22.10.2011. / 15:51

Autor: Hina

'Nije vrijeme da se sluša Beograd ili da se tamo ide po savjet'

Predsjednik HVIDRE Josip Đakić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako fabricirane srbijanske optužnice protiv hrvatskih branitelja ne mogu biti predmet međudržavne suradnje jer su one proistekle iz novoga Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) da bi se umanjila odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo.

Josip Đakić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Josip Đakić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Predsjednik HVIDRE Josip Đakić izjavio je danas na konferenciji za novinare kako fabricirane srbijanske optužnice protiv hrvatskih branitelja ne mogu biti predmet međudržavne suradnje jer su one proistekle iz novoga Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) da bi se umanjila odgovornost Srbije za agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo.

Ustvrdio je kako su zbog toga poslane optužnice u Hrvatsku. Đakić smatra da će Zakon o ništetnosti, koji je jučer donio Sabor pomoći u pravnoj zaštiti hrvatskih branitelja.

"Ako su optužnice usklađene s pozitivnim propisima Republike Hrvatske, čiji su propisi usklađeni sa zakonodavstvom Europske unije, pravnu pomoć će odobravati ministar pravosuđa", rekao je Đakić dodavši kako su srbijanske optužnice usmjerene protiv suverenosti i ustavnopravnoga poretka RH.

Smatra kako se te optužnice ne mogu primijeniti jer su sastavljene na temelju iznuđenih izjava pod mučenjem i torturama u srbijanskim koncentracijskim logorima. "Začuđujuće je da su pojedinci i skupine bili protiv donošenja Zakona o ništetnosti", rekao je ustvrdivši da Srbija još nije odustala od Miloševićeve politike i da i dalje ima pretenzije prema Hrvatskoj i BiH. Đakić smatra kako bi se još bolje zaštitili hrvatski branitelji da je bio donesen ustavni zakon o zaštiti branitelja.

Kazao je da ne može postojati jednosmjerna suradnja te istaknuo kako je suradnja sa Srbijom moguća samo ako je usklađena sa zakonodavstvom Republike Hrvatske. "Nije vrijeme da se sluša Beograd ili da se tamo ide po savjet", rekao je Đakić istaknuvši da je Hrvatska suverena država, koja ima svoje zakone pa se samo po njima može raditi.

Na upit novinara kako će sad Srbija reagirati na hrvatske optužnice, koje im je dostavio glavni državni odvjetnik RH Mladen Bajić, Đakić je rekao kako je riječ o srbijanskim državljanima koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu te da je Srbija država koja ima svoj ustav i svoje pravosuđe. "Dobro je da im se sudi, no ove se optužnice ne mogu uspoređivati sa srbijanskim optužnicama protiv hrvatskih branitelja", rekao je dodavši kako su srbijanske optužnice te one JNA pisane na temlju iznuđenih iskaza pa nisu u skladu s međunarodnim pravom. Podsjetio je i da se srbijanske optužnice protežu za možebitna djela počinjena u Hrvatskoj, a za što je mjerodavno hrvatsko pravosuđe.

Predsjednik Glavnoga odbora HVIDRE Josip Periša podupro je prihvaćanje Zakona o ništetnosti te zahvalio zastupnicima i svima koji su se zauzimali za donošenje tog zakona. "Osuđujemo one koji ne sudjeluju u radu Sabora", rekao je Periša te ustvrdio kako oni nisu htjeli ni 1991. sudjelovati kad je Sabor donosio odluke o razdruživanju od bivše SFRJ, kao što nisu htjeli glasovati ni kad se raspravljalo o arbitražnom sporazumu sa Slovenijom.

Ocijenio je kako SDP ništa nije napravio za Hrvatsku premda, kazao je, od Sabora prima na desetke milijuna kuna te upitao kako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović "za dvije godine radnoga staža stekao dva stana".

Komentirajući izjave kako je skidanje imuniteta SDP-ovu zastupniku Željku Jovanoviću pucanj u Ustav RH, Periša je ustvrdio kako su oni koji to izjavljuju imali mogućnost 1991. pucati, ali su, kako je rekao, "umjesto toga tada pucali u Ustav RH".

Periša smatra kako Jovanović svojim izjavama o HDZ-u kao kriminalnoj i zločinačkoj organizaciji, uz ine, vrijeđa i poginule branitelje članove te stranke i njihove obitelji. "Pripadnici srpske manjine koji su sudjelovali u Domovinskom ratu veći su domoljubi od ovih koji se sada zaklinju na Ustav", rekao je upitavši zašto Jovanovićeve klevete brani predsjednik države Ivo Josipović.

"Josipović gleda prema Srbiji, a ne prema Europskoj uniji", izjavio je Periša, koji smatra da predsjednik Josipović "više zastupa Srbiju u Hrvatskoj od srbijanskoga veleposlanika i predsjednika Srbije Borisa Tadića". Ustvrdio je i da predsjednik Josipović "ide po mišljenje u Srbiju".

Predsjednik Zajednica udruga Hvidre Vukovarsko-srijemske županije Stipo Šeremet ocijenio je da se srbijanske optužnice posebno dotiču vukovarskih branitelja te izrazi nadu da će donošenje Zakona o ništetnosti i Deklaracije o suradnji omogućiti postizanje međudržavnoga dogovora kako bi branitelji napokon život mogli posvetiti svojim obiteljima.

Vezane vijesti

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Vojnici uz plaću dobivali i naknadu HZMO-a?

Na sjednici saborskog Odbora za obranu, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra otkrila je kako se u Hrvatskoj vojsci nalazi 31 djelatna vojna osoba… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 22.10.11. 15:59

Hrk pljuc!


registracija
9/8/09

vinko12, 22.10.11. 17:08

sdp komunjare i josipovic su slizani s neo-cetnicima u izgradnji nove crveno- jugocetnicke pravDe.


registracija
26/12/06

capica, 22.10.11. 17:22

Đakić ima komplekse u odnosu na Srbe. On jednostavno ne zna nešto reći , a da ih ne spomene. Fuj!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 22.10.11. 17:56

Đakić, koji je izabran za predsjednika HVIDRE, jer je invalid, metak mu raznio mozak, kaže :
'Nije vrijeme da se sluša Beograd ili da se tamo ide po savjet'
--------------------
Tako je!
Sada HDZ i Vlada na čelu s Jadrankom Kosor uz podršku Đakića i ostalih domoljuba
SLUŠA VATIKAN
I BRUXELLES !
I tamo ide po savjete !
---------------------------------------------
Izdajnici Lijepe Naše !


registracija
14/7/11

Trinity, 22.10.11. 20:37

Zar ova kreatura zaslužuje medijski prostor?!? Hoće li saborska većina i njemu skinuti imunitet zbog govora mržnje za koji mu ne pada na pamet da se ispriča ( niti njegovoj predsjednici, koja u tome ne vidi ništa sporno)? Odlaziteeee!!!!!!!!!!!!!


registracija
30/12/08

csiki, 22.10.11. 21:19

On je srbin, ima mnogo srba sa imenom Josip on je samo prodao svoju dusu u RH


registracija
11/1/10

fluid, 22.10.11. 21:58

Lijepo ga je vidjeti onako svijetlog,pametnog i nadahnutog mudrošću.Ponos hrvatskog sabora i ponosnih nam branitelja koje on predstavlja.


registracija
14/11/07

laufer, 22.10.11. 22:26

Ne kaže se uzalud da za vrijeme rata talog uvijek ispliva na površinu.
Ova bahata i primitivna družba to svaki dan potvrđuje.


registracija
5/10/11

sjeverozapad, 23.10.11. 11:40

Utoj hvidri ih polovica nije ni vidjela ratište a kamoli sudjelovali u njemu, boje se objave popisa koji bi otkrio istinu pa zbog toga slijepo podržavaju lopove na vlasti jer imaju debele koristi od toga


registracija
24/7/11

mrvek, 23.10.11. 13:05

Taj Josip je takav debil poltron da nije normalno. Ponovio je samo što ona bjeloglava srpkinja govori. Još malo pa treba sve u zatvor i oduzeti braniteljske mirovine.


registracija
22/4/11

www, 23.10.11. 13:53

Pa neka konačno javno kažu KO TO IDE PO SAVIJET (osim HDZ-ovih koalicijskih parnera ) U BEOGRAD?
Dokle će ovi "intelektualno nevini" iz HDZ-a podcjenjivati Hrvate smatrajući da je cijela Hrvatska na njihovom primitivnom nivou?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika