22.10.2011. / 12:08

Autor: Hina

'HDZ dovodi u pitanje demokratski karakter političkog sustava'

Udruga GONG ocijenila je da je odluka o skidanju imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću donesena jučer u Saboru u suprotnosti s Ustavom RH i da je njome vladajuća većina predvođena HDZ-om dovela u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske.

Berto Šalaj (FoTO: Boris Ščitar/Večernji list7PIXSELL)Berto Šalaj (FoTO: Boris Ščitar/Večernji list7PIXSELL)Udruga GONG ocijenila je da je odluka o skidanju imuniteta zastupniku Željku Jovanoviću donesena jučer u Saboru u suprotnosti s Ustavom RH i da je njome vladajuća većina predvođena HDZ-om dovela u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske.

"Ukidanje imuniteta zastupniku Jovanoviću zbog izgovorenih riječi, koje je izglasala vladajuća većina u Hrvatskom saboru u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske. Članak 76. Ustava koji propisuje pravo na imunitet zastupnicima u Hrvatskom saboru jasan je: zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovornost, pritvoren ili kažnjen za izraženo mišljenje ili glasovanje u Hrvatskome saboru. Riječ je o tzv. 'imunitetu neodgovornosti' koji Sabor nema pravo ukidati.

No, zastupniku Jovanoviću imunitet je ukinut zbog njegovih riječi optužbe vrha vladajuće stranke kao kriminalne organizacije, za što ga ta ista stranka tuži za klevetu.

Upravo je sloboda govora, a ne bijeg od kaznene odgovornosti, primjerice za ratne zločine ili korupciju, temeljna svrha zastupničkog imuniteta te je stoga ovaj čin vladajuće većine, i to u jeku priprema za izbore, ništa drugo već grubo kršenje Ustava te nekih dosegnutih standarda hrvatske parlamentarne demokracije.

Zabrinjavajuće je što vladajuća većina predvođena HDZ-om ne prepoznaje kako ovim kratkovidnim potezom nanosi dugoročnu štetu cijeloj političkoj zajednici, uključujući i vlastito biračko tijelo. HDZ i njegovi koalicijski partneri ovom su odlukom ujedno zaustavili razvoj ionako fragilne demokratske političke kulture te time ozbiljno doveli u pitanje demokratski karakter političkog sustava Hrvatske", kaže se u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 22.10.11. 12:42

Ništa sve to neće koristiti - HDZ ima svoje čvrsto biračko tijelo, 90% tog biračkog tijela nikad nije pročitalo novine, uključilo se na internet, niti pojma nema što vlast ustvari radi. Nema pojma ni što je GONG, nema pojma ni o Ustavu ni zakonima koje HDZ-ovska vlast donosi, pa o tome što ovdje GONG govori ne može imati niti nikakvo mišljenje, a kamoli da to što GONG piše utječe na stvaranje bilo kakvog drugačijeg mišljenja. Od tih 90%, bar 10% su glasači BIH koji su kupljeni visokim proračunskim izdvajanjima za njihove potrebe, a bar 10% glasača je doslovno mrtvo i izmišljeno, a odglasati će na ovaj ili onaj način. Preostalih 10% HDZ-ovskog biračkog tijela su sami priljepljeni na krakove hobotnice i ne misle se odreći nikakve privilegije - masa nepotrebnih u javnoj upravi, razni načelnici izmišljenih općina sa svojim familijama koje su zaposlili u tim općinama, članovi obitelji koji su zapošljavanni po babu i stričevima, korisnici raznih socijalnih davanja iako po svim mjerilima na to nemaju pravo, lažni branitelji, korisnici poticaja koji su ih dobivali šakom i kapom, a čije korištenje nije nikad kontrolirano, etc.etc. Uzalud GONG, uzalud oporba, uzalud Predsjednik, uzalud glas razuma - nema ga tko čuti! Oni koji ga čuju, oni sami vide - no, što im to koristi. Mogu se samo sramiti što imamo takvu vlast.


registracija
7/7/11

gadovi, 22.10.11. 12:53

vergilia
Osim što se sramim što imamo takvu vlast, sto puta se više sramim što imamo takav narod koji je ispod nivoa jedne Libije.

Usput, ako postoji reinkarnacija, tada mogu konstatirati da je se Gadafijev duh preselio u HDZ-ove glave.

Strah me je pomisliti šta bi moglo biti ako HDZ odluči braniti svije guzice. Kompletna Libija bi se mogla preseliti u Hrvatsku


registracija
20/5/09

BXLCRO, 22.10.11. 12:57

Nitko se ne pita sta ce reci ta klimava EU ? Nastavit ce puhati u trube onima na vodstvu koji bi skoro trebali pakirati u Hag! Nastavite samo tako drugovi i drugarice HDZovci bivsi udri clanovi KPJ do tada kad ce ta stranka koja je clanica evropskih demokrscana biti prozvana kao nedomkratska, nepozeljna i na koncu protijerana iz te grupe! ?


registracija
2/1/11

prohujalo, 22.10.11. 12:57

pa ko cini HDZ-e......
podsjecam sve na "'Oca nacije"' (krivoustog) koji javno na HRTV izjavljuje kako je ponosan da mu je supruga Hrvatica(TV duel sa Siberom kojemu je supruga Srpkinja) a isti nam nikada nije priznao da mu je kcerka udana za Srbina( i to iz Srbije) i isti nam je doveo unuke Srbijanske drzavljane Kosutice......a nas bijednike palio na na iste Hrvatske drzavljane samo pravoslavne vjeroispovijesti......
ista nam vrlna premijerka-prevrtljivka(sto je njena vjeroispovijest)
isti nam Seks.....do rata cija prava je isti branio....
a gle ih sad......okreni leda prema vjetru i napadaj sve one koji bi mogli napasti tebe......
ne da je HDZ-e stranka opasnih namjera to je stranka lopova i ljudi koji su kao suncokret....a znamo sto to znaci......


registracija
15/5/09

Fidelito, 22.10.11. 13:22

HDZ ima dvostruka mjerila za mnoge stvari, i to ne od jučer - nego oduvijek. Neprincipjelnosti je uvijek 'krasila' političku izvedbu HDZ-a, a uvijek se sve naštimava(lo) kako njima trenutno paše. Ako je drugačije - onda odmah nije pravedno (kako uopće imaju hrabrosti govoriti o fair play-u?) i radi se o revanšizmu. I to je ono što je Hrvatskoj kao državi najveća prepreka za dalji napredak. Kada imaš dvostruka (ili višestruka) mjerila, onda nema niti odgovornosti za išta učinjeno, jer uvijek se može naći neki izgovor za neodrađeni ili loše odrađeni posao. Ili možda uvesti neko novo mjerilo po kojem taj isti neodrađeni ili loše odrađeni posao postaje 'veliki uspjeh Hrvatske vlade na čelu sa predsjednicom (ili predsjednikom) xyz.'


registracija
15/8/09

vergilia, 22.10.11. 13:30

@GADOVI, narod je izmanipuliran - rijetko tko osvijesti da je izmanipuliran - narodu se govori ono što narod želi čuti, manipulira se njegovim patriotskim i vjerskim osjećajima. Pri tom se ciljano ide na određeni sloj populacije, onaj manje obrazovan, sa kojim se može manipulirati. Vrh stranke itekako je svjestan situacije i ima već uhodani sistem kako zadržati to i takvo biračko tijelo - poslušno, zatupljeno, kupljeno. Silne pare su nagrabljene od tog istog naroda da bi se financiralo tu i takvu strategiju - kakve su to samo predstave, skandiranja, cupkanja, cirkusi - prava predstava kojom se želi pokazati moćnu vlast za koju se isplati glasovati - da bi se zadržalo bar ono što se ima. Strah od promjena jači je od razuma. A neznanje i neinformiranost je odlična podloga za takvu politiku. A narod Libije - pa i oni su izmanipulirani -no, to je već neka druga priča, ali jasno mi je odakle si povukao paralelu...:))


registracija
20/6/11

etna47, 22.10.11. 13:41

GADOVI tko vas drži u Hrvackoj ja sam je MORAO napustiti prije 40-set godina,a vama ako nije dobro
možete putovati i tražiti bolje. ŠIROK JE SVJET.
tamo će vas čekati MED i MLJEKO.


registracija
22/3/11

vferari, 22.10.11. 14:39

Zašto kler biskupska konferencija podržava hdz pa zatošto imaju potuno ista gledišta onemgućiti većem djelu naroda naobrazbu puniti glavu dubizama povratak komunizma jugoslavije i ostalim glupostima organiziraj što više derneka na taj način demostrirati snagu,stvoriti što više branitella i onda svih skupa dobro opljačkati.


registracija
9/8/09

vinko12, 22.10.11. 16:54

sta??, sdp staljinisticki titoisti bi nas ucili moralu. Deri ih PREMIJEKO , samo deri.
Vidis kako ih razaraz svaki dan sve visei ivise. Potpuno su izgubili glavu i ono malo pameti koju su imali


registracija
15/8/09

vergilia, 22.10.11. 17:43

@etna47, nakon 40 godina si se vratio, sad si ovdje i podržavaš pljačku vlastitog naroda – jer jedino tako ti je konačno dobro, sada tebi ovdje teče med i mlijeko jer pripadaš HDZ-ovskoj kliki koja te je i dovela natrag – tamo gdje si bio 40 godina nisi mogao pljačkati i živjeti na tuđi račun – konačno si dočekao svoje vrijeme, misliš da ovdje to možeš unedogled, misliš da si povlašten zato što te 40 godina nije bilo??? Isti si kao oni koji su tebe u svijet otjerali – sad šalješ i tjeraš svoj narod da se raseli. Fuj! Licemjeru, lažni domoljube, zar te nije sram samog sebe?

@vinko12, ti si jedan od onih nasilničkih, neljudskih elemenata – svaka korumpirana vlast treba agresivce koji će ljude plašiti – ljepiš etikete i pljuješ po ljudima, agresivni nasilniče, ti si staljinistički element, a pokršteni titoisti ti sjede u HDZ-u – misliš da je dovoljno prstom uprijeti u nekog tko ti je nepoželjan, pa da mu se skine glava?? To bi ti htio, zar ne?? Derati i razarati ljude i zatvarati ih u gulage zato što slobodno misle i govore – to je tvoj moral! Ti si ljudski izrod, obični HDZ-ovski plaćenik koji razumije samo jezik nasilja. Usput si još uvijek negdje vani u zavjetrini, zato se i praviš tako jak i hrabar, a obični si nepismeni jadnik, obični primitivni huškač. Fuj!


registracija
22/10/11

jadno100, 22.10.11. 18:12

vergilia
potpisujem sve ovo sto je napisano za doticnog gospodina Vinka osim to da je negdje vani,pa taj nije presao granicu Hrvatske iz njegovog pisanja jasan je i njegov IQ.Taj ima 100%invalidsku mirovinu a ratista nije ni vidio pa ga sada strah jer kad zlikovci odu s vlasti odddeeee i mirovina.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika