22.10.2011. / 14:50

Autor: Hina

Tihić za izbore ako do kraja godine ne bude napretka

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić zauzeo se u subotu za održavanje izvanrednih izbora u Bosni i Hercegovini ukoliko se do Nove godine ne postigne dogovor o ustroju Vijeća ministara budući da je već proteklo godinu dana od izbora u toj zemlji.

Sulejman TihićSulejman TihićPredsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić zauzeo se u subotu za održavanje izvanrednih izbora u Bosni i Hercegovini ukoliko se do Nove godine ne postigne dogovor o ustroju Vijeća ministara budući da je već proteklo godinu dana od izbora u toj zemlji.

"Ukoliko do Nove godine ne formiramo Vijeće ministara, tada bi već trebalo razmišljati o izvanrednim izborima. Mogućnost izvanrednih ili pak prijevremenih izbora nije predviđena u zakonu i to bi se moralo riješiti kao prethodno pitanje", rekao je Tihić u intervju za banjalučke Nezavisne novine.

Dodao je kako ne misli da bi novi izbori značajno promijenili političke odnose u Parlamentu BiH.

Za posljednju krizu oko neuspostave vlasti optužio je dva HDZ-a koji po njegovim riječima uvjetuju uspostavu vlasti na državnoj razini rekonstrukcijom Vlade Federacije BiH iz koje su bošnjačke stranke isključile dva HDZ-a za koje je glasovalo 90 posto Hrvata na posljednjim izborima.

"Ponašanje HDZ-a je prevršilo mjeru. Sad su spremni da u Vladi FBiH daju jedno hrvatsko ministarstvo SDP-u. OHR je za Vijeće ministara predlagao jednog ministra i predsjedavajućeg, a sad im dajemo dva ministra i oni ni to neće", rekao je Tihić.

Tihić je osudio i istup predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je optužio bošnjačke političare da žele stvoriti centraliziranu državu na štetu Srba i Hrvata.

"Smatram da su Bošnjaci žrtve velikosrpskih i velikohrvatskih politika, što je potvrđeno i u haškim sudovima. Na to se moralo reagirati, jer osporava BiH, koja je trajna, povijesna, zemljopisna i politička kategorija, a entiteti su, najblaže rečeno, nastali kao posljedica ratnih sukoba", dodao je Tihić.

Dodao je da njegova stranka neće nasjesti i voditi verbalne ratove s Dodikom i Republikom Srpskom kao što je to radio čelnik Stranke za BiH Haris Silajdžić čime se produbljivala kriza između triju naroda.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika