21.10.2011. / 15:40

Autor: Hina

Slovenci kao novog premijera vide Gregora Viranta i Zorana Jankovića

Dva tjedna uoči službenog početka predizborne kampanje u Sloveniji u ispitivanjima javnosti i dalje vodi Slovenska demokratska stranka (SDS), no birači uz njena predsjednika i bivšeg premijera Janeza Janšu kao moguće mandatare nove vlade vide i predsjednike dviju novih stranaka u osnivanju: ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića te nekadašnjeg ministra javne uprave u Janšinoj vladi Gregora Viranta, pokazale su u petak objavljene ankete.

Gregor Virant (Foto: Wikipedia)Gregor Virant (Foto: Wikipedia)Dva tjedna uoči službenog početka predizborne kampanje u Sloveniji u ispitivanjima javnosti i dalje vodi Slovenska demokratska stranka (SDS), no birači uz njena predsjednika i bivšeg premijera Janeza Janšu kao moguće mandatare nove vlade vide i predsjednike dviju novih stranaka u osnivanju: ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića te nekadašnjeg ministra javne uprave u Janšinoj vladi Gregora Viranta, pokazale su u petak objavljene ankete.

Prema anketi koju je objavio poslovni list "Finance", za Janšinu stranku glasovalo bi 21 posto birača, što je pet posto manje nego u anketi istog lista napravljenoj prije mjesec dana.

Prestanak rastućeg trenda potpore SDS-u kao vodećoj oporbenoj stranci desnog centra koja se najviše zauzimala za skraćivanje mandata Pahorovoj vladi i prijevremene izbore vezan je uz pojavu dviju novih stranaka u osnivanju, čiji se čelnici, kao i Janša, u svojim prvim nastupima predstavljaju kao "krizni menadžeri" koji bi zemlju izveli iz gospodarske krize.

"Lista Gregora Viranta", koja se predstavlja kao centristička stranka pripadnika srednje generacije, na izborima bi, prema anketi lista "Finance", dobila 18 posto glasova, a stranka "Pozitivna Slovenija", u osnivanju, koju vodi popularni ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, 16 posto.

Prema istom istraživanju, Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora popularnost je i dalje u padu, pa bi na izborima dobili 11 posto glasova, skoro trostruko manje nego prije tri godine.

U novi parlament bi se, prema anketi lista, uvrstile još samo dvije stranke, Demokratska stranka umirovljenika DESUS (6 posto) i Slovenska pučka stranka SLS (4 posto), dok Liberalni demokrati (LDS) i stranka Zares, koji su djelovali u Pahorovoj koaliciji, ne bi prešli izborni prag od tri posto, kao ni Jelinčičeva Slovenska nacionalnna stranka (SLS), te demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI).

U slučaju takvog izbornog raspleta, desnica i centar osvojili bi deset posto više glasova od stranaka lijevog centra, a koalicijsku vladu sastavile bi Janšina SDS, Virantova lista i Slovenska pučka stranka (SLS).

Na pitanje koga vide kao najprimjereniju osobu za predsjednika vlade za Viranta se odlučilo 29 posto ispitanika, za Jankovića 25, a za Janšu 15 posto, a izlazak na izbore najavilo je 70 posto ispitanika, navode "Finance".

Ljubljanski tjednik "Mladina" objavio je u petak anketu prema kojoj Viranta kao najadekvatniju osobu za predsjednika buduće vlade ocjenjuje 26 posto ispitanih, dok 21,8 posti ispitanih daje prednost Jankoviću, a 21,3 posto Janši.

Dok bi Jankovića za novog predsjednika vlade željelo 40 posto birača u najvećim gradovima, poput Ljubljane i Maribora, manji gradovi i provincija u većini favoriziraju desnicu i centar, pri čemu je njihova potpora Janši i Virantu skoro izjednačena, pokazala je anketa koju je objavila "Mladina".

Samo 4,1 posto na mjestu premijera ponovo bi rado vidjelo Boruta Pahora koji se tijekom svog mandata često predstavljao kao "uspješan krizni menadžer" u vrijeme velikog pada BDP-a i porasta nezaposlenosti, pokazalo je ispitivanje "Mladine".

Vezane vijesti

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Janšina stranka ima najveću potporu slovenskih birača

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi premijer Janez Janša trenutačno ima najveću potporu slovenskih birača, a na drugom i trećem mjestu su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika