji! Prijatelji su također članovi obitelji, a koga obitelj izopći, više ne može biti ni prijatelj - to je patrijarhalno načelo, a na tim načelima se bazira "jedinstvo" partije koja se zove HDZ. Ukratko - Luka Bebić bi se u ime prijateljstva sa Sanaderom pod hitno trebao odreći svoje funkcije i biti - samo prijatelj, a ne i predsjednik Sabora. No, on uredno čeka da mu istekne mandat, pa će biti časno penzioniran. O naš trošak. U tome nema nikakve etičnosti..:)


registracija
19/10/11

salaso, 19.10.11. 09:38

Kakva seljačina!

Lik a la matan & prosjaci i sinovi.

A tek ovo seljačko namigivanje.

To je radio i sanader.

I što da javnost misli o takvom tipu, predsjedniku sabora koji okolo namiguje kao na vašaru.

Kao šalje poruku.."ma zajebat ću vas ja sve"."zajedno sa svojim prijateljem iz zatvora".

...Bože što nas kazni ovako......što moramo gledat ove nakaze gerijatrijske,južnjače,selječke...svaki dan...


registracija
21/4/11

Milankn, 19.10.11. 09:42

Iako ga inače ne cijenim, Bebić je ovdje imao muda javno reći "ne" sramotnom staljinističkom medijskom progonu i pogromu ljudi, uključujući i Ivu Sanadera.

Članak 28. Ustava RH: "Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja."

Svi političari, novinari i ine javne osobe koje ovo krše, moraju kazneno odgovarati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika