22.10.2011. / 13:17

Autor: Deutsche Welle

Nema brzog rješenja za Kosovo

Iako je trenutna sigurnosna situacija na Zapadnom Balkanu značajno bolja u odnosu na prethodno desetljeće, u regiji su i dalje prisutni problemi, poručuju iz Instituta EU za sigunosne studije.

Stanje je i dalje napeto Stanje je i dalje napeto Da situacija na sjeveru Kosova može eskalirati u svakom trenutku, smatra analitičar EU Instituta za sigunosne studije u Parizu, Daniel Keohane. On za Deutsche Welle kaže da sukobi na sjeveru Kosova predstavljaju „simbol problema između Srbije i Kosova":

„Očigledno je da je ovo vrlo teško pitanje za Srbiju, a EU će nastaviti da i od Srbije i od Kosova traži da dođu do funkcionalnih odnosa. Ali u jednom trenutku pitanje priznanja morati će se pojaviti. Problem je i to što to nije samo pitanje za Srbiju i Kosovo već i za EU, čijih pet članica još nisu priznale nezavisnost Kosova. Zato nisam optimist da će se naći rješenje za mir i stabilnost na Kosovu u kratkom roku, već da će biti potrebno vrijeme da se dođe do rješenja."

Promatrati situaciju na Kosovu, ali i u BiH

A kada je riječ o rješenju za trenutnu situaciju na sjeveru Kosova, postavlja se pitanje da li će to biti tehnički ili postati strateški problem, odnosno da li će se situacija smiriti i rješiti na samom terenu ili je potrebno sačekati neku vrstu dogovora Srbije i Kosova. Kada se radi o ulozi međunarodne zajednice, Keohane kaže da je NATO, odnosno Kfor, zadužen za djelovanje na samom terenu, dok EU ima ulogu u poboljšanju odnosa Srbije i Kosova na diplomatskom nivou.

I dok se u Europskom institutu za sigurnosne studije nadaju da i pored nerješenog pitanja priznanja, Kosovo i Srbija mogu bar uspostaviti funkcionalne odnose, kako bi se izbjegli eventualni budući sukobi slični ovima koji se trenutno događaju na sjeveru, upozorava se istovremeno i na neophodnost pažljivog promatranja razvoja sigurnosne situacije. Prvenstveno na Kosovu, ali i u BiH: „BiH je dosta stabilna, svakako ako se usporedi sa Kosovom. Zato se europske snage raspoređene na terenu u velikoj mjeri smanjuju posljednjih godina. U ovom trenutku njihova uloga je da pomažu lokalnim vlastima. Problem u BiH je politički zastoj i dok je sigurnosna situacija trenutno stabilna svakako se mora ostati obazriv i promatrati stanje", zaključuje Keohane u razgovoru za Deutsche Welle.

Autorica: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
4/6/09

Alarik, 22.10.11. 13:40

*ebe se nama u Hrvatskoj za Kosovo. Kaj ste vi postali regionalni list!?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika