22.10.2011. / 10:20

Autor: Hina

Zbog izgradnje džamije blokirana općina Livno

Stotinjak članova udruga hrvatskih branitelja blokirali su u petak zgradu općine Livno tražeći da se obustave radovi na obnovi u ratu srušene džamije u središtu grada koja je po novome projektu višestruko veća od prijeratne.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaStotinjak članova udruga hrvatskih branitelja blokirali su u petak zgradu općine Livno tražeći da se obustave radovi na obnovi u ratu srušene džamije u središtu grada koja je po novome projektu višestruko veća od prijeratne.

"Tražimo samo da općina Livno provede odluke Općinskog vijeća koje je naložilo obustavu radova i izgradnju džamije u izvornome obliku", rekao je za medije u Mostaru predsjednik koordinacije udruge branitelja HVO-a u Livnu Željko Krišto.

Pojasnio je da je prosvjedni skup trajao sat vremena.

Krišto, koji je i vijećnik HSP-a u Općinskom vijeću Livna, dodao je da će se novi prosvjed održati u ponedjeljak na središnjem gradskom trgu u Livnu.

U međuvremenu će po njegovim riječima biti zamrznut i rad Općinskog vijeća Livna budući hrvatski vijećnici više neće sudjelovati u radu do provedbe odluke o zabrani gradnje džamije u sadašnjem obliku koja je, tvrdi pet puta veća nego što je bila džamija Ćurčinica. Krišto je istaknuo kako hrvatski branitelji traže obnovu u ratu srušene džamije u izvornome obliku.

Dan ranije Općinsko vijeće ponovno je naložilo zaustavljanje radova na obnovi džamije.

Koordinacija hrvatskih udruga prikupila je više od 2.000 potpisa potpore za svoju inicijativu.

Džamija Ćurčinica je proglašena nacionalnim spomenikom i dozvole za njezinu obnovu su u nadležnosti vlasti Federacije BiH koje su odobrile odstupanje od obnove u prijeratnome obliku.

Uz obnovu sakralnoga objekta, jučer su na mjestu nekadašnje džamije normalno nastavljali raditi radnici i na nekoliko poslovnih objekata.

U Islamskoj zajednici u Livnu tvrde da imaju sve potrebne dokumente za izgradnju džamije Ćurčinice.

Pokušaje obustave izgradnje džamije kritizirali su i iz Međureligijskoga vijeća BiH.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika