22.10.2011. / 10:52

Autor: Hina

'Raspad BiH jedno je od rješenja krize'

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na okruglome stolu na washingtonskom sveučilištu John Hopkins da je i raspad Bosne i Hercegovine jedno od rješenja krize u toj zemlji usprotivivši se mogućnosti da se u njoj centralizira vlast pri čemu bi najbrojniji Bošnjaci dominirali nad druga dva naroda Srbima i Hrvatima, priopćio je u petak ured predsjednika RS-a.

Milorad DodikMilorad DodikPredsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je na okruglome stolu na washingtonskom sveučilištu John Hopkins da je i raspad Bosne i Hercegovine jedno od rješenja krize u toj zemlji usprotivivši se mogućnosti da se u njoj centralizira vlast pri čemu bi najbrojniji Bošnjaci dominirali nad druga dva naroda Srbima i Hrvatima, priopćio je u petak ured predsjednika RS-a.

“Jedno od mogućih rješenja je centralizacija, koja nije realna opcije, drugo je da BiH bude visoko decentralizirana država, što je najrealnija opcija, koja se može postići dogovorom političkih predstavnika konstitutivnih naroda, ali za što treba dobra volja naših političkih partnera. Treća opcija je disolucija BiH, što nije naša želja, i što je tabu tema za političare u BiH, ali to ne znači da to nije realna alternativa”, istaknuo je Dodik koji boravi u višednevnom posjetu Sjedinjenim Državama.

Govoreći na okruglome stolu kojemu su nazočili profesori i studenti poslijediplomskih studija iz oblasti međunarodne politike i diplomacije Dodik je optužio međunarodnu upravu u BiH da je napravila najveću krizu od potpisivanja Daytona namećući odluke među kojima je i priznavanje vlasti u Federaciji BiH.

“Nametanje odluka visokih predstavnika dovelo nas je do sadašnje krize i pokazalo se da je nametanje bila pogrešna politika međunarodne zajednice”, istaknuo je Dodik kako ga citira njegov ured.

Komentirajući nedavno pismo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u kojemu ga je optužio da svojim izjavama priziva sukobe te zaprijetio odgovorom bosanskih domoljuba, Dodik je istaknuo "da ne prihvaća takvu vrstu razgovora, koji sadrže izravne i neizravne prijetnje”.

Čelnik Republike Srpske gostovao je i na programu Glasa Amerike i pri tome se zauzeo da pri uspostavi Vijeća ministara, legitimni politički predstavnici biraju ministre kao što je to vrijedilo "u izvornom Daytonu".

"Onda bismo znali da Hrvati mogu predložiti svoje predstavnike, mi Srbi svoje, a Bošnjaci svoje. Ovako smo svi u fazi nekog eksperimenta koji možda zvuči primamljivo nekima u Europi, ali on je neostvariv u BiH gdje postoje realni odnosi između tri konstitutivna naroda i dva entiteta", rekao je Dodik.

Dodik je u Washingtonu razgovarao sa zamjenikom pomoćnika američke državne tajnice za europska i euroazijska pitanja Philipom Reekerom, te kongresnicima i drugim dužnosnicima.

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
12/1/11

bozhidar, 22.10.11. 13:15

a srpska agresija nije ni u cemu naudila cjelovitosti bosne, miru, suradnji tri b. naroda, jednakopravnosti i jednakpravednosti svih njenih gradjana pred bogom, gradjanima, i sudom???

above all else, we now have there greater union between god and religion and not total separation of god from organized religion and thus sacerdotal vitiating influence thruout balkans and not just in bosnia.

dodik ce dobiti svoju nezavisnost samo ratom. drukcije ne smije ici niti ce ici! hvala b baljkas


registracija
9/3/10

nostradurus, 22.10.11. 14:16

A zašto se ne separiraju po boji očiju. Tako će se spiječiti brakovi zelenookih i crnookih te plavookih i smeđookih. A djeca druge boje očiju će morati biti protjerana kao nepodobna u drugu državu. :-)) .

Ionako će cijela Bosna propasti zbog korištenja novca kao duga.

sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


registracija
12/10/11

hiperborejac, 22.10.11. 14:20

Sve što se silom drži, silom će i propasti.


registracija
12/11/10

grover, 30.10.11. 20:28

Raspad tzv. RS biće završno rješenje svjetske krize.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika