Objavljeno u Nacionalu br. 370, 2002-12-18

Autor: Ilko Čulić

ŠESTO ČULO - Ilko Čulić

Kompilacija protiv AIDS-a s vrlo visokim prosjekom

Najveće iznenađenje CD-a 'Red, Hot + Riot' priredila je Sade Adu s remiksom hita 'By Your Side', koja kao da je dva desetljeća čekala priliku da bi istaknula svoje nigerijsko podrijetlo

Od prodaje 13 izdanja iz edicije “Red, Hot” dosad je prikupljeno gotovo sedam milijuna dolara za prevenciju AIDS-a, ali samo je prva kompilacija s obradama Cole Portera imala veći publicitet nego “Red, Hot + Riot”. Fela Anikulapo Kuti, po mnogima najveći afrički skladatelj 20. stoljeća, umro je 1997. od iste bolesti koja bi prema kvalificiranim procjenama u idućih 20 godina mogla usmrtiti 55 milijuna stanovnika supsaharske Afrike. Pokraj stravičnih izvještaja s terena, kampanja kakvu u Africi vodi “The Red Hot Organization” može nalikovati na kap vode u moru krvi, no Fela je bio jedan od univerzalnih afričkih simbola i njegova je tragična smrt potaknula vjerojatno najširu stop-AIDS akciju pripadnika pop establishmenta. Oko producenta Andreasa Levina okupili su se popularni američki rapperi Talib Kweli, Common, Les Nubians i Blackalicious , za njima su došle R&B zvijezde Macy Gray, Kelis i D’Angelo, a preko Atlantika je doletjela najjača ikad viđena zapadnoafrička reprezentacija u koju su ušli veterani Manu Dibango i Ray Lema, world music prvaci Baaba Maal i Cheikh Lo, Felin virtuozni bubnjar Tony Allen i naravno Femi Kuti kao zakoniti nasljednik obiteljske afro-beat riznice. Ovdje prestaje grupiranje po žanrovima jer ostatak ekipe uključene u projekt “Red, Hot + Riot” čine glazbenici vrlo različitih profila: disco-funk inovator Nile Rodgers, Beastie Boys klavijaturist Money Mark, stari blueser Taj Mahal, velikan jazza Archie Sheep, brazilska funk zvijezda Lenine, Felina sunarodnjakinja Sade Adu i svestrana Meshell Ndegeocello.

Producent koji ima na raspolaganju ovakav studijski tim mora se suočiti sa samo jednim problemom, ali bez pravog rješenja višegodišnji Levinov rad ne bi vrijedio ni šaku dolara. Naime, trebalo je cijelu tu galeriju slavnih smjestiti u 76 minuta , a Feline kompozicije obično traju petnaestak minuta i ne dopuštaju nepromišljeno editiranje. U prvom dijelu kompilacije velikim zalogajom uglavnom su se bavili rapperi, a najviše su pokazali Lateef i The Gift Of Gab iz Blackalicious kroz urnebesni “kalakuta Show”. Znatno manje aranžerskih intervencija zabilježeno je u obradama najpoznatijih Felinih pjesama “Water Get No Enemy”, “Shakara” i “No Agrement”. Postavljajući široke afričko-američke koalicije, Levin je osigurao dovoljno prostora i za iznimno komplicirane rekonstrukcije klasičnog afro-beat stila. Ulaganje se itekako isplatilo jer briljantna “back to roots” verzija “No Agreement”, koju su snimili Tony Allen, Ray Lema, Baaba Maal, Archie Sheep i mladi senegalski rapperi Positive Black Soul, nimalo ne zaostaje za famoznim originalom. Iz vrlo visokog prosjeka CD-a “Red, Hot + Riot” iskočila je i suradnja Taj Mahala i Baaba Maala na “Trouble Sleep”, no zapravo je najveće iznenađenje priredila Sade Adu. Afro-dub remix preklanjskog hita “By Your Side”, koji je pod pseudonimom Cotonbelly napravio njezin dugogodišnji suradnik Stuart Mathewman, zablistao je čak i u ovako jakoj konkurenciji. Kao da je Sade čekala gotovo dva desetljeća do prave prilike u kojoj će istaknuti svoje nigerijsko porijeklo.

Badly Drawn Boy – “Have You Fed The Fish” (XL / Dallas)

Iako je debi albumom “The Hour Of The Bewilderbeast” podržao obnovu britanske folk-rock scene, Badly Drawn Boy nije baš dugo ostao na istoj strani s Beth Orton i Davidom Grayom. Na soundtracku iz filma “About A Boy” ekscentrični kantautor zabavljao se prepravljanjem brit-pop klišeja, dok je preko novog albuma usvojio cijeli spektar neskrivenih utjecaja kalifornijskih velikana iz 60-ih. Kao uzori najviše su istaknuti Beach Boys i Love, a neki aranžmani podsjećaju i na Doorse, sa svojedobno podcijenjenog albuma “The Soft Parade”. No BDB nije pokušao glumiti Jima Morrisona. Više ga je zanimalo proučiti scene u kojima je Morrison igrao Sinatru, a jaka doza zdravog humora pomogla mu je da se iz neobičnog konteksta izvuče na pravi način.

Bjork – “Greatest Hits” (One Little Indian / Aquarius)

Islandska art-pop diva nikad nije nosila uniformu MTV hitmakerice i za pravu retrospektivu njezine karijere trebalo bi nabaviti šestodijelni CD box “Family Tree”, no cijena te kutijice definitivno je previsoka za budžet domaćeg Djeda Mraza. Jeftinija opcija je kompilacija u koju je zapakirano 14 hitova iz devetogodišnje solo karijere, te novi singl “It’s In Our Hands”. Ovaj naslov mogao bi biti odličan slogan za planetarnu promociju skandinavskoga novog vala jer od islandskih Gus Gus i Sigur Ros do norveških Flunk i Royksopp nema viđenijeg predstavnika “Scando-Nove” koji će se pobuniti ako ga stavite na popis sljedbenika Bjork Gudmundsdottir.

Beth Gibbons & Rustin Man – “Out Of Season” (Go Beat / Aquarius)

Pet godina poslije zadnjega studijskog projekta Portisheada, dok o planovima bristolskih trip-hop inovatora mogu nagađati samo profesionalni prekognicisti, pjevačica Beth Gibbons pojavljuje se u društvu bivšeg bas gitarista “eighties pop” atrakcije Talk Talk.
Prema utjecajnom rock magazinu Mojo njihova je suradnja rezultirala “jednim od najboljih albuma svih vremena”, ali ni najpažljivije slušanje neće potvrditi ovako smjelu tezu. Makar su Beth i Rustin snimili zanimljiv album, koji se može pospremiti negdje između famoznog prvijenca Portisheada, boljih izdanja Tindersticksa i ranih radova Cowboy Junkiesa, unutar ovih 40-ak minuta uzalud ćete tražiti ultimativne pop klasike poput “Numb” i “Sour Times” ili nasljednika za “Trinity Session”. Beth je opet u vrhunskoj formi, no Rustin ipak nema potencijal Geoffa Barlova.

Zvjezdice:
“Red, Hot + Riot” – 4
Badly Drawn Boy – 4
Bjork – 4
Beth Gibbons – 3

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika