19.10.2011. / 10:40

Autor: Hina

Nadomak cjepivu protiv malarije

Novo cjepivo, poznato kao RTS,S prepolovilo je broj oboljelih od te bolesti koja svake godine odnese živote stotina tisuća djece

IlustracijaIlustracijaEksperimentalno cjepivo protiv malarije u afričke je djece prepolovilo opasnost od obolijevanja, vidi se iz rezultata velike kliničke studije objavljenih u utorak, prenosi CNN.

Znanstvenici već desetljećima ne mogu dobiti pravo cjepivo protiv malarije, ali preliminarni rezultati treće faze kliničkoga ispitivanja pružaju novu nadu. Novo cjepivo, poznato kao RTS,S prepolovilo je broj oboljelih od te bolesti koja svake godine odnese živote stotina tisuća djece.

U sedam afričkih zemalja u studiji je sudjelovalo više od 15 tisuća djece, a preliminarni rezultati predstavljeni u Seattleu na forumu Zaklade Billa i Melinde Gates odnose se na šest tisuća djece, sve u dobi od pet do 17 godina. U 12-mjesečnom razdoblju nakon cijepljenja broj obolijevanja reduciran je za 50 posto, kažu proizvođači cjepiva GalxoSmithKline i Inicijativa za cjepivo protiv malarije PATH.

Rezultati ispitanika u skupini dojenčadi od šest do 12 tjedana bit će objavljeni do kraja godine.

"Znanstvenici već 40 godina pokušavaju napraviti cjepivo protiv malarije, a ovi rezultati pokazuju da smo na pravome putu da dobijemo cjepivo za afričku djecu kojoj najviše treba", rekla je dr. Mary Hamel iz američkoga centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Cjepivo je napravljeno baš za djecu jer se njihov obrambeni sustav još razvija pa zato lakše obolijevaju od malarije. Najveći dio od 800 tisuća ljudi koji svake godine umru od malarije otpada na mlađe od pet godina.

Malarija, bolest koju prenosi komarac, endemska je bolest u više od stotinu zemalja, a u 2009. ubila je 781 tisuću ljudi, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija.

Vezane vijesti

Kako je u oceanu pronađen lijek protiv malarije

Kako je u oceanu pronađen lijek protiv malarije

Julia Kubanek mora uroniti duboko u more kako bi sakupila nove kemijske molekule, čiji sadržaj može biti ključan za proizvodnju djelotvornih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika