22.10.2011. / 11:23

Autor: Hina

Nakon Gadafijeve smrti Libija proglašava oslobođenje

Nove libijske vlasti spremaju se u nedjelju proglasiti oslobođenje cijele zemlje, nakon smrti svrgnutog vođe Moamera Gadafija i pada njegova posljednjeg uporišta čime se završila njegova četrdesetdvogodišnja apsolutna vladavina.

Libija proglašava oslobođenjeLibija proglašava oslobođenjeNove libijske vlasti spremaju se u nedjelju proglasiti oslobođenje cijele zemlje, nakon smrti svrgnutog vođe Moamera Gadafija i pada njegova posljednjeg uporišta čime se završila njegova četrdesetdvogodišnja apsolutna vladavina.

NATO je istodobno najavio da će 31. listopada završiti svoju pomorsku i zračnu operaciju u Libiji, nakon "načelnog dogovora" u tom smislu između predstavnika 28 zemalja saveza u Bruxellesu.

Rusija je pak u petak zatražila da Vijeće sigurnosti UN-a odmah ukine zonu zabrane letenja kojom je patrolirao NATO kada je gađao konvoj Moamera Gadafija.

"Potvrđeno je. Potpuno oslobađanje Libije proglasit ćemo u nedjelju u 17 sati na glavnom trgu u Bengaziju", rekao je čelnik Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) koji je htio ostati anoniman.

Na tom su trgu, koji je tijekom pobune nazvan Trg mučenika, pristaše oporbe - poslije pobunjenici i nova vlast - izazvali Gadafijev režim u prvim danima pobune sredinom veljače.

Tim proglašenjem treba se završiti osmomjesečni sukob u kojemu je, kako navodi NTC, poginulo najmanje 30.000 ljudi.

Početkom rujna NTC je objavio smjernice za novu "slobodnu Libiju" koje predviđaju uspostavu nove prijelazne vlade mjesec dana nakon oslobođenja zemlje. Ta će vlada za osam mjeseci organizirati opće izbore i predati vlast izabranoj skupštini.

U Misrati, 200 km istočno od Tripolija, u hladnjači je izloženo tijelo Moamera Gadafija koje žele vidjeti tisuće ljudi što čekaju u redu dugom više stotina metara.

Gadafi (69) koji je od pada Tripolija koncem kolovoza bio u bijegu, zarobljen je u četvrtak nedaleko od svog rodnog grada Sirta i nedugo nakon toga ubijen hicima iz vatrenog oružja u još nejasnim okolnostima.

Gadafi je, nakon tuniskog i egipatskog kolege, treći arapski vođa koji je srušen u "arapskom proljeću" i prvi koji je ubijen u tom valu narodnih pobuna protiv autoritarnih režima koje još potresaju Jemen i Siriju.

Internetske društvene mreže, mediji i prodemokratski aktivisti u arapskom svijetu ističu da Gadafijeva smrt znači kraj za druge sporne čelnike u regiji, poglavito za sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i jemenskog Alija Abdulaha Saleha.

"Gadafi je otišao, na tebi je red Bašare", piše jedan korisnik interneta na Twitteru.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 22.10.11. 12:20

Proglašavamo oslobođenje od zdravog mozga. Mala je šansa da će ikad postići standard koji su imali pod Gadafijem. Novac kao dug će ih uništiti. Gadafi je to namjeravao preuzeti u svoje ruke.
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika