20.10.2011. / 08:00

Autor: Sandra Bartolović

Sitna boranija

Bezmudi bojkot

Kukuriku koalicija nema pravo biti zadovoljna bilo kakvim dolaskom na vlast i tankom pobjedom. Ne dobiju li uvjerljiv i snažan legitimitet građana i premoćnu prevlast, svjesni su toga i u oporbenim redovima, bit će to pirova pobjeda

Ne može žena biti malo trudna. Ili je, ili nije. Tako je i s bojkotom. Ili bojkotiraš, ili ne bojkotiraš. Nema između. Ali ne, naša je dična kukuriku opozicija smislila kako ne opstruirati ono što opstruiraš. Ušli su u bojkot rada parlamenta, proizveli vladajućima, koji više ne znaju imaju li većinu ili ne, probleme s kvorumom, i odmah potom reterirali i najavili bojkot koji to nije, jer su se obećali pojaviti na glasanju o privremenom financiranju, pet europskih zakona i raspuštanju Sabora.

Bez cojones

Strašna kukuriku oporba trenutačno je ostala bez cojones, čim su iz HDZ-a bacili jeftini i prozirni spin da bez odluke o privremenom financiranju neće biti plaća, mirovina, socijale, a bogme ni referenduma o pristupanju Europskoj uniji, i da će za sve biti krivi, a tko drugi nego - opozicija. Uspaničeni da ih HDZ-ovi dežurni čuvari države i nacije slučajno ne prozovu za nacionalnu izdaju i ugrožavanje stotina tisuća obitelji koje zbog njih neće iz proračuna dobiti plaće i mirovine, brže-bolje su na poziv SDSS-a (koji je, pak, opet u nekom svom biznisu) potrčali za pregovarački stol.

Jadna HDZ-ova fora

Razlog ovome što u kukuriku redovima nazivaju bojkotom objektivno je nevažan, i čak bi se, unatoč posve neukusnom Šeksovom ispadu, još uvijek mogao podvesti u okvire žestoke političke borbe, pa, ako u četiri godine nisu imali nijedan važniji razlog za stvaranje problema HDZ-u, nisu se morali upinjati ni deset dana prije završetka rada parlamenta. Ovako su po tko zna koji put, pod egidom odgovornosti za državu, pali na jadnu HDZ-ovu foru, jer postoji nešto što se zove proračunska dvanaestina, i što spašava stvar u situacijama poput ove kada nema proračuna, pa čak ni odluke o privremenom financiranju prvog kvartala. Neće država prestati funkcionirati, neće život stati i neće prestati proračunske isplate ne bude li odluke o privremenom financiranju, nego zato postoji financiranje po prijašnjem proračunu u iznosu njegove dvanaestine kako bi se u prvom mjesecu iduće godine održao hladni pogon države. A kako je kukuriku koalicija toliko sigurna u svoju apsolutnu i premoćnu pobjedu, onda će valjda već u siječnju imati formirane i parlament i vladu, i državni proračun spreman za izglasavanje.

Bojkot koji to nije

Photo : Patrik Maček/PIXSELL (Arhiva)Photo : Patrik Maček/PIXSELL (Arhiva)Kada su se već odlučili na ovaj besmisleni teatralni bojkot, trebali su pustiti HDZ da se paca i batrga u vlastitoj nemoći, i na čistac istjerati njihove koalicijske partnere HSS i SDSS koji im se već kao budućoj vlasti nutkaju na suradnju. Umjesto toga, isprepadani od mogućih HDZ-ovih optužbi da su okrenuli leđa državi, narodu i Europskoj uniji, ušli su u bojkot koji to nije. Ne bi se oni baš toliko zamjerali. Bolje je biti zabrinut nad dignitetom Sabora, bar na kraju, kad već cijeli mandat nisu brinuli o tome.

I naravno da uz takvu neodlučnu, hoću-neću opoziciju Jadranka Kosor na šaljivom road-showu brončane Tuđmanove biste može bezbrižno jahati drvene konjiće, cupkati, podvriskivati i držati govore kapaciteta propale stand-up komičarke u motivacijskoj kampanji na koju se članstvo dovozi autobusima. Jedina briga Jadranke Kosor je hoće li izbore izgubiti manje ili više časno. Kukuriku koalicija, međutim, nema pravo biti zadovoljna bilo kakvim dolaskom na vlast i tankom pobjedom. Ne dobiju li uvjerljiv i snažan legitimitet građana i premoćnu prevlast, svjesni su toga i u oporbenim redovima, bit će to pirova pobjeda. I konačna potvrda da nisu bolji, nego tek - manje loši. A takve ćemo brzo htjeti mijenjati.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 20.10.11. 08:54

Ne bih se složila s ovim komentarom - jasno je da se bojkot odnosi na glupave, nepotrebne zakone koje je Vlada stavila na dnevni red isključivo zbog predizborne kampanje i privlačenja glasača (i zbog neznanja i svojih propusta) - bojkot dijela dnevnog reda u tom smislu je poruka koja govori o tome da je HDZ "pročitan". Dio dnevnog reda koji se ne bojkotira poruka je da će oporba raditi kad ocijeni da je taj dio dnevnog reda potrebno odraditi i da nema veze sa predizbornom kampanjom. Ne vidim da se oporba "isprepadala", dapače, svojim stavom poslala je jasnu poruku da se neće dati navući na HDZ-ovske igre i igrice. Samohvala premijerke kako se "puno radi" pada u vodu, jer - puno raditi ne znači da se radi dobro, puno raditi u ovom slučaju pokazuje da se doista puno radilo, ali na stvarima koje su nepotrebne i loše i samo s jednim ciljem - obmane vlastitog naroda.


registracija
14/8/09

pinorek, 20.10.11. 09:09

Ni ja se ne slažem s komentarom. Mislim da je pokušajem pregovora i nuđenjem kakvog takvog kompromisa oporba prikazala sebe kao uljuđene, proeuropske političare i prebacila lopticu u HDZ-ov teren. Za sada su ovi ostali zadrti u svom desničarenju, pljuvanju po oporbi i branjenju lika i djela Vladimira Šeksa. Eskalacija sukoba bi oporbi samo nanijela nepotrebne probleme. Također je pametno što su poslali dvije žene da pregovaraju, otupivši time bilo kakvu mogućnost još više bezobrazluka od strane Hebranga, Jarnjaka, Šeksa i ostalih šovinista. Mislim da je oporba ovo dobro odigrala i dobila par pluseva, pogotovo ako ovi u petak ostanu popišani bez dovoljno ruka za glasovanje.


registracija
14/8/09

pinorek, 20.10.11. 09:13

Sada ima problem SDSS, što bi svakim držanjem kvoruma HDZ-u, praktično onemogućio svaku šansu da postizborno koalira sa Milanovićem. Također će bilo koji "nezavisni" zastupnik ili zastupnik manjinaca (Čehok ili "meni sve paše" Tanković) dobro pripaziti žele li biti prevaga i potpora HDZ-u u ovakvoj situaciji.


registracija
14/11/07

laufer, 20.10.11. 09:23

@vergilia & pinorek - ne treba ništa dodati.


registracija
1/12/10

liberty, 20.10.11. 09:26

I ja mislim da je ovaj put oporba dobro odigrala, i zaradila bodove u svoju korist. Bojkotiranje primitivizma vladajućih je svakako potez koji je odavna trebao biti povučen. S druge strane, upravo nudeći ruku za ono što je nužno da se izglasa ostavljaju dojam odgovorne političke opcije.


registracija
26/11/09

CH2710, 20.10.11. 09:37

Trebali su to još prije napraviti... a još bolje bi bilo da su aktivirali ljude na ulicama i da su ovu bagru na vlasti na silu odvukli u Remetinec... puno toga ne bi bilo upropašteno kao što je.


registracija
17/6/05

torpedo, 20.10.11. 09:47

I ja isto mislim da je oporba ovo dobro odigrala.
Na kraju krajeva, ako HDZ ima vecinu (a navodno ima) onda bojkot oporbe nema apsolutnog nikakvog ucinka na donosenje odluka Sabora.

Da nisu pristali na daljnje razgovore dali bi povoda HDZ-u da ih i dalje napada i karakterizira kao izdajice naroda.

A ako cemo vec o tome tko je ovaj narod izdao, onda to definitivno nije nikakva oporba vec oni koji su proveli privatizaciju na kriminalni nacin, te koji su krali drzavne novce i time financirali svoje predsjednicke i ostale kampanje.

Ono sto mene posebno kod HDZ-a u ovoj kampanji smeta je sto iznose toliko lazi i podmetanja, kao da im je oporba kriva za ovakvo stanje drzave, a ne oni sami tj. oni koji su na vlasti i koji imaju mogucnost donosenja odluka.

Umjesto da se fokusiraju i objasne zasto su oni bolji izbor i koji je njihov program i ono sto je najvaznije da pruze odgovor na pitanje: zasto sve ove godine koje su proveli odlucivajuci o sudbini hrvatskog naroda nisu napravili nista po pitanju podizanja kvalitete i standarda zivota, smanjenja broja nezaposlenih i stvorili infrastrukturu za ozivljavanje privrede i dovodjenje investicija?

Jedino sto citam po novinama, a tice se vladajucih HDZ-a, je uglavnom prljavo napadanje oporbe i plasenje sa nekakvom crvenom Hrvatskom i obnovom Jugoslavije. E to je, 20 godina nakon raspada komunizma i SFRJ, ne smo pateticno vec i jadno.


registracija
11/1/10

fluid, 20.10.11. 09:50

Meni ovaj članak ima podosta realnosti .Osobno smatram da je borba oporbe nešto sasvim drugo od prikazanoga.Jest da HDZ sa svojim marionetama, a ne koalicijskim partnerima,apsolutistički vlada i da je teško tako biti kreativna oporba,ali Bože moj pa to i je smisao oporbe.Ako su tako bili nekreativni za vladavine HDZ-a,šta li mogu radikalno napraviti kada preuzmu vlast?Smatram da je problem Hrvatske vrlo jasan i iskristaliziran.Pitanje je da li će ga oporba tretirati kao takvoga i krenuti u pravom smeru(imam utisak, po dosada izloženom da neće),ili će i dalje glumiti svetu vodicu;"niti šteti-niti koristi"!Nije eksperimentiranje loša stvar !Samo što Hrvatska i Hrvati nemaju više uopće vremena za takvu vrstu kemijanja.Ovdje mora vrijediti stara narodna;ili igraj kako treba ili iziđi iz kola.Gaziš po nogama.A to boli.


registracija
11/1/10

fluid, 20.10.11. 09:58

torpedo@.SDP nije pokrao državu kao HDZ.To je točno.Nisu ni imali vremena kao HDZ jer jednostavno nisu bili dugo na vlasti.No,ostaje gorka činjenica da se revizija pretvorbe mogla i morala pokrenuti 2000.god.SDP je dobio upravo zbog toga mandat.Četiri godine su dovoljne da se takvo što pokrene ali...SDP to nije uradio a ni sada nema naznaka da uopće išta misli uraditi sa pretvorbom iz 92.god.pa sve do danas.To može biti samo iz razloga sudjelovanja u pljački ili prešutno odobravanje i prihvaćanje nepravednog modela privatizacije.Dakle SDP mora biti vjerodostojan što ovakvim ponašanjem zasigurno nije i ne jamči da ima namjeru revidirati pljačku dosadašnjeg vladajućeg HDZ-a.E to nije dobro i tako se ne postaje vjerodostojan.Pored krize svjetskih razmjera i upropaštene hrvatske ekonomije,privatizacija je drugi povijesno najveći problem od nastanka samostalne Hrvatske i bez revizije iste,nema pravednosti za budućnost i pokoljenja.Tako nema ni pravne ni pravedne Hrvatske.Lustracija bi također bio poželjan model izgradnje države čistih računa a da bi se uopće moglo dalje graditi pravedno društvo.


registracija
30/9/09

davor12345, 20.10.11. 10:44

Promašen komentar! Puno sarkazma u skoro u ništa! U pravu su prva dva komentatora! Mi ne biramo između loših i dobrih, mi biramo između lošeg i lošijeg, s čim se jedino slažem! Kod nas oporba mora biti puno oštrija! Ne može se protiv aždaja boriti čačkalicama i ukosnicama!


registracija
17/6/05

torpedo, 20.10.11. 10:59

@fluid:
Slazem se da je SDP tad trebao nesto napravit po pitanju revizije privatizacije. Mislim da im je to jedan od vecih promasaja. Zasto to nije napravljeno, ne znam.

No, mislim da je stvar sa privatizacijom gotova. Previse je vremena proslo. Npr. kako ce se kaznit nekog tko je protuzakonito ili na muljazu dosao do pocetnog kapitala (ili firme), i onda ju je kroz zadnih 15tak godina tako vodio da je povecao vrijednost npr 4 puta i zaposlio jos xx radnika.
Bilo je i obrnutih slucajeva da su dosli do firme, unistili je i jeftino otkupili ili dalje preprodali.. Svega je bilo, ali tesko je postavit nekakav kriterij po kojem bi se ravnali i validirali tko je sto 'jamio'.

Tu ce se trebati povuci crta i zatvorit to poglavlje. Stanje je ovako kakvo je. Ono sto mene zanima je da se u HR napokon postave pravila igre i ponasanja kakva su u zapadnim demokracijama (npr Njemacka). A tko ce bit na vlasti mi je sasvim svejedno, sve dok rade u interesu naroda, a ne u interesu samog ostanka na vlasti.

Sad, mozda ovo zvuci pomalo romanticarski (kao sto je bilo 1992) no ne zelim Hrvatsku u kojoj ce politicari primitivno i podcjenjivacki pitati ciju to vladu sastavljaju zoki i kompanija ili ako zakopamo jos malo dublje u povijesti i sjetimo se izjave da kilo mozga vrijedi 2 marke, ono sto zelim je da Hrvatska napokon dobije takvo ozracje gdje ce primitivizam i nekultura biti sankcionirani na izborima.

Kako ozivjeti gospodarstvo, privuci investicije, smanjiti nezaposlenost i kako skupit dovoljno kuna za isplatu penizja - to su goruci problemi koje buduca vlast mora rjesavati.

O popravci demografske slike i predvidjanjima da ce nas oko 2050 bit oko 3.5 miliona, necu nit govorit.


registracija
17/6/05

torpedo, 20.10.11. 11:04

@davor12345

Ako ce se oporba ponasati na isti nacin kao i pozicija, onda bi samo pokazali i dokazali da nisu nista bolji nego oni.

Nama treba kvalitetna promjena sistema i sustava vrijednosti, a ne samo puka promijena vlasti.

Za ilustraciju, kvalitetni pomak u razmisljanju je sljedeci: prije 10-15 godina je smatrano da se u odbrambenom ratu ne mogu pociniti zlocini. Danas se smatra da se svi zlocini trebaju procesuirati i odgovorni kazniti.


registracija
1/12/10

liberty, 20.10.11. 12:39

@torpedo

priča sa privatizacijom ne mora uopće biti gotova, ako ima minimum političke volje... lako se izračuna (a i poznato je) koliko je firma vrijedila i za koliko je kupljena, zna se vrijednost valute i unatrag 20 godina (odn. koliko deprecira ili raste na godinu u odnosu na zlato recimo) i neka izvole platiti razliku... i tada je to njihovo... simple as that, samo da je volje


registracija
25/10/10

cuma, 20.10.11. 15:15

Definitivno se slažem s autoricom čklanka, Kukurikavci, predvođeni demagoški tradicionalno obojenim SDP-om, stvarno nemaju muda,,,vrlo brzo ćemo se osvjedočiti kako se ponaša oporba u borbi za vlast,,,vidjeli smo to već 2001. prisjetite se 100 000 ljudi u Split,,godinu dana nakon izbora,,,,,mislim da ovaj puta nećemo čekati ni godinu,,,,da je prije dvije godine situacija bila obrnuta, da je HDZ bio u oporbi, a da je kao predsjednik Vlade, Zoran Milanović završio u Remetincu,,,SDP bi bio prisilje raspisati prijevremene izbore,,,dopuštam naravno da se ovdje rai i o političkoj i ljudskoj etici i da su ovakve pretpostavke uprabvo zbog toga i moguće,,,bi9lo kako bilo desnica u hrvata spremna je na ulici i nedopuštenim sredstvima atakirati na vlast i kao takva svakako da ima muda, htjeli mi to ppriznati ili ne!


registracija
22/3/11

vferari, 21.10.11. 09:39

Komentar je voda na mlin hdz-e "svi su isti"e nisu isti,hdz lupeta,smi sebi repliciraju pljuju i blate neargumentirano.Što se tiče koalicije kukuriku postupa upravo onako kako treba,poštuje parlament i neželi parlamen koristiti u predizborne svrhe i ako bi imali mnogo argumentiranog materijala i upravo zato kukuriku koalicija porazit će hdz u većini izbornih jedinica,koliko god neki novinari pa i ova gore pokušali svojim pisanjem doprinesti suprotnom.
HDZ JE ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA I BILO BI VRIJEME DA BAIĆ TO OBZNANI PRIJE IZBORA TO BI BILA OSNOVNA OBAVEZA PREMA BIRAČIMA.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 21.10.11. 12:28

Novinarka ne može bez svog tvrdog stava da su svi isti.Ne odstupa od toga ni na mukama.
Istina jest da bez uvjerljive pobjede nikome neće biti lako,ali to je tako oduvijek.To je razlog slabijeg rezultata Račanove vlade,previše partnera koji bi vukli sebi.


registracija
27/12/06

Skipp, 21.10.11. 18:42

Nije oporba pala na spin o nefunkcioniranju države u slučaju neizglasavanja privremenog financiranja. Taj spin je posijao crv sumnje u populaciju kojoj je i bio namijenjen - umirovljenicima, braniteljima invalidima itd koji se baš i ne razumiju u dvanaestine i koji su do sada bili najvjerniji glasači HDZ-a jer se uvijek pomame za onih sto kuna koje im se viška doznače. Kukurikovci su ovime pokušali kontrirati koliko su mogli. Naime i popovi i državni mediji još uvijek navijaju za HDZ a većina televizora na koje ciljne grupe gledaju ima dva programa, prvi i drugi....


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 23.10.11. 09:35

Glupi clanak od isto takve novinarke.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika