21.10.2011. / 14:34

Autor: Hina

UN traži istragu o smrti Gadafija, ali još nema odluke o pokopu

Ured za ljudska prava UN-a u petak je pozvao na provedbu pune istrage o smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, oko čijeg se pogreba čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća još ne mogu dogovoriti.

Moamer GadafiMoamer GadafiUred za ljudska prava UN-a u petak je pozvao na provedbu pune istrage o smrti bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, oko čijeg se pogreba čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća još ne mogu dogovoriti.

"Nejasno je kako je umro. Potrebno je provesti istragu", kazao je glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava u Ženevi Rupert Colville. Za fotografije i snimke Gadafija napravljene mobitelom, na kojima je prvo živ, a potom mrtav u gužvi pobunjeničkih boraca, kazao je da su "vrlo uznemirujuće".

Međunarodna istraga o o zločinima Gadafijeva režima u Libiji koju je pokrenulo Vijeće za ljudska prava UN-a vjerojatno će istražiti i okolnosti Gadafijeve smrti, kazao je Colville. "Temeljno je načelo međunarodnog prava da ljudi optuženi za teške zločine trebaju biti izvedeni pred sud, ako je moguće. Smrt u borbi je druga stvar", dodao je Colville.

Iz Libije u međuvremenu stižu proturječne najave kada će Gadafi biti pokopan. Prvo su čelnici NTC-a najavljivali da će to biti za nekoliko sati, da bi potom prijelazni ministar za naftu Ali Tarhuni rekao da će to biti za nekoliko dana, jer još uvijek ne postoji dogovor o mjestu pokopa.

Nešto kasnije zapovjednik vojnih snaga NTC-a u Misrati rekao da će pogreb biti u roku od 24 sata. "Dobit će svoje pravo kao svaki musliman, tijelo će mu biti oprano i tretirano s poštovanjem", rekao je Abdul-Salam Elejva. Gadafijevo tijelo nalazi se u velikom hladnjaku na staroj tržnici u Misrati, dodao je.

Vezane vijesti

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

UN osudio sirijsku vladu zbog napada u Huli

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u nedjelju je jednoglasno osudilo sirijsku vladu zbog topničkih napada na Hulu u kojima je poginulo najmanje 108… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 10.12.11. 12:20

Oko za oko,zub za zub,krv se krvlju briše i slično tome.To bi bila bilanca evolutivnog uspona čovjeka do danas.Priroda nas je također obdarila i pohlepom.Ona je izvor zala na koje se nadopunjuje osveta.Ako je to vrhunac ustroja misleće materije,ne piše nam se baš najbolje.Samouništenje je konačnost ljudskog roda.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika