20.10.2011. / 16:06

Autor: Nacional.hr

Moguća modifikacija mentalnih sposobnosti tinejdžera

Utvrđeno je naime da je povećanje verbalne inteligencije u korelaciji s rastom gustoće u lijevom motoričkom korteksu, dok je povećanje neverbalne inteligencije povezano s rastom gustoće prednjeg dijela malog mozga

Foto. IlustracijaFoto. IlustracijaMentalne sposobnosti tinejdžera mogu se povećati ili smanjiti mnogo više nego što se to donedavno mislilo, dokazala je nova studija objavljena u časopisu Nature.

Prije istraživanja među znanstvenicima je bilo uvriježeno mišljenje da intelektualni kapacitet tijekom života ostaje nepromijenjen. Mjerenja inteligencije u djetinjstvu obično su se koristilo za predviđanje uspjeha u obrazovanju i karijeri u kasnijem životu. Testiranja provedena među tinejdžerima u dobi od oko 14 godina i ponovno nakon četiri godine utvrdila su da se IQ može značajno povećati ili smanjiti.

U istraživanju sudjelovalo je 19 mladića i 14 djevojaka koji su 2004. i 2008. godine bili podvrgnuti kombinaciji verbalnih i neverbalnih testiranja te snimanju mozga. Promjene u kvocijentu inteligencije zabilježene su kod 39 posto tinejdžera, a 21 posto ispitanika pokazalo je promjene u prostornom razmišljanju. Po prvi put je otkriveno kako su promjene u inteligenciji povezane s promjenama u dva područja mozga. Utvrđeno je naime da je povećanje verbalne inteligencije u korelaciji s rastom gustoće u lijevom motoričkom korteksu, dok je povećanje neverbalne inteligencije povezano s rastom gustoće prednjeg dijela malog mozga.

"Obično smo skloni relativno rano ocjenjivati djecu i na temelju rezultata odlučivati o njihovom budućem obrazovanju. No naša je studija pokazala da se njihova inteligencija vjerojatno još uvijek razvija. Stoga moramo paziti da prerano ne otpišemo mlade koji nisu uspješni jer se njihova inteligencija može značajno povećati kroz nekoliko godina. Neki uspješni postali su još uspješniji, dok su neki neuspješni postali još lošiji", rekla je profesorica Cathy Price iz Wellcome Trust Centre for Neuroimaging na University Collegeu u Londonu.

Znanstvenici pretpostavljaju da će mladi koji su aktivni i vrijedni tijekom školovanja brže napredovati, dok će pasivniji ne vježbajući svoje sposobnosti kasnije platiti cijenu svoje lijenosti.

Vezane vijesti

Većina ovisnosti počinje u tinejdžerskim godinama

Većina ovisnosti počinje u tinejdžerskim godinama

Istraživanje provedeno među američkim tinejdžerima utvrdilo je da je većina počela konzumirati alkohol i droge prije nego je odrasla i stručnjaci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika