21.10.2011. / 13:56

Autor: Nacional.hr

Rohatinski: Nova vlada mora odmah biti spremna za bolne rezove

"Ne promjeni li se ova situacija, gubitak kreditnog rejtinga je izvjestan", naglasio je Rohatinski

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiGuverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski, u svom je govoru na tradicionalnoj konferenciji Zagrebačke burze, upozorio kako Hrvatska mora konačno provesti bolne rezove koje već dugo odgađa, ali i dodao kako će nova vlada morati biti spremna provesti ih odmah, prenosi tportal.

Rohatinski je ponovno upozorio kako Hrvatska stagnira te kako bez suštinskih reformi nema izlaza iz krize. Ideju da će nastavak rasta svjeske ekonomije i ulazak Hrvatske u EU povući i hrvatsko gospodarstvo, nazvao je nerealnom.

Upozorio je kako ostvareni rast BDP-a u ovoj godini nije ostvaren na razvojno perspektivan način. Naglasio je i kako se privatni sektor prilagodio eksternom šoku, ali to se nije dogodilo s javnim sektorom, zbog čega javni dug ubrzano raste.

"Ne promjeni li se ova situacija, gubitak kreditnog rejtinga je izvjestan", naglasio je Rohatinski.

Guverner ni u sljedećoj godini ne vidi neke značajnije promjene ukoliko Hrvatska ne formira zdrave osnove za rast. Prije svega, ističe kako se gospodarstvo ne može oslanjati samo na izvoz i turizam. Prije svega jer bi turizam mogla ugroziti politička situacija na Mediteranu. Također, upozorava kako bi se zbog rasta rizika ulaganja u Hrvatsku, ne očekuje smanjivanje kamatnih stopa ni kod inozemnog ni kod domaćeg financiranja.

Zbog svega toga Rohatinski upozorava kako treba odmah početi s fiskalnom konsolidacijom koju je nemoguće provesti bez konsenzusta. Točnije, nova Vlada mora imati odgovor na te probleme odmah.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika