22.10.2011. / 11:41

Autor: Hina

EK će analizirati zakon o ništetnosti

Europska komisija je primila na znanje izglasavanje Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije u Hrvatskom saboru te najavila da će analizirati jesu li u dopunjenom tekstu zakona uzete u obzir njezine primjedbe.

Štefan FueleŠtefan FueleEuropska komisija je primila na znanje izglasavanje Zakona o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije u Hrvatskom saboru te najavila da će analizirati jesu li u dopunjenom tekstu zakona uzete u obzir njezine primjedbe.

"Primili smo na znanje prihvaćanje osjetljivog zakona u hrvatskom parlamentu. Ovim povodom ponavljamo važnost koju pridajemo, kao opće pravilo na zapadnom Balkanu, regionalnoj suradnji uključujući i onu koja je usmjerena na procesuiranje ratnih zločina te pozivamo Hrvatsku da osigura uvjete za nastavak konstruktivnog dijaloga u regiji o pitanju ratnih zločina", rekao je Peter Stano, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Na upit kakav bi utjecaj izglasavanje ovoga zakona moglo imati na hrvatsko pristupanje EU-u, Stano je rekao da je Komisija "ranije upoznala hrvatske partnere sa zabrinutošću koje ima u vezi s nacrtom zakona i da će analilizirati jesu li te zabrinutosti uzete u obzir u konačnom dopunjenom tekstu zakona".

Sabor je u petak donio Zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije.

Tim zakonom se utvrđuje da su ništetni i bez pravnog učinka svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj.

Dio zakona postao je i amandman vlade kojeg je iznio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekavši da, po tome, pravosudna tijela RH neće postupati po zamolnicama pravosudnih tijela Srbije za pravnu pomoć u kaznenim postupcima ako je postupanje po takvim zamolnicama u suprotnosti s pravnim poretkom Hrvatske i šteti njenoj suverenosti i sigurnosti, te da odluku o postupanju po takvim zamolnicama donosi ministar pravosuđa.

Zastupnici su također donijeli i Deklaraciju o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
17/6/10

jjkeizerin, 22.10.11. 16:35

Zar netko stvarno pametan moze vjerovati da ce se HDZ ekipa, sada nakon sve ove stravicne tragedije uz toliko zrtava sto pokojnih sto zivucih, stvarno uspijeti izvuci od odgovornosti za sve u sto su do ramena umoceni? Ne znam bas, zar ne? Kada se vidi rezultat i kada covjek ozbiljno, iskreno i duboko ''pogleda'' sto mu ljudski osjecaj po tom pitanju "govori", ne bi bas trebalo, zar ne?


registracija
13/10/09

branimir, 22.10.11. 16:44

A kako bi bilo da malo analizirate što sam radite već od 91.?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika