19.10.2011. / 11:58

Autor: Renato Baretić

Baretić

Terapeutski učinak loptačkog gubitništva

Nula bodova, nula golova, ljudi, to je bilanca najmoćnijega hrvatskoga kluba nakon tri utakmice u Ligi prvaka. Kao u onom vicu: "Ne volim mamu jer me tuče, ne volim tatu jer me tuče, volim samo Dinamo jer on ne tuče nikoga"

Neumrli Veselko Tenžera u travnju je 1984., u tekstu pod naslovom "Dinamo kao filozofija utjehe", napisao: "Zahvaljujući tom klubu, u Zagrebu uvijek postoji netko komu ide lošije nego vama". I ostatak te Tenžerine kolumne prepun je žurnalističko-esejističkih dragulja, bezvremenski točnih i u naše doba, ali umjesto da ih prepričavam, predlažem da pođete u knjižnicu i potražite zbirku Tenžerinih eseja "Zašto volim Zagreb", koju sam ja sinoć skinuo s najviše police kućne biblioteke i pola sata otpuhivao prašinu da mogu točno citirati ovu gore rečenicu, a i vidjeti kad je napisana. Ako je i ne nađete, nema veze, uzmite neku drugu knjigu. Čitanje knjige, bilo koje, čak i najdosadnije i najnerazumljivije, uzbudljivije je iskustvo od stopedesete reprize Dinamovih pokušaja da "prezimi u Europi".

Da ne bi bilo zabune: volim gledati nogomet, ali nisam navijač ni Dinama niti Hajduka, niti ikoga drugog osim reprezentacije. Ne mogu navijati za klub oko kojeg se trvu podjednako gadljivi Mamić i BBB-i, baš kao ni za onaj oko kojeg se lome jednako odbojni Maleš, Torcida i Kerum. Ipak, gledao sam Dinamo - Aiax i zdušno navijao za tobožnje "modre" (premda su u ovim novim dresovima više nalik Spaićevim "crnima") mada ni sam ne znam zašto. Vjerojatno mi, a da toga nisam ni svjestan, trenutno nije baš najbolje, pa mi činjenica da nekome ide gore donosi stanovito olakšanje, sasvim u skladu s 27 godina starim Tenžerinim poučkom.

Photo: Marko Prpić/PIXSELLPhoto: Marko Prpić/PIXSELLNula bodova, nula golova, ljudi, to je bilanca najmoćnijega hrvatskoga kluba nakon tri utakmice u Ligi prvaka. Kao u onom vicu: "Ne volim mamu jer me tuče, ne volim tatu jer me tuče, volim samo Dinamo jer on ne tuče nikoga". Inače, ako niste znali, riječ je o klubu što i dalje prilično čvrsto drži prvo mjesto u nacionalnom prvenstvu kojeg će, znamo i Zdravka i Vlatka, na proljeće nanovo i osvojiti. Osim ako hirovita Fortuna ne bude neočekivano sklonija Hajduku, pa će onda taj klub dogodine biti utjeha svim onim Splićanima i inima koji misle da baš njima ide najgore.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 19.10.11. 19:31

zaboravili ste napisati da je dinamov godisnji budet oko 28 miliona jureka, koje dinamo naravno nije zaradio, vjec je dobio iz drzvanog proracuna. To je milijun eura po igracu, a igraci ne mogu cak ni trcati. Sto onda radi onih 20 politickih funkcionara na dinamovom budetu?


registracija
7/4/11

ivanovac, 20.10.11. 08:08

Ne volim mamu jer me tuče, ne volim tatu jer me tuče, volim Dinamo jer ne tuče nikoga, kao ovaj vic i sadašnjost je iako gorka upravo takva. Uprava i vodstvo kluba zavaravaju se da se igra dobro, možda u HNL ali ovo je nešto sasvim drugo. Zašto ti mladi ljudi kojima je posao igranje nogometa ne mogu trčati i ne trude se u cijeloj utakmici već eventualno 15-20 minuta. Što rade
po cijele dane i koliko rade? Umišljene i preplaćene a pomalo i prazne nogometne "veličine" smatraju da su izlaskom na teren već nogo učinili, dok igra pokazuje nešto sasvim drugo. Zašto se truditi kad im je i ovako dobro. Treba čuvati noge i što skuplje se prodati van, a onda dožive surovu stvarnost pravog profesionalizma i u najboljem slučaju završe na klupi kluba u koji su došli.
Sve skupa jadno, ali istinito, vuku za nos one koju još dolaze gleati ovakav nogomet i one koji su u zabludi, a vjerujem da će jednih i drugih biti sve manje.
I da, treba im ukinuti dotacije iz proračuna gradova, općina i više srestava usmjeriti prema manje poznatim sportovima.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 20.10.11. 15:24

kretenizam dinama jasno se ocituje kada se oni pravdaju da kako se ne moze ocekivati da su oni na nivou europske lige prvaka.
Halo Budale, hrvatski znastvenici, hrvatski liječnici, i hrvatske firme moraju biti na nivou najboljih europskih, ili ih neće biti. Police u trgovinama su pune europskih proizvoda gjde se hrvatski radnici svaki dan moraju boriti da bi bili konkurentni. Samo Dinamo ne mora biti konkurentan, i mora skupljati debele novce s državnog proračuna. Ne mogu ni trčati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika