19.10.2011. / 14:06

Autor: Hina

Poluprazna sabornica do daljnjeg

Nakon sastanka radne skupine, koja je jučer osnovana s ciljem postizanja dogovora oko nastavka zasjedanja Sabora koje stranke Kukuriku koalicije bojkotiraju od prošlog tjedna, potpredsjednica Kluba SDP-a Milanka Opačić novinarima je izjavila kako u tim pregovorima nema nikakvih rezultata

ArhivaArhivaPredstavnici SDP-a i HNS-a danas su ustvrdili kako u HDZ-u nema volje za kompromisno rješenje oko završetka zasjedanja Hrvatskog sabora te da stoga više ne namjeravaju razgovarati, a to da kompromisa nema potvrdio je i SDSS-ovac Milorad Pupovac, dok je Andrija Hebrang kazao kako je za HDZ u ovom trenutku najvažnije da Sabor nastavlja s radom.

Nakon sastanka radne skupine, koja je jučer osnovana s ciljem postizanja dogovora oko nastavka zasjedanja Sabora koje stranke Kukuriku koalicije bojkotiraju od prošlog tjedna, potpredsjednica Kluba SDP-a Milanka Opačić novinarima je izjavila kako u tim pregovorima nema nikakvih rezultata.

Podsjetila je da je oporba jučer, na sjednici saborskog Predsjedništva, kao kompromis predložila da Sabor raspravi i izglasa još osam točaka - pet europskih zakona i europsku deklaraciju te odluke o privremenom financiranju i raspuštanju sabora. "No, HDZ i dalje stoji na svojim pozicijama, dakle s njihove strane kompromisa nema, prema tome nema nikakvog dogovora", poručila je Opačić.

Naglasila je da oporbene stranke i dalje neće ulaziti u sabornicu, odnosno neće sudjelovati u raspravama i glasovanju u idućih šest dana, a upitana hoće li još biti razgovora u radnoj skupini, odgovorila je negativno.

Predsjednica Kluba HNS/HSU-a Vesna Pusić istaknula je da svrha sastanka radne skupine nije bila proširenje broja točaka u čijem bi glasovanju sudjelovala i oporba, već postizanje dogovora da se zasjedanje Sabora završi na "jedan pristojan način".

Kao jedino moguće rješenje za izlazak iz ove situacije navela je grupiranje točaka s čijim se izglasavanjem slaže i oporba u jednu skupinu o kojoj bi se, zajedno s odlukom o raspuštanju Sabora, glasovalo na samom kraju zasjedanja.

"Budući da je zadnja odluka ona o raspuštanju, jedino kako je moguće ovo izvesti je da sve odluke budu grupirane na kraju liste, jer mi se nećemo dovoditi u poziciju da se dalje degradira ova institucija i da hodamo unutra-van. Hvala, takvo ponašanje Sabor nije zaslužio", poručila je Pusić.

Upitana je li Hebrang na sastanku u ime HDZ-a dao neke naznake koje bi išle u tom smjeru (grupiranje), odgovorila je kako HDZ to mora odlučiti unutar stranke, a oporba, dodala je, od HDZ-a nije dobila nikakvo objašnjenje zašto vladajuća stranka inzistira na raspravi i donošenju gotovo svih točaka dnevnog reda.

"Ako pogledate sve te točke, to je sve što se može odlučiti i za koji mjesec. Za neke stvari bilo bi dobro da se o njima odlučivalo prije šest mjeseci, možda i ranije, ali ako nije, onda sada koji mjesec ne čini razliku. Moj je dojam da se na neki način želi isforsirati postojanje većine", dodala je Pusić.

Zamoljena za komentar jutrošnje izjave predsjednice vlade i HDZ-a Jadranke Kosor kako nije upitan kvorum vladajuće većine u sabornici, Opačić je odgovorila kako će se to tek vidjeti. Naglasila je da je odgovornost za kvorum i donošenje odluka na onima koji imaju većinu, "a imaju li je to će pokazati 28. listopada".

I Pupovac je izjavio kako se stavovi oporbe i HDZ-a od jučer nisu promijenili, te da će sada sve ovisiti o dogovoru unutar vladajuće koalicije, te hoće li taj dogovor biti prihvatljiv oporbi.

Upitan vjeruje li i dalje u mogućnost postizanja kompromisa, odgovorio je: "Ako se kompromis ne postigne onda ćemo imati problem", a na pitanje koji problem, rekao je da može pretpostaviti koji, ali ne i koliki.

Upitan je li mu prihvatljiviji prijedlog Kukuriku koalicije ili HDZ-ov zahtjev da se rasprave sve točke, odgovorio je kako Sabor ne može sve raspraviti, da nema smisla raspravljati o izvješćima i prijedlozima imenovanja. No, dodao je, Sabor bi mogao u dnevni red uvrstiti i glasovati o europskim zakonima koje je vlada prošli tjedan uputila u saborsku proceduru, kao i o Zakonu o Hrvatima izvan Hrvatske.

Na novinarsko pitanje je li SDSS spreman vratiti se u sabornicu ako se na dnevni red sjednice uvrsti pitanje glasovanja nacionalnih manjina, odgovorio je da i taj problem može biti riješen postigne li se dogovor o tome što još treba odraditi u Saboru.

Pitanje glasovanja manjina, istaknuo je, vrlo je važno i Sabor, smatra, ne bi smio završiti zasjedanje, a da se ne osvrne na odluku Ustavnog suda "kojom se derogira Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Ustavni zakon o provedbi Ustava".

"Da li će biti vremena za to, da li u ovoj predizbornoj utakmici ima prostora za to, to je drugo pitanje. Mi ćemo inzistirati samo na onome što ima smisla i na onome što je realno dosezivo, ali na tome, koliko god to nama bilo od presudne važnosti, mi ne možemo inzistirati ako u ovom trenutku na tome nema smisla inzistirati. Stav kluba nacionalnih manjina i SDSS-a je da je to važno pitanje, a kako ćemo se odnositi prema tom pitanju u ovih tjedan, dva, to ćemo još vidjeti", poručio je Pupovac.

Zamoljen za komentar jutrošnje izjave premijerke Kosor da će Sabor sigurno glasovati o "zakonu o ništetnosti", Pupovac je rekao da SDSS sigurno neće glasovati o tome zakonu niti na bilo koji način pomagati da se on donese.

Hebrang je, pak, novinarima kratko izjavio da Sabor nastavlja s radom do trenutka kada će se raspustiti, te da će svoje ustavne obveze izvršiti do kraja.

Na pitanja kada će se Sabor raspustiti i hoće li se oporba vratiti u sabornicu Hebrang je odgovarao kako u ovom trenutku o tome ne može ništa reći, poručivši tek kako je najvažnije da Sabor nastavlja s radom.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 19.10.11. 14:37

Stoka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika