21.10.2011. / 10:31

Autor: Anamarija Kronast

Vježbanje ipak produžuje život

Preporučuje se dnevno 20 minuta aerobnog vježbanja snažnog intenziteta, kao što je trčanje, vožnja bicikla, plivanje ili veslanje. U osnovi se radi kombinacija vježbanja od 90 sekundi snažnog tempa, a nakon toga još 90 sekundi nešto sporijeg da bi se oporavili

Za mladolik izgled fizička aktivnost je ipak važnaZa mladolik izgled fizička aktivnost je ipak važnaRedovito vježbanje jedan je od načina kako produljiti telomere (vrhove kromosoma za koje znanstvenici vjeruju da su najvažniji pokazatelji brzine starenja). Prema studiji koju je objavilo londonsko sveučilište King's College, a napravljena je na uzorku blizanaca, onaj koji je više vježbao imao je i duže telomere.

Moguće da je to zato što vježbanje smanjuje štetne kronične upale, smatraju američki znanstvenici, a i utječe na rast telomera. Preporučuje se dnevno 20 minuta aerobnog vježbanja snažnog intenziteta, kao što je trčanje, vožnja bicikla, plivanje ili veslanje.

U osnovi se radi kombinacija vježbanja od 90 sekundi snažnog tempa, a nakon toga još 90 sekundi nešto sporijeg da bi se oporavili.

Takvim vježbanjem postići će se znatno bolji efekt na duljinu telomera nego laganim vježbanjem. Ako se takav način vježbanja kombinira s dizanjem utega, poboljšat će se muskulatura i učinak aerobnog vježbanja.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika