21.10.2011. / 13:50

 

Jovanoviću skinut imunitet

Srušen Sabor

"To je svjesno kršenje Ustava. Pitanje je gdje je kraj? Kraj je 4. prosinca", izjavio je Milanović, rekavši kako je ovim potezom 'srušen Sabor'

Foto: Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

"Ovo je protivno Ustavu", poručio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović, komentirajući današnji potez HDZ-a koji je u Saboru skinuo imunitet Željku Jovanoviću. Milanović je kazao kako je ovo prvi put u 20 godina, ne da je nekome oduzet imunitet radi izrečene riječi i time uveden verbalni delikt, nego da se o tome uopće raspravljalo na plenumu.

"Dakle toliko daleko smo otišli. Što reći? To naravno onaj koji ima većinu i siluje većinu može napraviti. Riječ je o ozbiljnom presedanu kojim se direktno krši Ustav. Imunitet postoji samo zato da bi zastupnici mogli slobodno govoriti, bez straha od posljedica. To je danas prvi puta u 20 godina hrvatske demokracije prekršeno i sve je na neki način vodilo prema tome još od Mandatno-imunitetnog povjerenstva kad su kolege iz HDZ-a preglasani", poručio je šef SDP-a Milanović, kazavši kako su vjerovali da će razum i odgovornost prema Ustavu prevladati, ali da na koncu ipak nije.

Ustavni udar

"U nadi da će sud biti svjesan da je ovo protuustavno, strpimo se još nekoliko tjedana, mjesec i pol dana, pričekajmo izbore. U međuvremenu ćemo pokušati pronaći pravni i ustavni način da ovakvu neustavnu odluku obezvrijedimo. Naglašavam, ovo nije nikakav pritisak na pravosuđe. Upravo ovo što je danas napravio HDZ je više od pritiska na pravosuđe. Ovo je mali ustavni udar. Tako nešto nikome u Hrvatskoj u 20 godina nije palo na pamet", prvi je komentar Milanovića.

Srušili su Sabor

Upitan da li je HDZ ovim potezom dodatno zaoštrio retoriku, Milanović je kazao kako se ne radi o zaoštravanju retorike, već da je donesena odluka o oduzimanju imuniteta saborsom zastupniku radi izrečene riječi. "To je svjesno kršenje Ustava. Pitanje je gdje je kraj? Kraj je 4. prosinca", izjavio je, poručujući kako je ovim potezom 'srušen Sabor'.

"Njegova demokratska bit je zatučena. Prekršen je Ustav. Obezvrijeđeno je sve što Sabor predstavlja', rekao je Milanović, dodavši da će o daljnjim koracima još razgovarati.

Ubili parlamentarnu demokraciju

"Danas su ubili parlamentarnu demokraciju", napisao je na svom Facebook profilu Željko Jovanović, kojem je HDZ danas u Saboru skinuo imunitet. Za skidanje imuniteta glasovalo je 67 zastupnika, uz sedam glasova protiv i tri suzdržana.

"HDZ mi upravo je skinuo zastupnički imunitet, ali time su skinuli i sve maske HDZ kao demokratske organizacije, čime su samo potvrdili da je vrh HDZ-a u smislu političke odgovornosti kriminalna organizacija", poručio je SDP-ov zastupnik, dodajući kako će se ipak 'najbitnije skidanje dogodit 04. 12. 2011., kada će građani na izborima skinuti HDZ sa vlasti!'

Nakon vijesti iz Sabora, SDP je najavio izjave predsjednika stranke Zorana Milanovića i Željka Jovanovića.

Vezane vijesti

E moj Karamarko, malograđanine...

E moj Karamarko, malograđanine...

Ministar obrazovanja Željko Jovanović nazvao je na svom Facebook profilu predsjednika HDZ-a "malograđaninom", nakon što je ovaj na svečanosti… Više

Komentari

registracija
7/3/11

medjimurec, 21.10.11. 13:57

Vjerojatno ce hdz otici sa vlasti al se duboko nadam da takovi tipovi poput jovanovica nece doc na vlast


registracija
9/8/09

vinko12, 21.10.11. 14:04

bravo PREMIJERKO, svaka ti cast, deres te crvene kmere kako treba. Jos jednu stvar trebas uciniti prije izbora. Ukloni im crvenog zlocinca jbt s ulica RH, i biti ces dozivotna kraljica Hrvata. Broz je daleko bio gori od svog ucenika gadafija i zasluzuje vecu kanu od njega a ne najljepse trgove u zemlji kojoj je pobio petinu gradjana.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.10.11. 14:09

Današnji HDZ očito radi gluposti i od sabora je napravio trećerazredni kokošinjac. Ali, ova oporba je toliko demagoški potkovana da boli zdrav razum.

25.lipnja 1991., kada se donosila odluka o izlasku iz Jugoslavije, Račan je poveo svoje komuniste iz hrvatskog državnog sabora u hodnik i po hodnicima trabunjao da je HDZ stranka opasnih namjera.

Temeljem toga dana donesene odluke, prethodnog referenduma i žrtve branitelja u Domovinskom ratu, danas ovi demagozi sudjeluju na izborima kako bi se uvalili u blagodati saborskih klupa čije su utemeljenje sami bojkotirali.

Milanoviću, ako je današnji kokošinjac "rušenje sabora", kako se može nazvati Račanov bijeg od osamostaljenja Hrvatske? A šta drugo očekivati od osobe koja u radnoj knjižici ima samo jedan pečat i nepunu godinu radnog staža!

1990., u saboru je bilo mnoštvo inteligencije, akademika, profesora, doktora. Danas su balavci, lopovi, kurviši, fukare. Očekivati nešto od te institucije je Sizifov posao!

Pod hitno treba rušiti izbornu zakonsku regulativu koja omogućava da ovakovi šljamovi završe u saboru i to o našem trošku!


registracija
2/4/10

Njofra, 21.10.11. 14:11

Prekrasno! Jučer su se zalagali za zatvorske kazne novinarima radi "sramoćenja" pa čak i za fotomontaže (Dubravka Šuica), danas ovo. U najboljoj demokratskoj tradiciji kumrovačke političke škole.


registracija
20/5/09

BXLCRO, 21.10.11. 14:18

Onim komentatirima na tom forumu Nacionala kojima se ne svidja OPORBA neka idu komentirati na HRT, HDZ, NOVU Vecernji i Jutarnji list itd ili u tu ZABITU hecregovinu zemlju gdje su se pokotili ti razni VINKO i ZVONKO!!!!


registracija
13/2/11

urednik, 21.10.11. 14:21

Još 44 dana! Ipak, žao mi je što nakon zločinačke organizacije na vlast neće doći netko poput mene. Siguran sam da bi tada gnjide poput vinka požalile što im Tito nije poživio još koje stoljeće. Dakle, smradovi, ne morate se bojati, neće vam Zoki ništa, malo manje ćete krasti jer ćete se prvo poklati međusobno i uglavnom sve će biti po starom.


registracija
7/4/11

ivanovac, 21.10.11. 14:21

U potpunosti podržavam komentar BXLCRO, čestitam ti.
Ovo su posljednji trzaji odlazeće lopovske bagre i njihovih satelita i dokaz da nismo pravna država i da se ne poštuje nikakvo zakonodovstvo pa ni USTAV.
Srećom, slijedeći izbori odvesti će ih u ropotarnicu
politiučke gluposti, ali i u posebno pripremljene odaje u ženskom odjelu u Remetincu.


registracija
12/1/11

Patricija13, 21.10.11. 14:32

Ništa ja nemam protiv ovog zakona, dapače! Pojedinci će morati naučiti i par novih riječi, malo obogatiti svoj riječnik…
Do sada sam uvijek imala osijećaj, gledajući rasprave, da sam zalutala u nekakvu krčmetinu.
Iskreno se nadam da će poslije ovog zakona konačno početi diskutirati o propisanim temama i prestati svaki zakon svoditi na osobne netrpeljivosti.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.10.11. 14:34

Zvonkio,
taj isti Račan na čelu SKH, 1989.donosi oduka o raspisivanju prvih višestranačkih izbora. Mogao je postupiti i suprotno, pozvati JNA u pomoć. Da je to učinio gdje bi danas bili a gdje bi bio HDZ?
To što je izjavio da je HDZ stranka opasnih namjera, nije nimalo pogriješio. Danas smo se uvjerili u to, skidanjem imunitet zbog verbalnog delikta.

Danas Jovanović, sutra novinari a prekosutra običan puk. Vraćamo se u najcrnije dane komunizma kada se je zbog izgovorene riječi završavalo na dugogodišnjoj robiji.


registracija
14/7/11

Trinity, 21.10.11. 14:54

Svaki put me zaprepasti količina mržnje i netrpeljivosti hdzovih pristalica prema svima koji misle drukčije od njih, i taj stalni strah od crvenih, komunista, Račana i Tita!!
Hdz JE stranka opasnih namjera - kako biješe na početku, tako i na kraju!
U svemu isto mislim i podržavam potpuno komentar ajme3meni!!


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.10.11. 15:05

Hvala ajme na korektnom komentaru, za razliku od mnogih ovdje!

Velika ti se pogreška u interpretaciji potkrala, a ta je, da Račan nije 25.lipnja 1991. HDZ nazvao "strankom opasnih namjera" zbog Jovanovićeva imuniteta i Šeksova zakona, nego zbog jasnog programa o samostalnoj Hrvatskoj, a što vrli i neodlučni Račan, u tom trenu nije imao ni hrabrosti niti mu je bio politički cilj. Njemu je Jugoslavija bila politički okvir!

Druga stvar, svim čelnicima komunističkih partija u Europi, nakon pada Berlinskog zida, su se tresle gaće od demokratizacije koja ih je nagrizala, pa je oportunistički bilo bolje ići narodu niz dlaku, nego uz dlaku, kao Nikolaj Čaušesku, pa tako i izbjeći njegovu sudbinu. Čista pragmatičnost i oportunizam!

Treća stvar, je vrlo pogrešno uspoređivati današnji i ondašnji HDZ, jer su i genetički 100% različiti, a o politici koju vode, za ne spominjati je!

Ako tebi imponiraju političari, kao npr. Jovanović, koji u zadnjih godinu dana, kao papagaj ponavlja da je HDZ zločinačka organizacija, onda OK! Meni je puno draži Lesar koji se bavi više meritumom problema našeg društva. Birači SDP -a su u istoj poziciji kao i birači HDZ-a na zadnjim izborima. Na vlast dovode opet nesposobne, korumpirane i lopove. Gdje smo tu mi? Obični ljudi! Kada će na vlast doći sposobni, pametni, odlučni, samouvjereni, dokazani i, najvažnije rečeno, hrvatski političari? Ovo sve u saboru danas su obični nesposobnjakovići, fukare, lopovi, poltroni i bruxeleski činovnici!


registracija
14/7/11

Trinity, 21.10.11. 15:20

Zvonko,
ne vrijedi li onda taj isti vremenski odmak i za Sdp?
Ako da, a trebao bi, zašto ih se i dalje gura (tj. vraća) u "crvene, komuniste, učenike Kumrovačke škole" i sl.?
Ono što Jovanović "kao papagaj ponavlja", raspliće se danas na sudu, i u istražnim postupcima. Za razliku od papagajskog ponavljanja JK i družine da smo zemlja izašla iz krize. A kriza je svuda i u svemu.


registracija
28/4/10

Zvonko, 21.10.11. 15:39

Trinity,
jasno da vrijedi. Ako misliš da je u nedostatku iskaznice KPH Milanović veći demokrat od Kosorice, onda se varaš. Bitan je sustav vrednota koje političar njeguje. One Milanovićeve su definitivno, komunističke. Na pitanje Tito ili Tuđman, Milanović iz topa odgovara Tito, mada se njih dvojica mogu uspoređivati i koliko Majka Tereza i Nelson Mandela!

Ne želim braniti nesposobnu oktroiranu Kosoricu, ali Jovanović je izuzetno iritantna, moralno dvojbena i neupitno nesposobna politička figura, koja ima za ulogu "dubokog grla" SDP-a. Kajin, Stazić, nekada Rojs i Vinković, su po ovaciji više dvorske lude nego saborski zastupnici. Rezime njihovog i njima sličnih djelovanja je današnja situacija u Hrvatskoj. Ja cijenim političare u SDP-u kao što je Branko Grčić i daj Bože da je više takvih pa bi se saborske rasprave mogle prenositi na HRT-u pod dokumentarno-obrazovni dio programa. Ovako, tuga, jad i bijeda. Koliko su žalosni ispadi nekih, koji nekritički govore i pišu o vladajućima, toliko su jadni i oni koji u kukurikavcima vide Mojsija!

Žalosno će na kraju biti, ako pobijedi bilo HDZ ili SDP, da je narod opet izgubio, jer je to dokaz kontinuiteta, a ne želja i potreba ljudi i izazova vremena za radikalnim promjenama, koje nas jedino mogu izvući.


registracija
23/10/09

spinner, 21.10.11. 15:42

Nikad iz HDZ-ovca neće izaći komunist!
HDZ je i nastao kao stranka udomljenja bivših komunista. A danas tobože prozivaju konkurente da su komunisti... baš...


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.10.11. 16:57

Zvonko,
krivo interpretirate ono što sam napisala. Godinama se HDZ ponašao kao stranka opasnih namjera, uništavanjem svega što je u Hrvatskoj bilo vrijedno, Danas je otišla korak dalje pogazila demokraciju za izgovoreno riječ.

Drugo, nije njih Račan nazvao strankom opasnih namjera zbog samostalnosti Hrvatske ili želje da Hrvatska ostane u okviru Jugoslavije. Da je to bila Račanova želja, uvjerena sam da bni je i ostvario uz pomoć vojske .

Račan je jako dobro znao što su i tko su Tuđman i ljudi oko njega, pa je njegova izjava išla u tom pravcu.


registracija
12/7/10

Cassini, 21.10.11. 17:07

ajme3meni, zasto objasnjavas budali?! Njemu niti 20 godina nalon te recenice nije jasno koliko je Racan bio u pravu.


registracija
9/3/11

ajme3meni, 21.10.11. 17:18

Zvonko,
mogu mi imponirati jedino političari koje krasi uljuđenost, pristojnot, uvažavanje tuđeg mišljenja itd.
Kakav rječnik koristi Jovanović otom-potom. Nažalost, sve što je izrekaio, kriminalističke istrage koje se provode, dokazuju da je u pravu kad govori da je HDZ zločinačka organizacija.


registracija
26/11/09

CH2710, 21.10.11. 17:54

medjimurec, 21.10.11. 13:57

Vjerojatno ce hdz otici sa vlasti al se duboko nadam da takovi tipovi poput jovanovica nece doc na vlast

--------------------------------------------------------------------------------

Ma i ti biti stvarno mlogo inteligentan... pametnjakoviču zatucani... no... tješi se... nisi jedini - na žalost!


registracija
24/3/10

bagsy, 21.10.11. 18:35

čestitam hadezeju i hadezejkama na velebnoj pobjedi koju su junački izvojevali


registracija
2/1/11

prohujalo, 22.10.11. 14:49

Da je Ivica Racan imao opravo kad je HDZ-e nazvao strankom opasnih namjera.....vrijeme je pokazalo da je biom u pravu......


registracija
28/4/10

Zvonko, 22.10.11. 21:59

ajme:"Račan je jako dobro znao što su i tko su Tuđman i ljudi oko njega, pa je njegova izjava išla u tom pravcu".

Molim te objasni mi KONKRETNO s činjenicama i imenima ovu svoju rečenicu! Please...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika