22.10.2011. / 09:49

Autor: Hina

Tadić: Treba omogućiti funkcioniranje na granici

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je izjavio kako je potrebno u najkraćem roku omogućiti redovitu opskrbu i nesmetano kretanje međunarodnim postrojbama KFOR-a na sjeveru Kosova i misiji Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX), pod uvjetom da ona ne prevozi pripadnike kosovskih vlasti.

Boris TadićBoris TadićSrbijanski predsjednik Boris Tadić u petak je izjavio kako je potrebno u najkraćem roku omogućiti redovitu opskrbu i nesmetano kretanje međunarodnim postrojbama KFOR-a na sjeveru Kosova i misiji Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX), pod uvjetom da ona ne prevozi pripadnike kosovskih vlasti.

"Država Srbija smatra da je potrebno omogućiti nesmetano kretanje EULEX-a po cestama na sjeveru Kosova, pod uvjetom da ne prevoze pripadnike prištinskih institucija", istaknuo je Tadić u priopćenju.

Dodao je kako je prijeko potrebno osigurati mir i stabilnost na Kosovu te pozvao KFOR i EULEX da se suzdrže "od jednostranih akcija i primjene sile na sjeveru Kosova".

Upozorivši da svaki nasilan korak u uklanjanju barikada zaoštrava krizu i udaljuje rješenje za sjever Kosova, Tadić je pozvao građane da se suzdrže od svakog nasilja i reakcija na, kako je rekao, moguće provokacije koje bi opravdale uporabu sile protiv njih.

"Opskrba KFOR-a i kretanje KFOR-a obveza je na temelju vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu koji je naša država prihvatila te rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Kretanje EULEX-a omogućeno je planom od šest točaka glavnog tajnika UN Ban Ki-moona, koji je odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a", naveo je srbijanski predsjednik.

Tadić je upozorio da politički predstavnici Srba sa sjevera Kosova trebaju djelovati prema mogućim i održivim rešenjima na dobrobit građana.

Sredinom rujna Srbi na sjeveru Kosova postavili su barikade na cestama, prosvjedujući protiv razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze u Jarinju i Brnjaku na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, nadziru te granične prijelaze.

KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika od tada služi helikopterima, a u srijedu izjutra počeo je zajedno s EULEX-om uklanjati barikade, pri čemu je ozlijeđeno osam pripadnika KFOR-a i više od 20 lokalnih civila.

Stanje na sjeveru Kosova trenutačno je, kako javljaju mediji, mirno, ali napeto.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika